Λουτρά Ηραίας - μιζέρια ...

Γνωστό την τοπική κοινωνία της Ηραίας είναι, ότι, τα ιαματικά λουτρά στον οικισμό Λουτρά, δεν έχουν τον κόσμο που είχαν προηγούμενες χρονιές.

     Στο βίντεο που βλέπετε παρακάτω, σε λίγα λεπτά, καταγράφεται όλη η μιζέρια που διάγει σήμερα η πατρίδα μας. Όχι μόνο από την απαράδεκτη παρουσία της κυρίας προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης (ρόλο θεσμικό κατέχει, όπως ακούγεται), αλλά και από τον πρώην κοινοτάρχη Λουτρών που μιλά για άρες μάρες κουκουνάρες. Για το θέμα των λουτρών επί της ουσίας δεν μίλησε κανείς από τους παρευρισκομένους.

     Τα έσοδα του Δήμου από τα Λουτρά, τις προηγούμενες χρονιές ανέρχονταν σε εκατοντάδες χιλιάδες, ένα πολύ καλό έσοδο δηλαδή, που κανείς δεν γνωρίζει που πήγαινε. Τα πράγματα με την Τρόϊκα δυσκόλεψαν όμως πολύ, και άρχισαν οι περικοπές και των ασφαλιστικών ταμείων που χορηγούσαν βεβαιώσεις για ιαματικά λουτρά σε ασφαλισμένους τους – που ήταν επιδοτούμενα με σεβαστά ποσά.

     Κόπηκε η κάνουλα με το χρήμα, και άρχισαν οι γκρίνιες. Λογικά όλα, το ένα κακό φέρνει το άλλο και ούτω καθ’ εξής……

     Προ ετών, είχα παρακολουθήσει ένα συνέδριο στα Λουτρά, με θέμα τα ιαματικά λουτρά, και στο οποίο είχαν μιλήσει επιστήμονες, ο καθένας από αυτούς στο γνωστικό του αντικείμενο. Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων είχαν μιλήσει εκτενώς για τα οφέλη από τα ιαματικά λουτρά, ακόμα και ψυχίατροι είχαν αναφερθεί σε αυτά με τρόπο θετικό. Είχαν μιλήσει οικονομολόγοι για την ανάπτυξη των Λουτρών, άλλοι πάλι για τη βελτίωση και συντήρηση των πηγών. Ακόμα και θέματα υγιεινής είχαν απασχολήσει τις εργασίες εκείνου του πάρα πολύ καλού συνεδρίου.

    Το συνέδριο είχε διαρκέσει τρείς ημέρες. Στο διάστημα αυτό, κανείς μα κανείς ντόπιος κάτοικος, ή εστιάτορας, ή ξενοδόχος, η μαγαζάτορας δεν καταδέχτηκε να επισκεφτεί τον συνεδριακό χώρο και να ακούσει έστω από περιέργεια, τι λένε τόσοι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν εκεί από όλα τα σημεία της Ελλάδας, και μιλούσαν για τα δικά τους ιαματικά λουτρά. Για το δικό τους έμμεσο συμφέρον. Ούτε ένας!

     Η τοπική κοινωνία ζούσε με διαφόρους τρόπους από τα ιαματικά λουτρά μέχρι πρότινος. Οι πολλοί επισκέπτες άφηναν τον οβολός του σφαιρικά, συμβάσεις υπογράφονταν από τη δημοτική αρχή για έκτακτη πρόσληψη προσωπικού. Υπήρχε μία κινητικότητα που έκρυβε επιμελώς την υποβόσκουσα μιζέρια.

     Το σημαντικό σε όλα αυτά είναι ότι ούτε η κυρία πρόεδρος μπορεί να αναδείξει (με τον τρόπο που σκέφτεται) τα λουτρά, ούτε ο πρώην κοινοτάρχης που κατά τη διάρκεια της θητείας του τα λουτρά ήσαν σε άσχημη κατάσταση. Η προηγούμενη δημοτική αρχή τα ανέδειξε, η σημερινή οφείλει να βελτιώσει ότι καλό βρήκε σε υποδομές κτλ..

     Αυτά θεωρητικά είναι εύκολα πράγματα να γίνουν. Όταν όμως μπαίνει σφήνα το μικροσυμφέρον, η βλαχοπολιτική, οι λέξεις χάνουν το νόημά τους. Τα ιαματικά λουτρά της Ηραίας, με τις λογικές που ακολουθούνται από τους άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερόμενους, δεν έχουν καμία τύχη, δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

     Ας τα δουν αυτά όσοι δεν έχουν κομματικές αγκυλώσεις, όσοι αγαπούν τον τόπο γενικότερα και όχι μόνο τον δικό τους μπαξέ, όσοι μπορούν να απαγκιστρωθούν από ξεχαρβαλωμένες νοοτροπίες παρελθόντων χρόνων. Τα λουτρά της Ηραίας, δεν ανήκουν σε κανένα ντόπιο, πόσο μάλλον στην κυρία πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης. Είναι όντως μοναδικά. Και είναι κρατική περιουσία.

Το βίντεο με το παράλογο εδώ!

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος

 

υγ: το βιντεο είναι από το kalimera arcadia.gr
To καλύτερο: ήλθε η κυρία πρόεδρος από τα Τρόπαια να τους αναδείξει!