Κοκκοράς Αρκαδίας - Γιορτή της Ρίγανης

Η Γιορτή της Ρίγανης στις 28 Ιουνίου 2014 στον Κοκκορά Αρκαδίας

Η πόλις της Ηραίας αντιστοιχούσε προς ένα ομώνυμον ανεξάρτητον Αρκαδικόν κράτος, που στα μέσα του Β΄ μ.χ. αιώνος ευρίσκετο εν ακμή. Κατά το αρχαίον σύστημα οι πόλεις αποτελούσαν κράτη με οικισμούς και κώμας. Μετά της Ηραίας πόλεως το κράτος περιελάμβανε τα Λουτρά και δύο τουλάχιστον κώμες, των οποίων δεν αναφέρεται το όνομα, αλλ΄ αφού αρχαιολογικά λείψανα περιέχουν πρέπει να τοποθετηθούν στου Κοκκορά και στους Κακουραίους. Αρχαιολογικές ενδείξεις υπάρχουν και στην Στρούζα (σημερινή Ριζοσπηλιά), ίσως και σ΄ άλλα σημεία της επί του Βουφαγίου διαδρομής από Ηραία προς Γόρτυνα. Πρέπει να εντάξωμε στον φιλικό κύκλο του κράτους της Ηραίας και τις γειτονικές Μελαινεές[i]”.

Για το χωριό Κοκκορά ειδικότερα, που βρίσκεται στην κοιλάδα του Αλφειού, τούτο είναι χτισμένο πάνω σε μικρό ύψωμα, λίγο βορειότερα από τα Ρωμαϊκά Λουτρά (σωζόμενα λείψανα στο κεφαλάρι της Παναγιάς). Αν και στην περιοχή δεν έχουν εντοπισθεί τμήματα της 5 Μυκηναϊκής Οδού (84ης Ρωμαϊκής αργότερα), είναι βέβαιον ότι ο αρχαίος αυτός δρόμος που ένωνε τις Μυκήνες με την Αρχαία Ολυμπία (μέσω Γόρτυνας και Ηραίας), συναντούσε τα Ρωμαϊκά Λουτρά και κατευθυνόταν προς τις Μελαινεές.

Το ότι η ζωή στον Κοκκορά ήταν συνεχής, το διαπιστώνουμε ακόμα και μέσα από τα Οθωμανικά Κατάστιχα του 1461[ii], όπου εμφανίζεται σαν χωριό ακμάζον και Ελληνικό.   

Στις ημέρες μας ο Κοκκοράς, συνεχίζει να ευημερεί παρ΄ ότι οι συνθήκες ζωής έχουν μεταβληθεί. Είναι χωριό ενεργό και οι κάτοικοί του ασχολούνται με αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Με την βοήθεια του Συλλόγου τους “ο Προφήτης Ηλίας” και την συμπαράσταση του πρώην Δήμου Ηραίας και του νυν Γορτυνίας, συνεχίζουν για 9η συνεχόμενη χρονιά Έκθεση αγροτικών προίόντων, γνωστότερη και ως “Η Γιορτή της Ρίγανης”.

Η Έκθεση αυτή είναι μοναδική στην Αρκαδία και δικαίως καθιερώθηκε σαν μια αξιόλογη πράξη πολιτισμού. Τα γνήσια παραδοσιακά προϊόντα της, τα αρωματικά φυτά της, ο τρόπος λειτουργίας της και ο σεβασμός της προς τον επισκέπτη, της δίνουν πραγματική υπεραξία.

Πληροφορίες και περισσότερες λεπτομέρειες για την “Γιορτή της Ρίγανης” μπορείτε να διαβάσετε στο Δελτίο Τύπου του Συλλόγου τους σε μορφή pdf.

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος

 


[i]Γορτυνιακά Θέματα Γ΄ τόμος, Τάσου Γριτσόπουλου, Ιστορικές Τοπογραφικές αναζητήσεις στην περιοχή της Ηραίας