Ο Αρκάς του Δία ... παραμύθι στον Δημήτρη

Ένα βράδυ στην Επίδαυρο ο εγγονός μου ο Δημήτρης μου ζητούσε όπως συνήθως να του πω ένα παραμύθι. Του είχα πει για τους δράκους και τον τεμπέλη δράκο με το νερό, για τον ασπρούλη, για τις σπηλιές στους βράχους και άλλα ...λίγο δικά μου, λίγο ακούσματα ανακατεμένα και κάθε φορά διαφοροποιημένα σε σημείο που να μου κάνει παρατηρήσεις ότι δεν είναι έτσι η συνέχεια. Ξέρει ότι ακόμα και τα τρία γουρουνάκια του τα λέω με δική μου ιστορία....και πάει λέγοντας!

Το βράδυ αυτό του Αυγούστου, είχε πολλά αστέρια στον ουρανό δεν είχε βγει ακόμα το φεγγάρι και άρχισα να του λέω για τα αστέρια: Θυμήθηκα το μύθο για τη Μεγάλη Άρκτο, τη Μικρή Άρκτο και τον Αρκτούρο.

Του έδειξα που είναι στον ουρανό. Την βλέπεις είναι εκεί προς τον βορά. Μοιάζει με κατσαρολάκι ή τηγάνι βαθύ.

Να!! να!!! βλέπεις επτά αστέρια, τα τρία αστέρια σχηματίζουν το χερούλι και τα άλλα το τηγάνι. Τα βλέπεις;;

Ο πατέρας του που έχει πάθος με το σύμπαν τους πλανήτες και τα αστέρια, πήγε και έβγαλε το τηλεσκόπιο να δούμε καλύτερα!

         Είδαμε βέβαια πιο καθαρά..... εγώ ομολογώ ψιλοχάθηκα με τη φαντασία μου στο απέραντο του σύμπαντος …


Το παραμύθι …

Που λες Δημήτρη μου μια φορά και ένα καιρό στην Αρκαδία, που είναι και το χωριό μας το Ψάρι Ηραίας, βασιλιάς ήταν ο Λυκάωνας και είχε μια πολύ όμορφη κόρη που την έλεγαν Καλλιστώ.

Ήταν πανέμορφη για αυτό και την έβαλαν Καλλιστώ.

Ο Δίας ο θεός των αρχαίων Ελλήνων την αγάπησε και έκαναν μαζί ένα όμορφο αγοράκι που τον ονόμασαν Αρκά.

Ο Αρκάς πέρα από πολύ όμορφος έγινε και δυνατός άντρας.

Η θεά Ήρα, η γυναίκα του Δία, όταν με τα χρόνια το έμαθε, θύμωσε πολύ μα πάρα πολύ και αποφάσισε να εκδικηθεί και μεταμόρφωσε την Καλλιστώ σε αρκούδα.

 Ο Αρκάς όταν μεγάλωσε έγινε κυνηγός και μεγάλος τοξοβόλος.

Μια μέρα ενώ κυνηγούσε στα βουνά της Αρκαδίας συνάντησε την μητέρα του η οποία αν και ήταν αρκούδα είχε νόηση ανθρώπου και αυτή τον γνώρισε. Από την αγάπη της ξεχάστηκε ότι ήταν μεταμορφωμένη σε αρκούδα και έτρεξε να τον αγκαλιάσει.

Ο Δίας φοβήθηκε ότι θα γίνει κάποιο κακό και αποφάσισε να τους μεταμορφώσει σε αστέρια και να τους δώσει αιώνια ζωή.

Έτσι τους έβαλε στον ουρανό για να ζούνε μαζί και για πάντα και οι άνθρωποι να μάθουν και να λένε την ιστορία τους.

Την Καλλιστώ την έκανε την Μεγάλη Άρκτο ( αρκούδα), που σου έδειχνα προηγούμενως.

Τον Αρκά τον έκανε την Μικρή Άρκτο και θα στη δείξω στον ουρανό......είναι πιο δεξιά και λίγο πιο πάνω από τη Μεγάλη Άρκτο. Αν και αλλιώς την περιγράφουν ως σχήμα, τα πιο φωτεινά  αστέρια της μπορούμε να πούμε ότι σχηματίζουν ένα τόξο.

Ένα τόξο, γιατί είπαμε ότι η Μικρή Άρκτος είναι ο Άρκάς που ήταν μεγάλος τοξοβόλος. Τρία αστέρια επάνω σχηματίζουν το τόξο και δύο πίσω προς το κέντρο που δείχνουν το βέλος.

Ο Δίας, όπως σου έλεγα, τους αγαπούσε πολύ και τους έβαλε και ένα μικρό αστεράκι να τους φωτίζει και να τους δείχνει το δρόμο. Τον Αρκτούρο.

Αυτή Δημήτρη μου είναι η ιστορία του Αρκά του Δία .....και λένε πως η Αρκαδία έτσι πήρε το όνομά της... Ο Αρκάς του Δία = Αρκαδία.

Παππού θα μου το ξαναπείς; λέει ο Δημήτρης!

Έτσι λοιπόν η Καλιστώ ( μεγάλη Άρκτος), ο Αρκάς ( μικρή Άρκτος) και το μικρό αστεράκι ο Αρκτούρος πορεύονται στον ουρανό παρέα και οι μεγάλοι άνθρωποι λένε την ιστορία τους στους μικρότερους.

Μια άλλη φορά.....εσύ άμα μεγαλώσεις ψάξε στο διαδίκτυο να διαβάσεις αυτό το μύθο που συνοδεύει την Αρκαδία.

Σύμφωνοι Δημήτρη μου;

Ναι σύμφωνοι,  θα πεις τώρα το μικρό γουρουνάκι που πήγε να φάει βελανίδια;

......................................

 

 

 

Δημήτρης Σταματόπουλος

Υ. Γ. 

Ας βάλω  έξω από το πιο πάνω παραμύθι μας από που έλκει τη καταγωγή του ο μύθος για όσους θέλουν να διαβάσουν..... μια άλλη εκδοχή πιο ιστορική, όπως τη βρήκα στο διαδικτυακό τόπο Αρκαδία......... τι αναφέρει ο Παυσανίας:

«Από την Καλλιστώ και τον Δία γεννήθηκε ο Αρκάς, που βασίλεψε στην περιοχή και έδωσε το όνομά του στην Αρκαδία και τους Αρκάδες». Συγκεκριμένα ο Παυσανίας αναφέρει:

«Εκτός από όλη αυτή τη γενιά των αρσενικών παιδιών (50) ο Λυκάων είχε και μια κόρη την Καλλιστώ, όπου την ερωτεύτηκε ο Δίας και κοιμήθηκε μαζί της. Η Ήρα όμως το ανακάλυψε, μεταμόρφωσε την Καλλιστώ σε αρκούδα, κι η Άρτεμις για το χατήρι της Ήρας την σκότωσε με το τόξο. Ο Δίας έστειλε τον Ερμή με διαταγή να σώσει το παιδί που η Καλλιστώ είχε στην κοιλιά. Την ίδια την Καλλιστώ την μεταμόρφωσε σε αστερισμό, τη γνωστή Μεγάλη Άρκτο. Μετά τον θάνατο του Νυκτίμου την εξουσία την πήρε ο Αρκάς, ο γιός της Καλλιστούς. Αυτός έφερε την καλλιέργια του ήμερου καρπού και δίδαξε τους ανθρώπους να κάνουν ψωμί, και να υφαίνουν ρούχα. Από τον βασιλιά αυτόν η χώρα πήρε το όνομα Αρκαδία αντί Πελασγία και οι κάτοικοί της Αρκάδες αντί Πελασγοί».