Δημοτικές εξελίξεις στην Γορτυνία ...

Οι ζυμώσεις στην Γορτυνία για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος παρέδωσε την κλείδα της Νέας Εποχής στον Ανδρέα Κολοβό που θα ηγηθεί πλέον του συνδυασμού. Αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής προβλήματα κατάρτισης συνδυασμών στα χωριά της Γορτυνίας. Έχει όμως μία καλή παρουσία, τουλάχιστον σε επίπεδο ανακοινώσεων, δελτίων τύπου κτλ.

Ο Κούλης, ενώ ξεκίνησε δυναμικά, δείχνει να μην περπατά όπως ήθελε ή πίστευε. Σε ελάχιστα χωριά έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να κλείσει συνδυασμούς και αυτά είναι μικρά σε δυναμικότητα ψήφων. Έχει την στήριξη Μπαρούτσα όπως λέγεται, αλλά ενδεχομένως η στήριξη από μόνη της να του δημιουργήσει προβλήματα. Δείχνει πάντως να κινείται.

Το ΚΚΕ έχει ήδη ανακοινώσει τον Γιάννη Φράγκο (νυν δημοτικό σύμβουλο) και είναι η μοναδική παράταξη που δεν έχει άγχος για τους συνδυασμούς της. Αντλεί δύναμη πολύ συγκεκριμένη και από εκεί και πέρα κέρδος θα έχει, αλλά σίγουρα δεν θα χάσει δυνάμεις.

Ο Αποσκίτης δηλώνει ότι κατεβαίνει σαν υποψήφιος Δήμαρχος αλλά αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα όπως δείχνουν τα πράγματα. Πέρα από την περιοχή Κοντοβάζαινας κανείς σχεδόν άλλος δεν είναι διατεθειμένος να τον ακολουθήσει. Είναι πολύ πιθανό στο τέλος να αποσυρθεί ή να στηρίξει κάποιον άλλο υποψήφιο.

Στο Σύριζα τα πράγματα ομαλοποιήθηκαν όπως φαίνεται. Αρχηγός της Ανατρεπτικής Δημοτικής Κίνησης εξελέγη ο Γιάννης Μουρούτσος από Λαγκάδια. Δεν έχει δυναμική μέχρι τώρα όμως η εξέλιξη αυτή για τον Σύριζα και αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες κατάρτισης συνδυασμών. Η μη εκλογή Ζούνη στην θέση του αρχηγού της παράταξης, δημιούργησε πολύ άσχημες εντυπώσεις γιατί η παρουσία του μέχρι σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο είχε πολλά θετικά στοιχεία. Η πορεία θα δείξει αν θα συνεχίσει η παράταξη αυτή ή θα συνενωθεί με κάποια άλλη.

Η παράταξη του Δήμαρχου Γιάννη Γιαννόπουλου στην πορεία της φανέρωσε πολλές αδυναμίες. Ενώ σαν Δήμαρχος είχε τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις, τα πράγματα δείχνουν να μην πηγαίνουν καθόλου καλά γι΄ αυτόν. Πολλοί συνεργάτες του έφυγαν αργά ή γρήγορα αλλά και άλλοι που έμειναν (Θανοπούλου για παράδειγμα) δεν έδωσαν και δεν μπορούν να δώσουν ώθηση στην καινούρια κατάσταση που διαμορφώνεται. Έχει δυσκολίες.

Ο Σταύρος Χριστόπουλος δείχνει να αποκτά ημέρα με την ημέρα καλές προσβάσεις σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα. Με προβλήματα φυσικά και αυτός. Ξεκινά με μία πολύ γερή βάση στην Ηραία και προσπαθεί να αποκτήσει δυναμική παρουσία σε άλλες δημοτικές περιοχές. Η πεποίθηση πολλών είναι ότι είναι ο μόνος τη στιγμή αυτή που δείχνει να είναι στον Β΄ γύρο.

Ο Μιλτιάδης Λύτρας δήλωσε πρόσφατα στα μέσα της Αρκαδίας ότι έχει κλείσει συνδυασμό και η παρουσία του κυρίως στους νέους είναι πολύ έντονη. Ο αγώνας του γίνεται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με τρόπο που σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι.

Εν κατακλείδι, υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι στην Γορτυνία και η προοπτική αυτή από μόνη της γεννά δυσκολίες αντικειμενικές στις καταρτίσεις συνδυασμών όλων (πλήν ΚΚΕ) των παρατάξεων. Όλες σχεδόν οι παρατάξεις πάνω κάτω ανακοινώνουν τα ίδια πράγματα, σαν να χρησιμοποιούν καρμπόν! Και όλες λίγο ή πολύ έχουν λόγο αντιμνημονιακό που είναι και της μόδας. Το τοπίο σιγά αλλά σταθερά θα ξεκαθαρίσει. Το θέμα, διαχρονικό ασφαλώς, είναι, τι θα γίνει από εκεί και μετά. Όποιος και αν εκλεγεί, μπορεί να λειτουργήσει σαν πραγματικός αιρετός ή θα δούμε πάλι την αφομοίωση και την βαθιά υποδούλωση στο σύστημα; Μπορεί άραγε ένας Δήμαρχος Γορτυνίας να περπατήσει πέρα από τη σκέψη του που του δημιουργεί το συμφέρον του; Οι κομματικές παθογένειες, τα μικροθελήματα, η παντελής αγνόηση των τοπικών κοινωνιών, μπορούν να διορθωθούν;

Για να δημιουργηθεί κάτι καινούριο, πρέπει το παλιό, το υπάρχον, να καταρρεύσει. Να έφτασε άραγε η ώρα που θα μπορέσει ο γορτύνιος πολίτης να ξεπεράσει το μικροσυμφέρον του; Μπορεί να γίνει αυτό αλήθεια όταν όλοι οι υποψήφιοι είναι γνήσιοι εκφραστές του παλιού; του σάπιου;

Αν κάνουν την υπέρβαση πολίτες και πολιτικοί, ίσως. Μπορούν όμως ή φοβούνται;

 

 

 

 

Βασίλης Αναστασόπουλος