Κοκκοράς Αρκαδίας

Του Κοκκορά είναι χωριό της Ηραίας. Χτισμένο επάνω στον αρχαίο οδικό άξονα της 5ης Μυκηναϊκής Οδού ή της 84ης Ρωμαϊκής Οδού, εκείνων δηλαδή των σπουδαίων δρόμων που ένωναν τις πόλεις της αρχαιότητας. Την αρχαία Ολυμπία με την αρχαία Γορτυνία, την Μεγαλόπολη και τις Μυκήνες.

Ο καθηγητής αρχαιολόγος Γιάννης Πίκουλας έχει αναδείξει πολλά σημεία της Μυκηναϊκής Οδού, που στην περιοχή μας από την αρχαία Γόρτυνα, περνά από την Παπαρουνίτσα[i] (νότια του οικισμού Μάρκου), κατεβαίνει από το Αγιονέρι (Εγκλένοβα), περνά κοντά από την Μυκηναϊκή Νεκρόπολη (Παλιόκαστρο), φτάνει στην θέση Παναγιά[ii] του Κοκορά, και συνεχίζει προς Κακουραϊίκα και για αρχαία Ολυμπία.

Στα Οθωμανικά Κατάστιχα του 1461[iii] (όταν κατέκτησαν ολοκληρωτικά τον Μοριά οι Οθωμανοί, 9 χρόνια μετά από την άλωση της Κωνσταντινούπολης), το Κοκορά καταγράφεται σαν ένα από τα εννιά (9) χωριά με αμιγώς ελληνικό πληθυσμό.

Στις ημέρες μας το Κοκκορά, παρ΄ ότι η Ηραία είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένη, αυτό ακμάζει, αφού υπάρχουν σε αυτό μόνιμοι κάτοικοι νέων ηλικιών, καλλιεργούνται τα εδάφη του, τα αμπέλια του βγάζουν εξαιρετικό κρασί, παράγονται αρωματικά φυτά, μέλι, και γενικότερα το χωριό δείχνει να δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα. 

Στου Κοκκορά τιμούν την Παναγιά στις 23 Αυγούστου, και εκεί στα αρχαία λουτρά και στους παλιούς οδικούς άξονες, κάνουν την γιορτή της. Εκεί είναι χτισμένος ο ναός της. Είναι προφανές πως βαστά πάνω σε αρχαία θεμέλια.

Την παραμονή γιορτάζουν στο χωριό τους με τον απλό και παραδοσιακό τρόπο. Εάν μικρό δείγμα από την εκδήλωση αυτή στο βίντεο που ακολουθεί.

Βίντεο 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος


[i] Πιστοποιημένο σημείο της Μυκηναϊκής Οδού.

[ii] Ρωμαϊκά λουτρά.

[iii] Αρκαδικό Διαδικτυακό Συνέδριο, Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου (Καρύταινας) http://conference.arcadians.gr/media/L.Kayapinar-Leontari_el.pdf