Βαθμολογίες μαθητών στο Ψάρι 1940-1950 έως 1958

Δημοτικό Σχολείο Ψαρίου

Βιβλίον Πιστοποιητικών Σπουδής 1949-1950 έως 1958

 

Το Βιβλίο Πιστοποιητικών Σπουδής 1949-1950 έως 1958, είναι διαστάσεων, 21,3 εκ. πλάτος και 30,3 εκ. μήκος. Αποτελείται από 20 φύλλα (40 σελίδες) και το εξώφυλλό του αποτελείται από λεπτό χαρτί χρώματος μπλέ. Πάνω στο εξώφυλλο, σε πρόσθετη ετικέτα μπλέ περιγράμματος, εμφανίζονται οι λέξεις: ΒΙΒΛΙΟΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΗΣ, με κεφαλαία, και κάτω από αυτά με μικρά γράμματα αλλά κόκκινου χρώματος, οι αριθμοί: 49-50 – 1958. Το εξώφυλλο αυτό, καλύπτει έτερο φθαρμένο εξώφυλλο, και αυτό μπλέ χρώματος αλλά αλλοιωμένου κατά κάποιο τρόπο από την παλαιότητα, όπου και σε αυτό, εμφανίζεται ετικέτα κόκκινου περιγράμματος, όπου μέσα σε αυτό με μπλέ χρώμα εμφανίζονται με κεφαλαία γράμματα οι λέξεις: ΒΙΒΛΙΟΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΗΣ.

         Στην πρώτη σελίδα γράφει με γράμματα καλλιγραφικά:

ΒιβλίονΠιστοποιητικώνΣπουδής

και

ΑΧΟΜΕΝΟΝ[1] ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1949-1950

ΚΑΙ ΛΗΓΟΝ[2] ΤΟ ΕΤΟΣ …… …

 

Έν Ψάρι – Ηραίας – τη 1η / 1ου / 1950

 

Η διευθύντρια

Γεωργία Στρίκου

 

Από την τρίτη (3η) σελίδα έως και την εικοστή πρώτη (21η) εννέα (9) κάθετες στήλες φέρουν τους τίτλους:

1η στήλη: Ένδεικ (εννοεί Ενδεικτικό)

2η στήλη: Άπολυτ (εννοεί Απολυτήριο)

3η στήλη: Άποδεικ (εννοεί Αποδεικτικό)

4η στήλη: Όνοματεπώνυμον μαθητού

5η στήλη: Τάξις

6η στήλη: Είδος Πιστοποιητικού

7η στήλη: Χρονολογία Λήψεως

8η στήλη: Βαθμός

9η στήλη: Παρατηρήσεις (υπογραφές μαθητών)

 

Από τις 40 σελίδες του Βιβλίου, οι τελευταίες 19 είναι λευκές. Από τις πρώτες 21 χρησιμοποιημένες σελίδες, οι 19 έξ αυτών εμφανίζουν τους καταλόγους των μαθητών.  

Εκτός της διευθύντριας που υπογράφει το Βιβλίο αυτό και πρέπει να είναι η δασκάλα Γεωργία Στρίκου (με καταγωγή από Σέρβου αλλά παντρεμένη με τον Ανδρέα Κομνηνό από Λυκούρεση), από το σχολικό έτος 1953-1954 και μετά υπογράφει ο δάσκαλος Γ. Καρπούζος (από Λυσσαρέα–παλαιότερα Μπουγιάτι).

        Οι βαθμολογίες του δάσκαλου Γ. Καρπούζου είναι ακέραιοι αριθμοί, αντίθετα με την δασκάλα Γεωργία Στρίκου, που, στις βαθμολογίες χρησιμοποιεί και κλάσματα. Έτσι, εμφανίζονται για παράδειγμα βαθμολογίες, πέραν των ακέραιων αριθμών και κατά τον τρόπο αυτό: 8 1/2, 8 5/12, 6 8/12, 5 3/12 κτλ. Επίσης, η ίδια, σε αρκετές περιπτώσεις, δίπλα από τον ακέραιο αριθμό θέτει ερωτηματικό, για παράδειγμα: 8;, 9;, 6; κτλ.

        Ο κλασματικός αριθμός 12, φανερώνει τον αριθμό των μαθημάτων. Απόλυτα ακριβής στις βαθμολογίες της η δασκάλα Γεωργία Στρίκου έβγαζε τον μέσο όρο των βαθμολογιών διαιρώντας αυτές με το 12, με τα δώδεκα μαθήματα δηλαδή.

        Πέραν αυτών που θα δείτε αν αναγνώσετε αυτό το μοναδικό ανέκδοτο αρχείο από το Δημοτικό Σχολείο στο Ψάρι, θα περάσουν από μπροστά σας οικεία πρόσωπα - συγγενείς, πατριώτες, αδέλφια, γονείς, παππούδες, πολλοί δε έξ αυτών ευρισκόμενοι έν ζωή σήμερα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, είναι το νήμα, ο μίτος που ενώνει και δεν διασπάται.

 

Ολόκληρο το σπάνιο αρχείο σε μορφή PDF εδώ!

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος

Σημείωση: Ευχαριστώ θερμά τον αγαπητό πατριώτη που μου εμπιστεύθηκε το μοναδικό αυτό αρχείο -και έχω να συμπληρώσω πάνω σε αυτό-, τον καταπληκτικό τρόπο με τον οποίο το προφυλάσσει. Αυτό φανερώνει σεβασμό και Αγάπη στη ζώσα ιστορία του Ψαρίου.  


[1] Ακριβής μεταγραφή.

[2] Ακριβής μεταγραφή.