Για Γκούρα & για κλάματα ...

Το Σάββατο το βράδυ, 3 Αυγούστου 2013, είχε προγραμματισθεί εκδήλωση στη συμβολή των ρεμάτων Γκούρας & Λαγκαδινού ρέματος, με κύριο διοργανωτή τον «Όμιλο Γκούρας» και με την οικονομική ενίσχυση του Δήμου Γορτυνίας.

     Ήταν ακόμα μία αμφιλεγόμενη «πολιτιστική εκδήλωση» που είχε ενταχθεί στο γενικότερο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου. Φρέσκο και ζεστό χρήμα δηλαδή, για την «Μάνα Γη». Δημόσιο χρήμα που προτιμά ο Δήμος να το μοιράζει απλόχερα – να το σκορπά στους πέντε ανέμους και στα ρέματα, παρά να βελτιώσει τις υποδομές του.

     Σοβαρά επεισόδια όμως σημειώθηκαν στο χωριό Αετοράχη, από κατοίκους της που έκλεισαν τον δρόμο προς τα ρέματα των εκδηλώσεων. Για την συγκεκριμένη πράξη τους οι λόγοι είναι αρκετοί, αλλά θα αναφέρουμε λίγους: Εδώ και χρόνια κωλυσιεργεί η δημοτική αρχή (καποδιστριακή & καλλικρατική) και δεν εφαρμόζει απόφαση που υποχρεώνει κάτοικο του χωριού να επαναφέρει κεντρικό δρόμο στην αρχική του μορφή, αφού τον είχε κλείσει παράνομα.

     Ένας επίσης άλλος λόγος, είναι ο εμπαιγμός του χωριού από πλευράς Δήμου, αφού για τον χωματόδρομο – μήκους 1500  περίπου μ., όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε η μελέτη που είχε γίνει για την ασφαλτόστρωσή του, αλλά ο εργολάβος κατασκεύασε το 28% του έργου και έφυγε!

     Ένας ακόμα λόγος είναι ο καθαρισμός του αγροτικού δρόμου από Αετοράχη προς το ρέμα. Πήγε το μηχάνημα το δήμου παραμονές της εκδήλωσης να καθαρίσει υποτίθεται τον δρόμο. Όμως η προχειρότητα και αυτού του έργου, έβγαλε στην επιφάνεια πέτρες που κόβουν σαν μαχαίρι – εφόσον δεν προνόησε ο υπεύθυνος του έργου να καθαρισθεί όπως έπρεπε ο δρόμος. Το παράπονο και εδώ των κατοίκων (δικαιολογημένο), είναι ότι ο Δήμος απουσιάζει εντελώς από τα προβλήματά τους και παρουσιάζεται μονάχα για να καλύψει αμφιβόλου ποιότητας εκδηλώσεις ενός ομίλου.

     Την λύση στην δυναμική επέμβαση των κατοίκων της Αετοράχης, έδωσε η αστυνομία που κατέφθασε από τα Τρόπαια, αφού είχε ενημερωθεί από κάποιον αντιδήμαρχο. Διαλύθηκαν οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι και όλα στη συνέχεια κύλησαν ομαλά και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της «Μάνας Γης», της πολύπαθης, και την παρακολούθησαν περισσότερα από 50 άτομα.

     Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι αυτό το φαινόμενο με τους καθαρισμούς δρόμων ειδικά για τον Όμιλο, έχει γίνει σλόγκαν στην ευρύτερη περιοχή. «Μα καλά, αυτοί ορειβάτες και περιηγητές είναι, τι καλούν κάθε φορά και τα βαριά οχήματα της Πολιτείας;». Μα, απαντώ, αν δεν καλέσουν φαγάνες, μπουλντόζες, πολιτικούς, αν δεν ειπωθούν βαρυσήμαντοι πανηγυρικοί λόγοι, πως θα απολαύσουν τη «Μάνα Γη;».

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος