Ψάρι 29 Αυγούστου 2014 - Αγώνες Δρόμου

           Ο Γιάννης Κουσουρής, έκανε μια πρόταση καινοτόμα για την Αδελφότητα κι αυτή την υιοθέτησε: «Να κάνουμε αγώνες δρόμου στο χωριό, και προσφέρω 1000 ευρώ στους νικητές. Δεν είναι δική μου η ιδέα αυτή, την έχουμε κάνει πράξη στο Αρκαδικό χωριό και έχει γίνει θεσμός, με μεγάλη συμμετοχή. Σαν αρχική σκέψη, ας συμμετέχουν μόνο Ψαραίοι και στην συνέχεια την ανοίγουμε».

Ο Γιάννης Κουσουρής, μόνιμος κάτοικος Καναδά και μόνιμος κάτοικος του χωριού τους καλοκαιρινούς μήνες αυτός και τα παιδιά του, με λίγα λόγια, έθεσε τις βάσεις για έναν θεσμό που μπορεί να έχει τύχη και προοπτική. Σε αυτόν οφείλεται η πρωτοφανής για το χωριό μας αθλητική γιορτή, στην οποία συμμετείχαν 30 άτομα, χωρισμένα σε δύο κατηγορίες, στην πρώτη μέχρι 20 χρονών και στην δεύτερη από 20 ως 100! 

Η Αδελφότητα ανέλαβε την διοργάνωση των αγώνων αν και δεν είχε ανάλογη εμπειρία. Τα κατάφερε όμως καλά, ενημέρωσε την Περιφέρεια και πήρε έγκριση, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές (Αστυνομία Δημητσάνας, Κέντρο Υγείας) και  έκλεισε τον δρόμο στο χωριό για τους αγώνες και τον ασφάλισε από οχήματα. Ένα αυτοκίνητο της Αδελφότητας προπορευόταν σε απόσταση από τους αθλητές και ένα δεύτερο έκλεινε τον αγώνα, ενώ ένα τρίτο είχε τις πρώτες βοήθειες και προμήθειες σε νερό. Την ιατρική υποστήριξη και τις πρώτες βοήθειες, είχε ο 5ετης φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Γιάννης Γ. Λιακόπουλος που συμμετείχε παράλληλα στους αγώνες.

Η διοργανώτρια αρχή (Αδελφότητα), όρισε την τριμελή Επιτροπή που θα διεξήγαγε τους αγώνες, και αυτή εφάρμοσε με ακρίβεια τους κανονισμούς και δεν παρέκλινε του σκοπού της. Πρόεδρος της ο Δημήτρης Σταματόπουλος και μέλη της οι Γιώργος Στασινόπουλος και ο ………….. Την σφυρίχτρα, ο Πρόεδρος της επιτροπής δεν γνωρίζουμε από πού την προμηθεύτηκε με την οποία έδινε το σύνθημα της εκκίνησης. Ούτε επίσης δεν γνωρίζουμε ποιος προμήθευσε με τριχιά, αντί κορδέλας τερματισμού, τον Γιώργο Στασινόπουλο που την έδεσε από την μουριά του Ξενώνα στην μια της άκρη. 

Η Επιτροπή, απασχολημένη με τα καθήκοντα της, και μη έχοντας χρόνο για την γραμματεία, όρισε για γραμματέα την Έλενα Ιωαννίδου,  σύζυγο του Γιάννη Δ. Σταματόπουλου, που αποδέχτηκε το νευραλγικό πόστο και πέτυχε απόλυτα στο δύσκολο έργο της. Τους αγώνες χρονομετρούσε ο Γιάννης Δ. Σταματόπουλος.

Στον χώρο αφετηρίας και τερματισμού που ήταν ο Ξενώνας, ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί φώναζε συνθήματα υπέρ του ενός ή του άλλου αθλητού. Δεν υπήρχε φανατισμός αλλά η αγωνία ήταν έντονα ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων. Μονάχα η Επιτροπή στάθηκε αλύγιστη στα συναισθήματα του κόσμου, επικεντρωμένη στο έργο της.

Η διαδρομή ήταν Ξενώνας, διάσχιση χωριού, Αγιάννης, Βορός, Κιβούρια, Δρίζα, Ρούγα, Πλατεία χωριού, Ξενώνας, τερματισμός. Μήκους 2 χιλ.

Στην πρώτη κατηγορία νικητές αναδείχθηκαν οι: 1ος  Ευστάθιος Μανωλόπουλος,  2ος Γιάννος Στεργίου, 3ος  Μάριος Στεργίου.

Στην δεύτερη κατηγορία νικητές αναδείχθηκαν οι: 1ος  Γιάννης Γ. Γκιώνης (Ηρακλής), 2ος  Βασίλης Ιω. Καλκανάς, 3ος  Γιάννης Ιω. Καλκανάς.

Όλοι οι συμμετέχοντες τερμάτισαν σε πολύ καλούς χρόνους. Μπορείτε να τους δείτε αναλυτικά για την κάθε κατηγορία στο τέλος του ρεπορτάζ σε πίνακες.

Να σημειώσουμε επίσης ότι δυό γυναίκες συμμετείχαν στους αγώνες και τερμάτισαν σε πολύ καλή σειρά: οι DominicΓκιώνη και Διαμάντω Καλκανά.

 

Φωτορεπορτάζ αγώνων Πρώτης Κατηγορίας μέχρι 20 χρονών. Pdf αρχείο.

Φωτορεπορτάζ αγώνων Δεύτερης Κατηγορίας από 20 χρονών και πάνω. Pdf αρχείο.

Φωτορεπορτάζ τoυ τέλους των αγώνων, με τον Γιάννη Κουσουρή μαζί με αθλητές και διοργανωτές. Pdf αρχείο.

             Η Απονομή των Επάθλων θα αναρτηθεί σε ξεχωριστή δημοσίευση.

             Όλες οι φωτογραφίες των αγώνων, από τον γράφοντα, την Μαρίνα Στασινοπούλου, τον Ορέστη Σαρρή, θα συγκεντρωθούν και θα δημοσιευθούν σε ένα ενιαίο βίντεο.  Σε λίγες ημέρες.

             Κάποια λάθη σε μερικά ονόματα δεν νομίζουμε να τα αποφύγαμε. Αν τα διαπιστώσετε, ζητούμε την επιείκεια σας.

 

 

 

 

Opsarion.gr