28 & 29 Αυγούστου στο Ψάρι ...

Το χωριό μας γέμισε από τον κόσμο του. Τα σπίτια άνοιξαν, οι αυλές έδιωξαν τη μοναξιά τους. Φωνές ακουγόντουσαν παντού. Η σιωπή ράγισε στα παιδικά ακούσματα, η χαρά και η γαλήνη πήραν τη θέση τους στα πρόσωπα των Ψαραίων.

     Όλες οι οικογένειες είχαν αντιπροσώπους. Για τη γιορτή του Άη Γιάννη μας, που οι αγιογραφίες τον δείχνουν πάντα με ύφος αυστηρό. Μα εμείς που τον ξέρουμε, και που μας γνωρίζει καλά, δεν είναι αυστηρός, η ματιά του κρύβει ένα μεγάλο χαμόγελο, χαίρεται κάθε φορά που μας βλέπει.

     Μετά το πέρας του εσπερινού, άρχισαν σιγά – σιγά να κουρδίζονται τα όργανα, ο κόσμος γέμιζε τον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας, στο κυλικείο η Αδελφότητα ήταν από ώρα έτοιμη να εξυπηρετήσει τον κάθε επισκέπτη με τα εκλεκτά εδέσματα που είχε, και όλα τα συνοδευτικά ενός πλούσιου τραπεζιού.

     Η βραστή η γίδα, είχε ήδη βγει από τα καζάνια και μοσχοβολούσε φρεσκάδα. Την διαδικασία της βραστής γίδας, που είναι τέχνη δύσκολη, την επιμελήθηκε η Ντίνα Μαυραειδοπούλου. Τα μέλη του Δ.Σ της αδελφότητας ήταν επί ποδός για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου.

     Είχε νυχτώσει για τα καλά όταν ακούστηκε το πρώτο τραγούδι, της τάβλας. Πάντα έτσι ανοίγει το πανηγύρι μας. Δεν ξέρω για ποιο λόγο γίνεται αυτό, αλλά δεν έχει σημασία άλλωστε. Τα τραγούδια της τάβλας είναι μοναδικά.

Η κεντρική φωτογραφία σε μεγαλύτερη ανάλυση από διαφορετική οπτική γωνία!

Την εικόνα του Άη Γιάννη κρατούν οι Δημήτρης και Ιωάννης Σταματόπουλος (πατήρ & υιός). Διακρίνονται επίσης, ο παπά Κώστας και ο αριστερός ψάλτης Θανάσης Αθανασόπουλος.

Ακολουθούν τρία βίντεο και φωτογραφικό υλικό.

1ο βίντεο – μερική άποψη του χώρου των εκδηλώσεων

2ο βίντεο – στο μικρόφωνο ο δικός μας Νίκος Ζαφειρόπουλος, στο κλαρίνο ο Καρανικόλας.

3ο βίντεο – στο μικρόφωνο πάλι ο Νίκος Ζαφειρόπουλος, στο κλαρίνο ο Καρανικόλας.

 

Στις φωτογραφίες:

Η Μαρία Πανουσοπούλου (του Καλαμάτα) χορεύει εκπληκτικά τσάμικο.

Παρέα της Μαρίας Γκιώνη (μάλλον).

Η αλλαγή των χορευτών.

Δυό χοροί.

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος