Ηρακλής και Λερναία Ύδρα ...

Η μάχη μ’ έναν τόσο φοβερό εχθρό είναι πράγματι μια ηρωική πράξη. Κόβεις ένα κεφάλι κι ένα άλλο φυτρώνει στη θέση του. Κάθε φορά που μια ποταπή επιθυμία ή σκέψη υπερνικάται, άλλες παίρνουν τη θέση της.

Ο Ηρακλής κάνει τρία πράγματα: αναγνωρίζει την ύπαρξη της Ύδρας, την αναζητεί υπομονετικά και τελικά την καταστρέφει. Χρειάζεται διάκριση για ν’ αναγνωρίσει την ύπαρξή της, υπομονή για ν’ ανακαλύψει τη φωλιά της, ταπεινότητα για να φέρει τα λασπώδη στοιχεία του υποσυνείδητου στην επιφάνεια και να τα εκθέσει στο φως της σοφίας.

Όσο ο Ηρακλής πολεμούσε στο βάλτο, στη λάσπη, στην ακαθαρσία και στο βόρβορο, ήταν ανίκανος να νικήσει την Ύδρα. Έπρεπε να σηκώσει το τέρας στον αέρα - δηλαδή να μεταφέρει το πρόβλημά του σε μια άλλη διάσταση για να το λύσει. Με όλη την ταπεινότητα, γονατίζοντας στη λάσπη, έπρεπε να εξετάσει το δίλημμά του στο φως της σοφίας και στην εξυψωμένη ατμόσφαιρα της ερευνητικής σκέψης. Απ’ αυτές τις επισημάνσεις μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι απαντήσεις σε πολλά προβλήματά μας έρχονται όταν επιτευχθεί μια νέα εστίαση της προσοχής, όταν εδραιωθεί μια νέα προοπτική.

Ολόκληρο το δημοσίευμα σε μορφή  pdf.

 

 

 

 

 

 

 

 

Opsarion.gr