Μάρκου Γορτυνίας - ένα βιβλίο κόσμημα

«Του Μάρκου Γορτυνίας»

Πρόκειται για το βιβλίο του Γιώργου Παν. Θεοχάρη. Ακούραστου ερευνητή, που αξιώθηκε να δεί τους κόπους και τις αναζητήσεις δεκαετιών για την γενέθλια γη των προγόνων του, σε έντυπη μορφή.

Το πολύτιμο βιβλίο των 718 σελίδων, χτισμένο με τέχνη σε κάθε του σελίδα, μας δίνει πληροφορίες για του Μάρκου και τους ανθρώπους του, παράλληλα όμως, η ενδελεχής έρευνα από τον συγγραφέα, χαρίζει υλικό ανέκδοτο σε υποψήφιους ερευνητές των όμορων χωριών αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Γορτυνίας. Οι αιώνιες σχέσεις γειτόνων αναδεικνύονται μέσα από τις γραπτές πηγές σαν παραμύθι.

Όμως, δεν στάθηκε ούτε στιγμή στην μυθοπλασία ο συγγραφέας. Αντίθετα, εξαντλεί την έρευνα του μέσα από κώδικες μονών, οθωμανικά κατάστιχα, βιβλία κοινοτήτων, βιβλία γάμων και βαπτίσεων της Μητρόπολης Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως (πρώην Αρκαδίας), Γενικά Αρχεία του Κράτους, αναζητά και εντοπίζει τους Μαρκιώτες όλων των γραπτών πηγών, παραθέτει αδημοσίευτο οθωμανικό κατάστιχο για του Μάρκου, μεταγράφει πρωτογενές υλικό. Καταγράφει την ιστορία επί της γης και δίνει στον αναγνώστη περισσότερα από 265 Τοπωνύμια. Και κλείνει την έρευνα του με το γενεαλογικό δέντρο των Μαρκιωτών.

Το βιβλίο είναι ιστορικό. Και αναδύεται από τις ποτισμένες με ιδρώτα σελίδες του η μυρωδιά του παρελθόντος, ανόθευτη, σκληρή μα και γλυκιά, όπως ακριβώς είναι η ίδια η ζωή σε όλες τις εκφάνσεις.  

Ο συγγραφέας, ονομάζει το έργο του «Πρότυπη Έρευνα». Αναφέρει επίσης ότι δεν επιχειρεί συγγραφή ιστορίας. Είναι σεμνός. Και το βιβλίο του παρακαταθήκη πολιτισμού. Που το γέννησε η αγάπη του γεωγραφικού ανάγλυφου του χωριού του.

Του Μάρκου βρίσκεται στο μέσον της ιστορίας, στα βόρεια κοιτάζει την Ζάτουνα, στα βορειοανατολικά την Δημητσάνα, στα ανατολικά την αρχαία Γόρτυνα, στα νοτιοανατολικά τον Ατζίχωλο, στα νότια τον Βλαχόραφτη, στα δυτικά την Ηραία και την κοιλάδα του Αλφειού. Είναι κυκλωμένο από την φαραγγιά του Λούσιου ποταμού - το άγιο όρος της Αρκαδίας, και τα σπλάχνα του διαπερνά η 5η Μυκηναϊκή Οδός. Είναι ένα ευτυχισμένο χωριό …

 

Καλοτάξιδο το βιβλίο ...

 

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος