Κλιμάκιο της Αδελφότητας στη Γκούρα ...

Κλιμάκιο της Αδελφότητας Ψαραίων, προ ημερών έκανε διάνοιξη του παλιού μονοπατιού από τη θέση «Μούτσια» προς την πηγή Γκούρα (απ’ όπου πήρε και το όνομά του το ομώνυμο φαράγγι).

Όπως πληροφόρησε την σελίδα μας ο πρόεδρος της Αδελφότητας Γιώργος Β. Κωνσταντόπουλος, αυτός, ο ταμίας της Αδελφότητας Βασίλης Κ. Στασινόπουλος και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δ. Καλκανάς, με προσωπική εργασία ξεκίνησαν από τη Μούτσια και έφτασαν στην πηγή, στην καρδιά του φαραγγιού. Τον εντυπωσίασε μάλιστα όπως ανέφερε, η γνώση του Βασίλη Κ. Στασινόπουλου που γνώριζε απ’ έξω σχεδόν το καταστραμμένο παλιό μονοπάτι.

Στα πρανή της πηγής, υπάρχει μια σάρα, και πάνω σ’ αυτήν ένα μέρος του δύσκολου μονοπατιού. Τώρα, με την διάνοιξη, εύκολα ο κάθε πεζοπόρος μπορεί να επισκεφτεί το φαράγγι μας, αν ακολουθήσει τον αγροτικό δρόμο που αρχίζει από τον πλάτανο του γέρο Λάμπρου, κατηφορίζει έχοντας στα δεξιά του το σπίτι του Μπρούκλη και στα αριστερά του το σπίτι του Καλαμάτα. Συνεχίζει ο δρόμος, περνά το ρέμα Μπρεϊκόνι, συναντά στα 300 μέτρα το ρέμα του Κουριαλού και την ομώνυμη πλην εξαφανισμένη βρύση από τα χορτάρια, και ανηφορίζει προς την Αρμόλα. Από εκεί ο δρόμος γίνεται ομαλότερος. Φτάνοντας στου Σκαντρί, υπάρχει ένας βαθυλόγγος στα δεξιά (ανατολικά), εύκολος, που φτάνει στη Μούτσια. Από εκεί εύκολα περνάς στιος κοκκινιές, στη σάρα και φτάνεις στη πηγή.

Από το σημείο του αγροτικού δρόμου που μπαίνεις δεξιά για τη Μούτσια και μέχρι την πηγή, θέλεις περίπου 15 λεπτά της ώρας. Δεν γνωρίζω αν το κλιμάκιο της Αδελφότητας έβαλε σημάδια για το μονοπάτι από τον δρόμο, αλλά φτάνοντας κανείς εκεί, και μην γνωρίζοντας ακόμα την περιοχή, εύκολα θαρρώ πως βρίσκει το μονοπάτι.

Πέρα από αυτά που είναι χρήσιμα και ωραία για το χωριό μας, και αξιέπαινη η εργασία του κλιμακίου της αδελφότητάς μας, θα ευθυμήσουμε όταν δούμε και τον Όμιλο της Γκούρας να πεζοπορεί προς την πηγή μας, απ’ όπου πήρε και το όνομά του. Και ευτυχώς που στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν ξωκλήσια για αρτοκλασίες. Μονάχα κάτι γκρεμισμένα μαντριά, για σπονδές ίσως στον Πάνα!

Στο λινκ εδώ διάσχιση της Γκούρας από την κλασική της διαδρομή Ρέμα κουριαλού, Τρία Ρέματα, Γκούρα πηγή.

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος