Τα μυστικά της Γκούρας

Έχει άραγε μυστικά η Γκούρα; Αλλά ας πούμε πρώτα ποια είναι η Γκούρα. Είναι το φαράγγι λοιπόν που αρχίζει από τα πρανή του Αρτοζίνου και καταλήγει στο Λαγκαδινό ρέμα (άλλως και Τουθόα). Πήρε το όνομα του το φαράγγι από την ομώνυμη πηγή «Γκούρα» που βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια του χωρίου Ψάρι.

     Το νερό της πηγής ανάβλυζε στα ριζά ενός μεγάλου βράχου ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει μετακινηθεί κατά τι. Υπάρχουν και άλλες πηγές, μικρότερες, στη διαδρομή του φαραγγιού με γνωστότερη την πηγή «Κρετίμα» η οποία τροφοδοτεί το δίκτυο της Λυσσαρέας.

    Τα όμορα χωριά συνδέονται με την φαραγγιά από τους παλιούς χρόνους με ημιονικούς δρόμους. Αυτούς τους δρόμους – τα παλιά μονοπάτια, ακολουθούν όσοι ενδιαφέρονται για έναν ωραίο περίπατο, ή μια δύσκολη πεζοπορία.

     Ποια όμως είναι τα μυστικά της Γκούρας; Και που βρίσκονται αυτά; Μήπως στη σπηλιά του Γιαννικούλια που γίνονται τα τελευταία χρόνια κάπως πιο οργανωμένες επισκέψεις; Μήπως στην τρύπα του Αράπη απ’ όπου και ο σχετικός θρύλος με τον θησαυρό του; Μήπως άραγε ο θησαυρός του ληστή Λύγκα που λένε πως έκρυψε τον θησαυρό του στ………………………;

    Μήπως ακόμα στο βράχο του «Μπισκέμη» που πριν δυό χρόνια είχαμε δημοσιεύσει και σχετική φωτογραφία με ένα συρματόσχοινο που ένωνε τις αντικριστές πλαγιές;

     Κάποιοι ενδεχομένως να γνωρίζουν περισσότερα και ψάχνουν μέρα και νύκτα. Την ημέρα σαν εκδρομείς και τη νύκτα σαν κουκουβάγιες! Η αναζήτηση χαμένων θησαυρών έχει ενδιαφέρον απ’ όποια σκοπιά και αν το δει κανείς. Ακόμα και σαν παραμύθι. Μα μήπως όλα αυτά είναι παραμύθια εν τέλει;

    Που βρίσκεται γέροντα ο θησαυρός της Γκούρας; Ρωτήθηκε πριν από χρόνια ο γέρο τσέλιγκας. «Ξέρω που είναι αλλά δεν λέω, δεν πρέπει να βγει ο θησαυρός ποτέ». Πέθανε ο γέροντας, πέρασαν τα χρόνια, αλλά ο χρυσός της Γκούρας μένει στο σκοτάδι.

    Και ο θρύλος όλο και μεγαλώνει, από τοπικός που ήταν, επεκτάθηκε και η Γκούρα προσελκύει κατά περιόδους εκδρομείς και αναζητητές της περιπέτειας. Αλλά συμβαίνουν και παράξενα πράγματα που δυναμώνουν τον θρύλο. Όπως για παράδειγμα προ ημερών, κλιμάκιο της αδελφότητας μας, προσπάθησε να κατέβει στη φαραγγιά από τη «Στούρκα» αλλά ως δια μαγείας το μονοπάτι είχε χαθεί. Προσπάθησε να επιχειρήσει κάθοδο από την αντικριστή πλαγιά, και ξεκίνησε από τη «Μούτσια» Τότε όμως δυνατή τοπική καταιγίδα ανάγκασε το κλιμάκιο να επιστρέψει στη βάση του.  

     Υπήρξε και ένα μικρό ατύχημα την ίδια μέρα στην άλλη πλευρά της φαραγγιάς, κάτω από την Κοκκινοράχη, αλλά ευτυχώς ένα απλό στραμπούληγμα ήταν που δυσκόλεψε πολύ ωστόσο την έξοδο της τραυματισμένης ορειβάτισσας πάλι στο χωριό.

Φυλάει γερά τα μυστικά της η Γκούρα. Αλλά ως πότε;

 

 

 

Opsarion team