"Έφυγε" ο Παναγιώτης Πανουσόπουλος - ο Ταχυδρόμος της Ηραίας

Ο Παναγιώτης Πανουσόπουλος γεννήθηκε στο Ψάρι. Ήταν ο Ταχυδρόμος της Ηραίας την μακρινή εποχή. Στη δουλειά αυτή διαδέχθηκε τον έτερο Ταχυδρόμο Παναγιώτη Ζαφειρόπουλο (από το Ψάρι κι αυτός). Πρώτα ο ένας Παναγιώτης και μετά ο άλλος, όργωναν την Ηραία πεζοί ή ιππεύοντες τα άλογά τους και έφταναν και στο πιο απομακρυσμένο καταράχι για να επιδώσουν την κάθε επιστολή.

Η δουλειά του Ταχυδρόμου την παλαιότερη εποχή, ήταν λειτούργημα, ιερή δουλειά. Πάρα πολύ κοπιαστική, αφού τα χωριά δικαιοδοσίας του ήσαν πάρα πολλά. Και γνωρίζουμε όλοι μας σχεδόν την Ηραία. Τις αποστάσεις της, το κλίμα της που έκανε ακόμα περισσότερο δύσκολο το έργο του λειτουργού.

Ο Παναγιώτης Πανουσόπουλος ήταν γνωστός στην Ηραία. Ίσως αυτός που γνώριζαν άπαντες. Ήταν ο Ταχυδρόμος τους. Και ήταν πολύ αγαπητός. Κοινωνικός άνθρωπος δημιούργησε με το πέρασμα του χρόνου σχέσεις ζωής με πολλούς Ηραιάτες.

Με το άλογό του τον “Ψαρή” ανεβοκατέβαινε από τους Βλάχους (Χρυσοχώρι) και τα Λουτρά, στο Ψάρι, στο Λυκούρεση και στου Σέρβου. Τεράστιες αποστάσεις με χιόνι ή καύσωνα, με βροχή ή παγωνιά. Και ήταν πάντοτε εκεί, στην ώρα του, συνεπής με την δουλειά του, και εκείνους που περίμεναν ένα γράμμα από το παιδί τους στην ξενιτιά, ένα δημόσιο χαρτί, ένα δέμα με καλούδια από την Αθήνα (την μακρινή επίσης την εποχή εκείνη).

Τόσα χωριά είχε η Ηραία, ας τα αναφέρω όμως: Σέρβου, Αράπηδες, Κοκκινοράχη, Αετοράχη, Καρασάνι (Όχθια), Βλάχοι (Χρυσοχώρι), Μπέτση (Αγιονέρι), Τσούκα (Λιοδώρα), Πυρή, Άγιάννης, Λώτης, Κακουρέϊκα, Κοκκοράς, Δημαϊκα, Νταρέϊκα, Λουτρά Ιαματικά, Καλύβια, Λιθαρός, Σαρλέϊκα, Παπαδάς, Παλούμπα, Σαρακίνι, Μπουγιάτι (Λυσσαρέα), Αγάλω, Μπαρδάκι, Ράφτης, Αράχωβα, Λυκούρεση, Ψάρι. Μάλλον τα ανέφερα όλα.

Για τα ανωτέρω χωριά, ο Παναγιώτης Πανουσόπουλος ήταν η ελπίδα του νέου, της είδησης. Ήταν ο αγγελιοφόρος της αρχαίας εποχής. Τον αγαπούσαν, ήταν ο άνθρωπός τους.

Ο Παναγιώτης Πανουσόπουλος παντρεύτηκε την Ελένη Τουντοπούλου από την Λυσσαρέα. Και απόκτησε μαζί της δυό παιδιά, τον Θοδωρή και τον Βασίλη. Ευτύχησε και τα είδε ανθρώπους στέρεους στην κοινωνία.

“Αναχώρησε για την άλλη ζωή” την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014, από την Αθήνα. Η κηδεία του έγινε στο κοιμητήριο του Αγίου Θωμά στην Πετρούπολη Αττικής την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014 το απόγευμα. 

Η Σελίδα μας, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην σύζυγό του Ελένη και στα παιδιά του Θοδωρή και Βασίλη, στην αδελφή του Γιαννούλα και σε όλους τους οικείους συγγενείς του. Να ζήσουν να θυμούνται τον δικό τους άνθρωπο, τον Ταχυδρόμο όλων μας.

 

 

 

 

Βασίλης Αναστασόπουλος