Ο καιρός στο Ψάρι
Αναζήτηση
Online Επισκέπτες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 12 επισκέπτες και κανένα μέλος
Η Αρκαδία μέσα από τα μάτια του Μέλλοντος
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013 21:41
- Εμφανίσεις: 3286
Η καταγωγή είναι μια από τις σημαντικότερες επιδράσεις στη συγκρότηση της ανθρώπινης προσωπικότητας. Αν και η απομάκρυνση από τον τόπο προέλευσης είναι ο κανόνας στη σύγχρονη εποχή, οι ιδιαιτερότητες και τα βιώματα που η μια γενιά μεταφέρει στην άλλη αλλάζουν μορφή αλλά ουδέποτε εξαφανίζονται. Η αξία αυτής της διαχρονικότητας δεν αποτιμάται σε γενικές θεωρίες πατριδογνωσίας. Είναι κάτι πολύ βαθύτερο. Είναι η ανάγκη του να είσαι κοινωνός μιας συνείδησης, της Aρκαδικής συνείδησης.
Η συναίσθηση του «ανήκειν» στην Αρκαδική κοινότητα χρεώνει τον αποδέκτη της με το ειδικό βάρος αυτής της κληρονομιάς και την ευθύνη της συνέχισης της. Αυτή η συνέχεια είναι και ο μεγαλύτερος φόβος της σύγχρονης Αρκαδίας. Ο κίνδυνος της πολιτιστικής αφομοίωσης και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των στοιχείων της «αρκαδικότητας» είναι σταθερές που πρέπει να ισορροπήσουν για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα της μεταλαμπάδευσης αυτής της αγάπης για την Αρκαδία στους νεότερους ανθρώπους.
Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί, όταν η σύγχρονη Αρκαδική συνείδηση περιορίζεται στη συμμετοχή στις θερινές τοπικές εκδηλώσεις και δεν συνοδεύεται από παράλληλο ενδιαφέρον για τα ζητήματα των τοπικών κοινωνιών. Μολονότι οι περισσότεροι έχουν μετοικήσει σε αστικές κοινωνίες και δεν είναι ενεργά μέλη αυτού του τόπου, οι απόψεις και οι ανησυχίες τους μπορούν να αποβούν εξαιρετικά χρήσιμες για την ανάπτυξη της περιοχής. Οι πρωτοβουλίες αυτές, όμως, δεν προκύπτουν όταν υπάρχει άγνοια και αδιαφορία για την παράδοση και τις ανάγκες του τόπου. Η Αρκαδία πέρα από μια γεωγραφική περιοχή είναι και μια έννοια, η οποία χρήζει ανανέωσης κυρίως από τους νεότερους ανθρώπους.
Πώς όμως αντιλαμβάνονται οι νέοι άνθρωποι την Αρκαδία σήμερα; Οι περισσότεροι μέσα από τις αφηγήσεις των μεγαλύτερων προσπαθούν να αφουγκραστούν τον παλμό της και να κοιτάξουν προς το μέλλον της. Δεν χρειάζεται παρά να περιδιαβεί κανείς τα χωριά της Αρκαδίας για να αισθανθεί την ανάγκη αναζήτησης ενός σύγχρονου ρόλου που θα βγάλει από το τέλμα τα πανέμορφα αρκαδικά χωριά. Το “μέλλον” της Αρκαδίας χρειάζεται φροντίδα και εμείς καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις των καιρών. Το ρολόι, βέβαια, δεν γυρίζει πίσω αλλά μπορεί σίγουρα να γίνει ένα με τις αλλαγές και να αποτελέσει αδιάσπαστο κομμάτι τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι κίνητρα κάθε είδους. Πολιτιστικά, οικονομικά, κοινωνικά.
Είναι γεγονός ότι τον τόπο τον κάνουν οι άνθρωποι. Οι σύγχρονοι Αρκάδες έχουν, όμως, απλώς περιορίσει τις προσδοκίες τους γι΄ αυτό και αρκούνται σε πρωτοβουλίες με βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Λείπει ο μακρόπνοος σχεδιασμός που θα οδηγήσει στην ουσιαστική προσέλκυση νεότερων ανθρώπων. Απουσιάζουν για παράδειγμα οι απαραίτητες υποδομές, οι οποίες σε συνδυασμό με τη μοναδική αίσθηση ελευθερίας που δίνει το χωριό μπορούν να αποτελέσουν το μεγαλύτερο δέλεαρ για να το επισκέπτεται κανείς όσο περισσότερο μπορεί. Το αντίβαρο είναι ισχυρό και δεν είναι άλλο από την ποιότητα ζωής που απουσιάζει έντονα στις σύγχρονες πόλεις. Η Αρκαδία σου τα προσφέρει όλα αρκεί να την εξερευνήσεις, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεσαι.
Τα τελευταία χρόνια η τουριστική ανάπτυξη κάποιων περιοχών της Αρκαδίας μαρτυρά ότι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες μπορούν να ευοδώσουν αφού υπάρχει κοινό που συγκεντρώνεται αναγκαστικά στα κεφαλοχώρια και στις περισσότερο τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές, επειδή δεν βρίσκει αλλού διεξόδους. Αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να έχουν οποιαδήποτε μορφή αφού ο τόπος δίνει μεγάλα περιθώρια για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Αν σε αυτές τις επιχειρήσεις ειδικά συμμετέχουν νέοι και απευθύνονται και σε νεανικό κοινό τα οφέλη είναι πολλαπλά. Η αναβάθμιση, εξάλλου, της περιοχής περνά μέσα από τις δικές μας προσδοκίες και απαιτήσεις. Αν εμείς αρκούμαστε στην υπάρχουσα κατάσταση και θεωρούμε τον τόπο καταγωγής μας μη ικανό να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον των ανθρώπων που την επισκέπτονται, τότε με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε στον μαρασμό μιας περιοχής που έχει στην πραγματικότητα να δώσει πολλά.
Η Αρκαδία είναι ένας τόπος που είναι αρκετά κοντά στην Αθήνα και όμως τόσο μακριά από όλα τα συνηθισμένα. Προσφέρει πολλά αλλά χρειάζεται ακόμη περισσότερα για να αναπτυχθεί και να μην ερημώσει. Με τα τωρινά δεδομένα, ο τόπος μένει στάσιμος. Χρειάζονται άμεσα πρωτοβουλίες ώστε ο τόπος να γίνει πιο αγαπητός στην ψυχή όλων όσων τον νοιάζονται και να μπει στη καρδιά όσων δεν τον γνωρίζουν. Με τα μάτια του μέλλοντος, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν οι νέοι αγαπήσουν τον τόπο αφού οι τελευταίοι έχουν το νεανικό ενθουσιασμό και τη διάθεση να αλλάξουν τα δεδομένα κληροδοτώντας τη δική τους αγάπη στους απογόνους τους.
Είναι καθήκον όλων να βοηθήσουν ώστε αυτός ο στόχος να επιτευχθεί…
Ισαακίδη Κων/να: τελειόφοιτος τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ισαακίδη Μάρθα: απόφοιτος τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Μεταφορά από το Α' Αρκαδικό Διαδικτυακό Συνέδριο και την ενότητα «Αρκαδίες του Κόσμου»