Πέτρος Ζούνης - η παραίτησή του

Δήλωση – τοποθέτηση του Πέτρου Ζούνη που έκανε στις 24-1-2014, παραιτούμενος από την θέση του αντιδημάρχου και του δημοτικού σύμβουλου Δήμου Γορτυνίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Κλείνουμε αυτή την περίοδο τρία χρόνια λειτουργίας του Δήμου Γορτυνίας. Σήμερα έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση ο απολογισμός του 2012. Σε τρείς μήνες πάμε σε εκλογές Διαφορετικά φανταζόμουν τον απολογισμό. Πέρα από τα τυπικά υπάρχουν και τα ουσιαστικά και ουσιαστικός είναι ο πολιτικός απολογισμός. Ουσιαστικό είναι έγκαιρα οι σύμβουλοι να έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία του απολογισμού. Να έχουν την δυνατότητα ελέγχου αυτών των στοιχείων. Ν έχουν πλήρη φάκελο να έχουν συγκριτικά στοιχεία. Να έχουν βγάλει συμπεράσματα. Για το λόγο αυτό ο νομοθέτης θέλει το θέμα μοναδικό στη συνεδρίαση. Εδώ λοιπόν και τρία χρόνια ουσιαστικός διάλογος δεν έχει γίνει. Οι αντιπαραθέσεις με σπάνιες εξαιρέσεις κινήθηκαν σε γενικόλογες επισημάνσεις και κυρίως σε ένα κλίμα που προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί την περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί σπατάλης, ρεμούλας, παρανομίας χωρίς ποτέ να υπάρξει μια συγκεκριμένη καταγγελία.

Ούτε η αντιπολίτευση δυστυχώς ούτε και εμείς καταφέραμε να κάνουμε έναν πραγματικό απολογισμό που θα βλέπαμε τις παραλήψεις μας, τα λάθη μας, τους ανορθολογισμούς μας και με βάση τα συμπεράσματά μας, να κάνουμε τους προϋπολογισμούς μας, τις διορθωτικές κινήσεις μας τη χάραξη των νέων πολιτικών που προκύπτουν από τις ανάγκες των πολιτών.

Κύριοι συνάδελφοι το 2010 ήτανε πολύ διαφορετικό από το σήμερα. Το 2010 καταλάβαμε ότι μπαίνουμε σε δύσκολους δρόμους. Σήμερα είμαστε χωμένοι σε ένα αδιέξοδο τούνελ. Το 2010 άλλοι έλεγαν κόλπο είναι άλλοι έλα μωρέ θα το περάσουμε. Σήμερα ζούμε την κατάρρευση των πάντων. Και εμείς ποιες πολιτικές άρα εφαρμόσαμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Πήραμε αποφάσεις που μείναμε στα συρτάρια. Αυτοί που έπρεπε να τις υλοποιήσουν κατήγγειλαν αυτούς που τις εισηγήθηκαν και ούτε πέρασε ποτέ από το μυαλό τους ότι ήταν η δική τους ευθύνη. Η δημοκρατία δεν λειτούργησε. Η συλλογικότητα δεν λειτούργησε. Μαέστρος δεν υπήρχε. Άνθρωποι χωρίς πείρα στη διοίκηση αφέθηκαν μόνοι τους να βολοδέρνουν. Ολόκληρα τμήματα και τομείς λειτούργησαν και λειτουργούν χωρίς γραμματειακή και διοικητική στήριξη.

Κύριοι συνάδελφοι πιστεύω ότι το 2010 έκανα την σωστή επιλογή. Σήμερα πιστεύω ότι αυτό όχι μόνο δεν φτάνει, αλλά αντί να κάνει βήματα προς τα μπρος δυστυχώς προχωρεί ολοταχώς προς τα πίσω. Αντί να βελτιώνουμε την λειτουργία μας. Αντί να ενισχύουμε την δημοκρατική λειτουργία. Αντί να φέρνουμε το καινούργιο δυστυχώς κάνουμε βήματα προς το γνωστό παρελθόν. Ένα χρόνο έχει να λειτουργήσει η εκτελεστική επιτροπή ….

Το 2014 τα πάντα έχουν αλλάξει και εμείς συνεχίζουμε να προχωράμε λες και δεν συμβαίνει τίποτα. Κύριοι Συνάδελφοι χάσαμε την αύρα που φέραμε το 2010. είναι ανάγκη να υπάρξει αναπροσανατολισμός, είναι ανάγκη να κατανοήσουμε το σήμερα και σ΄ αυτό να απαντήσουμε. Η ανυπαρξία αντιπάλου ίσως κάποιους τους εφησυχάζει.

Να ξέρετε όμως ότι η κοινωνία αγωνιά και βράζει και όπως μέσασε τρία χρόνια γύρισαν τα πάνω κάτω, μέσα σε λίγες μέρες η κοινωνία μπορεί να κάνει τη μεγάλη ανατροπή.

Νομίζω ότι χρειαζόμαστε γροθιά στο στομάχι για να αφυπνιστούμε. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω σήμερα.

Καταθέτω την παραίτησή μου και από τη θέση του Αντιδημάρχου και από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου και δηλώνω ότι θα συμπορευτώ με όλους εκείνους που θέλουν να αλλάξουν την κοινωνία του χθες και στο προσκήνιο να φέρουν την αλληλέγγυα κοινωνία.

Την κοινωνία της συλλογικότητας και της συμμετοχής. Ευχαριστώ όλους εσάς πο0υ με τιμήσατε με σημαντικές θέσεις σ΄ αυτή τη θητεία μου. Έδωσα όλο μου τον εαυτό για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Με την ίδια υπομονή και επιμονή θα συνεχίσω ως ενεργός πολίτης να παλεύω για το καλύτερο. Επίσης ευχαριστώ τους πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους. Η σημερινή μου παραίτηση δεν αποτελεί φυγή αλλά νέα εκκίνηση για το καλύτερο.

 

 

 

 

Πέτρος Ζούνης