Ο καιρός στο Ψάρι
Αναζήτηση
Online Επισκέπτες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 6 επισκέπτες και κανένα μέλος
Ράφτης Αρκαδίας
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύτηκε στις Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014 19:10
- Εμφανίσεις: 3383
Για το Ψάρι, με το ίδιο όνομα, γνωρίζουμε άλλα τέσσερα χωριά στην Πελοπόννησο, ένα στη Μακεδονία, στην Αλβανία ακόμα ένα (Περιοχή Κολώνειας), και επίσης στην Πολωνία. Για το γειτονικό μας χωριό Ράφτης όμως; Τι γνωρίζουμε;
Είναι προφανές ότι και ο Ράφτης δεν είναι μόνος στου στον κόσμο, έχει αδελφό, και μάλιστα στην Κρήτη. Το Ράφτη της Κρήτης!. Πόσο όμορφη και γλυκιά είναι η ιστορία όταν την μαθαίνουμε όπως έχει και πόσο πολλές φορές φροντίζουμε εμείς με τις ανιστορήσεις μας, με τις δικές μας «έγκυρες» εκδοχές, και την γελοιοποιούμε κυρίως.
Συνηθίζεται, όχι μόνο στο χωριό μας ή στα γειτονικά χωριά, μα είναι γενικότερο το κακό, και βρίθουν οι ιστορικές ανακρίβειες, βγαλμένες κυρίως από τον λόγο – το παραμύθι, και αγνοώντας φυσικά τις πηγές, τα γραπτά κείμενα, ακόμα και τα ονόματα επί του εδάφους γνωστά και ως Τοπωνύμια.
Στο βίντεο που ακολουθεί, θα δείτε τον Ράφτη της Κρήτης, ένα πανέμορφο ερειπωμένο χωριό του Νομού Ηρακλείου. Στην αρχή του βίντεο, η παρουσιάστρια λέει (και αυτή!) ότι ο πρώτος κάτοικος του χωριού θα ήταν κάποιος ράφτης (!). Την ίδια δηλαδή εύκολη και ανιστόρητη εκδοχή που ακούμε και για το γειτονικό μας Ράφτη – την ίδια εύκολη εκδοχή που ακούμε και για το δικό μας χωριό, ότι δηλαδή από μακριά μοιάζει με ψάρι (!). αν έμοιαζε δηλαδή από μακριά με άλογο, θα λέγαμε στου Αλόγου (!), αστεία πράγματα.
Ο Ράφτης, όπως και το Ψάρι, το Λυκούρεσι, ο Σέρβος, ο Μπούζας, και τα περισσότερα γειτονικά μας χωριά, οφείλουν το όνομά τους στους πρώτους τους οικιστές, είναι δηλαδή ανθρωπωνύμια. Για την εκδοχή αυτή που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, υπάρχουν γραπτά κείμενα, απογραφές οθωμανικές (Κατάστιχα) από το 1461. Σε αυτά τα Κατάστιχα, υπάρχει ο StamatisPsaris, ο GiorgiRafti, ο AndreasServos, ο Lykouresis κτλ.. Οι περισσότεροι εξ αυτών ήσαν stradioti του Ενετικού στρατού προφανώς πρίν το 1300 μχ. Και ήσαν αυτοί που χάραξαν το όνομα τους (και της φαμίλιας τους) σε γραπτά μνημεία.
Παρατηρείστε στο βίντεο και το όνομα της πρώτης εκκλησίας του χωριού, «Άη Γιώργης».
Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος