Ο καιρός στο Ψάρι
Αναζήτηση
Online Επισκέπτες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 136 επισκέπτες και κανένα μέλος
News Flash
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύτηκε στις Σάββατο, 01 Ιανουαρίου 2011 02:00
- Εμφανίσεις: 3047
Displays a set number of articles from a category based on date or random selection. Help
-
Νερό - Το χρόνιο πρόβλημα στο Ψάρι
Στην τελευταία έκδοση της εφημερίδας «Γορτυνία» του Κώστα Καλύβα, διαβάσαμε ότι ο Δήμος Γορτυνίας ολοκληρώνει άμεσα έργα ύδρευσης στις κοινότητες, Ζάτουνα, Μελισσόπετρα, Ζυγοβίστι και Παναγιά. Αναφέρει δε το δημοσίευμα αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του οικισμού Βλόγγου από την πηγή «Προύσος». Η πηγή αυτή, αν μιλάμε φυσικά για την ίδια, στους Ψαραίους είναι γνωστή ως «Προυσός» και βρίσκεται στη νότια πλευρά του όρους «Μαζαράκη», πάνω στον παλιό άξονα (μονοπάτι) που κατευθυνόταν προς Δημητσάνα.
Συγχαρητήρια λοιπόν στον Δήμο Γορτυνίας, που υλοποιεί έργα -όπως αναφέρει ο δήμαρχος κ. Κούλης-, που συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής των κατοίκων των ανωτέρω οικισμών, και μάλιστα δίνονται λύσεις σε χρόνια προβλήματα.
Από τη δική μας πλευρά, χρόνια προβλήματα με το εξωτερικό δίκτυο έχει και το χωριό μας. Τα έχει μάλιστα αναδείξει άπειρες φορές η Αδελφότητα Ψαραίων αλλά και η Κοινότητα. Δυστυχώς όμως, ενώ το χρόνιο αυτό πρόβλημα έχει περάσει από συμπληγάδες, μελετών πάσης φύσεως, και παρόλο που ορισμένοι πολιτικοί έπαιξαν πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του χωριού μας, έφτασε ο καιρός -όπως τουλάχιστον ειπώθηκε τα τελευταία χρόνια- και το έργο είναι «ώριμο» προς εκτέλεση.
Τι λείπει όμως για να δούμε και στο χωριό μας να δίνεται οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημά μας, που είναι η αντικατάσταση του εξωτερικού μας δικτύου από την πηγή «Βιζίτσι» μέχρι την δεξαμενή μας; Η πολιτική βούληση λείπει και τίποτε άλλο. Τα χρήματα για το έργο υπάρχουν αλλά κάποιο αόρατο χέρι εμποδίζει και την εκτέλεση του δικού μας έργου. Οι κοπιώδεις προσπάθειες ετών της Αδελφότητας αλλά και οι επίμονες προσπάθειες του κοινοτάρχη μας Κώστα Πανουσόπουλου, δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Το γιατί γίνεται αυτός ο εμπαιγμός σε βάρος του χωριού μας, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Ας ελπίσουμε μόνο, η Περιφέρεια και ο Δήμος, να σταθούν ισότιμα και στα χρόνια προβλήματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στο Ψάρι.
Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος
-
Ο Τάσος Χριστόπουλος «πήρε» τον Μεγάλο Δρόμο
Ένας καλός άνθρωπος -ο Τάσος Χριστόπουλος- λυτρώθηκε από τα δεσμά της σάρκας και ταξιδεύει στους απέραντους ωκεανούς της αιωνιότητας. Αθόρυβος, απλός, ήσυχος άνθρωπος, ο εκλιπών συμπατριώτης και συγγενής μας, τίμησε τον γενέθλιο τόπο του, το Ψάρι, το αγάπησε, και όποτε το δινόταν η ευκαιρία το επισκεπτόταν.
Ευτύχησε στη ζωή του, διότι πορεύθηκε εν αγάπη με τη σύζυγό του Σούλα, αποκτώντας δύο κόρες, την Αγγελική και την Μαρία και 5 εγγόνια: Κωνσταντίνο, Παναγιώτη-Άγγελο, Αναστάσιο-Συμεών, Ευαγγελία-Στεφανία και Αναστάσιο-Χριστόφορο.
Πλήρης ημερών ο εκλιπών, στα 86 του χρόνια, γεμάτος από αγάπη που έδωσε και έλαβε απλόχερα, θα ταξιδέψει για τελευταία φορά στο αγαπημένο του Ψάρι.
Στον Αγιάννη τον Πρόδρομο στο Ψάρι, το Σάββατο στις 28 Σεπτεμβρίου 2024, και στις 11.30 πμ. θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία του.
Η οικογένειά του, θα διαθέσει πούλμαν για όσους θελήσουν να συνοδεύσουν τον αγαπητό συμπατριώτη μας στην τελευταία του κατοικία. Το πούλμαν θα αναχωρήσει από τη στάση του ΜΕΤΡΟ στο «Φιχ», στις 7.15 πμ. του Σαββάτου. Όσοι πατριώτες επιθυμούν να πάνε με το πούλμαν, ας επικοινωνήσουν με την οικογένειά του στα τηλέφωνα: 210-9519620 & 6947-893606.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους συγγενείς του.
Μαρία Ιω. Πανουσοπούλου
-
Οι εκδηλώσεις στο Ψάρι – Αύγουστος 2024
Ακόμα ένα γεμάτο καλοκαίρι πλησιάζει προς το τέλος του. Στο Ψάρι, σηματοδοτείται με το πέρας των εκδηλώσεων της Αδελφότητας Ψαραίων – όπως έχουν καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες.
Μέσα από τις δράσεις αυτές που αγκάλιασε ο κόσμος (γι’ αυτό και επιτυχείς), το χωριό μας, έστω και δέκα-δεκαπέντε μέρες το χρόνο ζωντανεύει, ακούγονται παιδικές φωνές στις κούνιες του Σχολείου ή του Αγιάννη, γεμίζουν οι δρόμοι και τα σοκάκια από την ανθρώπινη παρουσία, διάχυτη είναι η ευφορία ακόμα και στον αέρα. Όλα αυτά χάριν του Αγιάννη του Πρόδρομου. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς χριστιανός (καλός ή κακός) ή ό,τι άλλο θέλει, για να καταλάβει, να νιώσει τη δύναμη που ασκεί με την άυλη παρουσία του στα πράγματα του χωριού μας. Οι αναφορές μας στο Ψάρι αρχίζουν και τελειώνουν με τον Αγιάννη.
Ειδικά φέτος, πέρα από τις εκδηλώσεις της Αδελφότητας, τελέστηκε και το μυστήριο της βάπτισης (έπειτα από 10 χρόνια όπως μας ενημέρωσε ο Δημήτρης Παρ. Σταματόπουλος, όπου τότε, είχε βαπτίσει ο Δημήτρης Ιω. Αναστασόπουλος -του Χελιώτη- τον γιό του Γιάννη), και ο Γιάννης Γεωρ. Λιακόπουλος και η Μαρία Κακαβά βάπτισαν την κόρη τους Δήμητρα και στη συνέχεια παρέθεσαν πλουσιότατο τραπέζι σε όλους τους Ψαραίους, συνοδεύοντάς το με ζωντανή ορχήστρα λαϊκής/δημοτικής μουσικής.
Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της Αδελφότητας, στέφτηκαν όλες με μεγάλη επιτυχία (κάτι σύνηθες άλλωστε για δράσεις της Αδελφότητας) και μάλιστα με ανανεωμένο διοικητικό συμβούλιο.
Για να περάσει καλά ο κόσμος, μικροί και μεγάλοι, όλο το διάστημα των εκδηλώσεων, πίσω από τα φώτα της ράμπας εργάστηκαν αθόρυβα αρκετοί συμπατριώτες μας, της Αδελφότητας αλλά κι εκτός αυτής. Αξίζει νομίζω να τους αναφέρουμε και πρώτα τον εκκλησιαστικό επίτροπο Κώστα Σταματόπουλο, τον αφανή Εργάτη του χωριού μας, άλλους πατριώτες που πρόσφεραν εθελοντική εργασία (στο βάψιμο του κυλικείου και όπου αλλού χρειάστηκε), όπως οι: Θανάσης Ισαακίδης, Θόδωρος Μητρόπουλος, Κώστας Αθανασιάδης, την Ντίνα Μαυραειδοπούλου-Μυλωνά – πανταχού παρούσα στις ανάγκες του χωριού μας, την Μαρίνα Στασινοπούλου με το πλατύ χαμόγελο, τον Πάρη Δημ. Σταματόπουλο με την ταινία που έδειξε και μάλιστα με γεμάτο τον χώρο από τον κόσμο. Ήταν η δεύτερη φορά στο χωριό μας που παίχτηκε ταινία στον περίβολο της εκκλησίας με επιτυχία. Την πρώτη φορά, πριν 4-5 χρόνια, παίχτηκε το έργο του Νίκου Πατατάκη: οι βοσκοί. Να μην ξεχάσω και τον Νικήτα Μπράβο με τη σύζυγό του Κόνι που, εργάζονται ακούραστα και αυτοί πίσω από τα φώτα της ράμπας.
Υπάρχουν και άλλοι πατριώτες που εργάστηκαν εθελοντικά για την επιτυχή έκβαση των δραστηριοτήτων της Αδελφότητας. Δεν γνωρίζω όμως ποιοι μπορεί να είναι διότι δεν κατέστη εφικτή η δική μου παρουσία στο χωριό αυτό το διάστημα. Οι πληροφορίες που αντλώ για την προσφορά του καθενός, προέρχονται κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από προφορικές κουβέντες με φίλους.
Άφησα τελευταίο στην αναφορά μου τον πρόεδρο του χωριού μας Κώστα Πανουσόπουλο. Μέγιστη η προσφορά του, όπως κάθε χρόνο άλλωστε από τότε που ανέλαβε χρέη προέδρου. Φρόντισε την εικόνα του χωριού μας, το έκανε να λάμψει από την καθαριότητα, καθάρισε τους δρόμους εντός του οικισμού και έφερε ειδικό μηχάνημα (καταστροφέα νομίζω το λένε) που καθάρισε τον δρόμο από τη Σκόζα προς το Ψάρι. Φρόντισε για την επάρκεια του νερού με συνεχείς ελέγχους στη δεξαμενή και στο δίκτυο, ειδικά φέτος που τα νερά έχουν πέσει πάρα πολύ, έδωσε το παρών και σαν μέλος της Αδελφότητας, αθόρυβα κι αυτός αλλά με ουσιαστική προσφορά.
Σε όλους αυτούς τους συντελεστές των επιτυχών εκδηλώσεων στο Ψάρι, με πρώτη την Αδελφότητα Ψαραίων, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Συγχαρητήρια αξίζουν και στον κόσμο, Ψαραίους και φίλους που, με τη δική τους παρουσία επιβεβαίωσαν τον κανόνα: κανείς δεν περισσεύει.
Κλείνοντας το σημείωμα τούτο με τα δρώμενα του χωριού μας, είναι ιδιαίτερη η χαρά μου διότι η Αδελφότητα στο λογότυπό της, ή μάλλον στις διαφημιστικές αφίσες της, υιοθέτησε μία δική μου φωτογραφία που είχα τραβήξει προ ετών, όταν μάλιστα ο δρόμος προς Λυκούρεση ήταν ακόμα χωματόδρομος.
Και του χρόνου, να είμαστε όλοι και όλες καλά για να τιμήσουμε τον Αγιάννη τον Πρόδρομο και να αγκαλιάσουμε τις εκδηλώσεις της Αδελφότητας Ψαραίων.
Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος
-
Ημερομήνια 2024 – 2025
Ο κορυφαίος γκουρού της Ελλάδας για τα Ημερομήνια -που δεν λαθεύει ποτέ, ίσως σπάνιες φορές δεν βγήκε ακριβής στις προβλέψεις του- δίνει αποκλειστικά για τη σελίδα μας την μεγάλη γνώση του για τον καιρό.
Μερομήνια 2024-2025
Μήνας
1ο δεκαήμερο
2ο δεκαήμερο
3ο δεκαήμερο
Αύγουστος
Καλός
Καλός
Άστατος
Σεπτέμβριος
Καλός
Βροχές
Άστατος
Οκτώβριος
Καλός
Βροχές
Άστατος
Νοέμβριος
Καλός
Καλός
Βροχές
Δεκέμβριος
Καλός
Καλός
Βροχές
Ιανουάριος
Καλός
Καλός
Άστατος
Φεβρουάριος
Χιονιάς
Χιονιάς
Άστατος
Μάρτιος
Καλός
Καλός
Άστατος
Απρίλιος
Καλός
Καλός
Καλός
Μάϊος
Καλός
Καλός
Καλός
Ιούνιος
Καλός
Καλός
Καλός
Ιούλιος
Καλός
Καλός
Καλός/Άστατος
Opsarion.gr
-
Τα μαγαζιά …
Με το χάραμα, βρέθηκα στη βεράντα ν’ απολαμβάνω τη πρωινή δροσιά. Παρ’ ό,τι η Αθήνα έχει ζέστες, τα πρωινά διαφέρουν πολύ, ένα ελαφρύ αεράκι έρχεται από την Πάρνηθα κι αγαλλιάζει το σώμα.
Μόλις τέλειωσα ένα μικρό βιβλίο που διάβαζα, τον «Γρύλλο» του θείου Πλούταρχου, αργοπίνοντας το καφεδάκι μου και το δροσερό νεράκι. Τον καφέ εμείς τον λέμε ελληνικό, οι Τούρκοι τον λένε τούρκικο, έχει ειπωθεί και ως βυζαντινός επειδή αυτοί τον «διεθνοποίησαν» αλλά επί της ουσίας ο καφές είναι αραβικός. Τι να κάνουμε τώρα, εκεί έχει τις ρίζες του, να τσακωθούμε για την καταγωγή του; Ο καθένας μας τον λέει όπως θέλει.
Σαν έκλεισα το βιβλίο του θείου Πλούταρχου, δεν ξέρω πως και γιατί, η σκέψη πήγε στο χωριό και στις παιδικές αναμνήσεις που έχω απ’ αυτό. Βέβαια η σκέψη, πάντοτε στο παρελθόν είναι και αν το έχετε προσέξει, ό,τι κι αν πούμε αναφέρεται στο παρελθόν.
Τώρα λοιπόν που γράφω αυτές τις αράδες, «βρίσκομαι» στον περίβολο του Αγιάννη ανήμερα στη γιορτή του, παιδί είμαι και φέρνω γύρες στο χώρο. Εκεί που είναι η πέτρινη βρύση, «βλέπω» τον Μπρούκλη με το «μαγαζί» του να δίνει κρασί μαύρο μουντριζιάνικο, απέναντι ακριβώς, εκεί που σήμερα οριοθετείτε ο χώρος του κυλικείου, βρισκόταν η μάντρα και δίπλα απ’ αυτήν, ο μπάρμπας μου ο Καλαμάτας είχε στήσει το δικό του «μαγαζί» Καλό κρασί, και σε ένα μεγάλο λεβέτι γεμάτο νερό, υπήρχαν μπύρες και λεμονάδες-πορτοκαλάδες. Που και που τον βοηθούσα βγάζοντας από το λεβέτι με το νερό τις «παγωμένες» μπύρες. Τέτοια βοήθεια!
Στη συνέχεια της μάντρας αλλά στο πάνω επίπεδο, ο Δημ. Κουσιουρής έχει στήσει το δικό του «μαγαζί». Στο δροσερότερο μέρος του χώρου. Φυσικά, κι αυτός είχε άριστο κρασί. «Μαγαζί» στο χωριό μας δίχως καλό κρασί, δεν νοείται. Εδώ έχω ένα κενό μνήμης, αλλά νομίζω ότι ο Κουσιουρής είχε και κάποιο μεζέ για να συνοδέψει το κρασί.
Τον Παν. Σταματόπουλο, δεν τον θυμάμαι με «μαγαζί» στη γιορτή του Αγιάννη αλλά είμαι βέβαιος ότι και αυτός είχε στήσει το δικό του.
Πέρα από τον Αγιάννη, ένα άλλο μαγαζί που μου έκανε εντύπωση, ήταν το τσαγκαράδικο του Κολοσατέρη, ένα πολύ μικρό μαγαζί, απέναντι από το σπίτι του Κώστα Σταματόπουλου. Το κτίσμα υπάρχει και σήμερα.
Το γάβγισμα ενός σκύλου, με επανέφερε στο σήμερα. 8.38 πμ. λέει το ρολόι. Ας σηκωθώ για την κουζίνα. Το μενού σήμερα έχει ψάρι στο φούρνο με σαλάτα από αμπελοφάσουλα. Αν δεν μαγειρέψεις δεν τρώς! Οπότε…
Βασίλης Κ Αναστασόπουλος