Η προπολεμική λαϊκή κομπανία του "Βασιλάκου" ...

Ενενήντα περίπου χρόνια πίσω, λίγο μετά την Μικρασιατική δυστυχία. Ο Βασιλάκος Αναστασόπουλος (ως Κουσιουρής γνωστότερος την εποχή εκείνη), είχε γυρίσει από τον μεγάλο πόλεμο με την «δεύτερη κάθοδο των μυρίων». Τότε που οι μεγάλες δυνάμεις και η διχόνοια έσφαξαν τον ελληνισμό.

Γεννήθηκε το 1900 (το μηδέν έλεγε ο ίδιος), έφτασε σαν καταχτητής μέχρι το Αφιόν Καραχισάρ και το Εσκή Σεχήρ, και υπηρέτησε στον ίδιο λόχο (ή τάγμα) με τον Δημήτρη Κουσιουρή που ήταν (αν θυμάμαι καλά από τις μαρτυρίες, λοχίας). Στον ίδιο λόχο ή τάγμα, ήσαν και μερικοί ηραιάτες. Πολλά βράδια – όταν δεν πολεμούσαν, χαρτόπαιζαν, χαρτόκλεβαν και πέρναγαν ήσυχα. Σε ένα παιχνίδι, ο Βασιλάκος, με την αβάντα του Δημήτρη Κουσιουρή, κέρδισε ένα κλαρίνο[i]. Πιθανόν από κάποιον Πανούση[ii]

Στο χωριό σαν γύρισε, πέρα από τις συνηθισμένες δουλειές, έκανε και την δουλειά του οργανοπαίχτη για να ζήσει. Δεν άργησε, μαζί με φίλους του ηραιάτες κι έφτιαξαν την δική τους κομπανία και «βαρούσαν» στα πανηγύρια, στις γιορτές, και στα καλέσματα, όχι μόνο της Ηραίας και της Αρκαδίας, μα η φήμη τους εξαπλώθηκε και «βαρούσαν» τα όργανα και απέναντι στην Ρούμελη. Στο Μεσολόγγι, στο Αιτωλικό, στα χωριά της Δωρίδας,  κι αλλού. Από την Μικρασιατική καταστροφή μέχρι και το 1933, η κομπανία αυτή ήταν η διασημότερη όχι μόνο της περιοχής μα και μεγάλου μέρους της Ρούμελης. Το 1933 ο Βασιλάκος σταμάτησε το κλαρίνο γιατί «φούσκωνε». «Βαρούσε» αραιά και πού, στο σπίτι του στο χωριό, στο αλώνι. Όταν είχε κέφια ή κανέναν καλό φίλο[iii].

Το πρώτο φημισμένο λαγούτο της κομπανίας ήταν ο Γεωργακέας[iv] από του Σαρακίνι  (Ο Θανόπουλος ο Γιώργης του Ιωάννη). Ο Βασιλάκος ήταν το φημισμένο κλαρίνο. «Βαρούσε» κι ένα άριστο βιολί, του Γιωργάκη του Σιούλα[v] από του Σαρακίνι.

Ο Γεωργακέας, είχε συγγενείς στο Ψάρι. Την Πηνελόπη Παρασκευοπούλου. Και την επισκεπτόταν συχνά. Αλλά έχοντας και φίλους στο Ψάρι, τους έκανε βίζιτες (όπως συνήθιζαν στα πισινά χρόνια να κάνουν οι άνθρωποι). Σε μια από αυτές, βρέθηκε στο σπίτι του γερο Αλεξούλη (Γιάννη Πανουσόπουλου) και πάνω στην κουβέντα ρώτησε: [vi]«ο Βασιλάκος που είναι; τον ψάχνω, γιατί πρέπει να πάμε να βαρέσουμε στο Μεσολόγγι. Σε ένα γάμο. Και τα λεφτά είναι γερά».

«Πολλές[vii] φορές «βαρούσαν» τα όργανα και πληρωνόντουσαν. Άλλες φορές πάλι, ο κόσμος δεν κουνιόταν, και τότε, ο Γεωργακέας και ο Βασιλάκος έπαιζαν κι άρχιζαν και τον χορό»

Το αγαπημένο τραγούδι του Βασιλάκου, ήταν το «Γιωργή βαρούν τα σήμαντρα». Το κατέγραψε και το τραγουδά με εκπληκτικό τρόπο ο Χρήστος Μαυραειδόπουλος.

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος (εγγονός του Βασιλάκου)

 

Υγ: Αφορμή για την αναφορά στον Βασιλάκο, το κλαρίνο και την κομπανία του στάθηκε ο Χρήστος Παναγιώτη Ζαφειρόπουλος (Ταχυδρόμου), όπου προ ημερών μου θύμισε: « το ξέρεις ότι ο παππού σου έπαιζε το καλύτερο κλαρίνο κάποτε;» Το ήξερα αλλά το είχα ξεχάσει. Και τον ευχαριστώ πολύ.
Αν οι επισκέπτες Ψαραίοι/ες της σελίδας μας, έχετε ιστορίες από τα πισινά χρόνια, και θέλετε, η σελίδα μας είναι πρόθυμη για κάθε δημοσίευση. Φυσικά επώνυμη.

 



[i] Μαρτυρία του γιού του Βασιλάκου, του Γιάννη Αναστασόπουλου.

[ii] Η πληροφορία δεν είναι τεκμηριωμένη.

[iii] Μαρτυρία του γιού του Γιάννη.

[iv] Ο εγγονός του, ο Γιώργης Ιωαν. Θανόπουλος, έχει το λαγούτο του παππού του σε αρίστη κατάσταση.

[v][v] Ο Γιωργάκης Σιούλας ή Μπερδούσης, ήταν νονός της κόρης του Βασιλάκου, της Αθηνάς Τουπαδάκη (Αναστασοπούλου). Μαρτυρία της ίδιας, αλλά και του γιού του Βασιλάκου, του Γιάννη, καθώς επίσης και του Καλαμάτα. Όμως, δεν είναι σίγουρο αν το βιολί της κομπανίας ήταν αυτός ο Γιωργάκης ο Μπερδούσης ή κάποιος άλλος από το ίδιο σόι. Ο δισέγγονος του Γιωργάκη Σιούλα, ο Παναγιώτης Μπερδούσης, δεν θυμάται να είχε ακούσει για τον προπάππου του αν βαρούσε κάποιο όργανο. Ο πατέρας όμως του Παναγιώτη Μπερδούση, βαρούσε βιολί. Ίσως πάλι, να ήταν ο Γιωργάκης ο Μπερδούσης, που είχε τρείς κόρες, μία εκ των οποίων ήταν η Θέκλη που απεβίωσε το 2014 (Μαρτυρία Γιώργη Ιωαν. Θανόπουλου).

[vi] Μαρτυρία Γιάννη Αναστ. Πανουσόπουλου (Καλαμάτα)

[vii] Μαρτυρία του εγγονού του Γεωργακέα, του Γιώργη Ιωάν. Θανόπουλου από Σαρακίνη (καθηγητή ΕΚΠΑ).