Cine Opsarion - Θερινός κινηματογράφος στο Ψάρι

           Σε παλαιότερη ανάρτηση στη σελίδα μας (στην προηγούμενη έκδοσή της), είχα γράψει μερικές σκέψεις μου σχετικά με τον Αύγουστο στο χωριό. Η πρόταση αρχικά απευθυνόταν στον σύλλογο, αλλά μπορεί να υιοθετηθεί και να υλοποιηθεί από όλους μας, έναν – έναν χωριστά ή από κοινού.

 

Η ομπρέλα του συλλόγου θα βοηθούσε εφόσον αυτός είναι ο συνεκτικός κρίκος. Αλλά για να γίνει αυτό, χρειάζεται, απαιτείται βούληση που ενδεχομένως να υπάρχει ή να μην υπάρχει.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για κινηματογράφο θερινό στο χωριό μας.

Ένας προτζέκτορας (τον γράφω σωστά;) και ένα πανί! που θα χρησιμεύσει σαν οθόνη, μαζί με έναν φορητό υπολογιστή, είναι τα απαραίτητα εργαλεία για να στήσουμε το “Cine Opsarion”, στον πλακόστρωτο χώρο της εκκλησίας.

Κατά τον μήνα Αύγουστο, μπορούμε να προβάλουμε σε καθημερινή αν θέλουμε βάση έργα κινηματογραφικά. Μπορούμε ακόμα να προβάλουμε και δύο ταινίες κάθε βραδιά.

Ας σκεφτούμε το σκηνικό[i]:
            Έχουμε στήσει την οθόνη στην βρύση (ένα παράδειγμα) και καρέκλες και τραπέζια σε όλον τον πλακόστρωτο περιβάλλοντα χώρο. Το κυλικείο πίσω μας είναι ανοικτό και μπορούμε να έχουμε τα αναψυκτικά μας, τις μπύρες μας, τα σουβλάκια μας. Σε κάποιο άλλο σημείο έχουμε τον προτζέκτορα και τον υπολογιστή.

Μπορούμε να προβάλουμε ελληνικές ταινίες του πάλαι ποτέ καλού εμπορικού κινηματογράφου, παγκόσμια κλασικά αριστουργήματα ελληνικά ή ξένα, θεματικές βραδιές, και ότι εν γένει τραβά η ψυχή μας. Έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε ένα ειδικό αφιέρωμα στην δική μας αείμνηστη Τούλα Σταθοπούλου με έργα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου (και μάλιστα μπορούμε εδώ να επεκτείνουμε το αφιέρωμα και να του δώσουμε και άλλον χαρακτήρα), ακόμα και παιδικές ταινίες, μέχρι Λούκυ Λούκ και Αστερίξ!. Μπορούμε επίσης να προβάλουμε όλες αυτές τις παλιές ταινίες του αείμνηστου Γιάννη Ζαφειρόπουλου, που δείχνουν το χωριό μας και τους Ψαραίους 30 και 40 χρόνια πριν.  

Το έξοδο (αν ο σύλλογος αναλάβει την διοργάνωση) είναι η αγορά του μηχανήματος και του πανιού. Ας είναι 500 ευρώ. Αν ο σύλλογος δεν θέλει τέτοιες δεσμεύσεις, μπορούμε να κάνουμε μια κινηματογραφική λέσχη. Να συγκεντρωθούμε δηλαδή μερικά άτομα που μας ενδιαφέρει η πρόταση αυτή, να αγοράσουμε ρεφενέ τον απαραίτητο εξοπλισμό να βρούμε ταινίες (όλοι λίγο ή πολύ κάποιες έχουμε, αλλά και στο youtube κυκλοφορούν τα πάντα!).

Το καλύτερο πιστεύω είναι να δημιουργηθεί μία κινηματογραφική λέσχη. Διότι θα είναι πολύ πιο ευέλικτη από τον σύλλογο. Και επίσης, επειδή στα ενδιαφέροντα του συλλόγου ενδεχομένως να μην έχουν θέση ιδέες αυτού του είδους.

Καιρού επιτρέποντος, αυτή η πρόταση, αν υιοθετηθεί, μπορεί να υλοποιηθεί από τον επόμενο Αύγουστο. Και μπορούμε, αν όλα πάνε καλά, να βγάλουμε εύκολα προς τα έξω και να ανοίξουμε το Cine Opsarion στην ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας. Να έρχονται και να βλέπουν έργα αξιόλογα που μόνο η λέσχη μας θα προβάλει!

Μπορεί στα ανωτέρω να μην βρεθεί ούτε και ένας που να ενστερνιστεί τα όσα γράφονται. Είμαι όμως βέβαιος πως θα κάποιο άλλο χωριό θα υλοποιήσει τούτη την απλή πρόταση.

 

 

 

 

 

Βασίλης Αναστασόπουλος


 

[i]Το καλύτερο σημείο του χωριού μας για την συγκεκριμένη εκδήλωση, θα μπορούσε να ήταν το σχολείο. Όχι όμως στο χάλι που είναι και που μας ντροπιάζει όλους. Θα μπορούσε να γίνει πολιτιστικό κέντρο. Αλλά χρειάζεται βούληση για κάτι τέτοιο, που δεν υπάρχει.