Ιαματικά Λουτρά Ηραίας

Η Γορτυνία έχει πολλά «διαμάντια». Μικρά και μεγάλα. Τον ποταμό Λάδωνα και την λίμνη του, την καστρόπολη της Δημητσάνας με το Μουσείο Υδροκίνησης, τον ποταμό Λούσιο, τα μουσεία της και την Βιβλιοθήκη της, την πανέμορφη Στεμνίτσα με την Σχολή της, την αριστοκρατική Κοντοβάζαινα κάτω από το Αφροδίσιο όρος, τα Λαγκάδια της πέτρας και της αψάδας, την ήρεμη Βυτίνα – και έχει αμέτρητους λιγότερους γνωστούς θησαυρούς. Με δυό λόγια, ένα brand name, που θα ‘λεγαν και οι φιλόσοφοι της εποχής!

Ακόμα δυό «διαμάντια» της, γνωστά – άγνωστα, που από μόνα τους είναι ένα πολύ μεγάλο όνομα. Τα Ιαματικά Λουτρά της Ηραίας και ο Κώστας Γαβράς.

Τα σημερινά Ιαματικά Λουτρά, κάποτε ήσαν καλύβες κτισμένες γύρω από τα νερά. Λίγο πιο κάτω, 200 μόλις μέτρα προς την Λιοδώρα, βρίσκονται θαμμένα από την άσφαλτο και την αδιαντροπιά, ρωμαϊκά πλακόστρωτα, κεντημένα από ζηλευτούς μαστόρους αλλοτινών εποχών. Περίφημα ψηφιδωτά που τα σκέπασε η ανθρώπινη ασχήμια.

Τα Ιαματικά Λουτρά σήμερα πεθαίνουν. Παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες της Δημοτικής Επιχείρησης, οι πλύσεις σε καθημερινή βάση δεν υπερέβησαν τις 20! Οι λόγοι της πτώσης του ανεκτίμητου αυτού θησαυρού είναι πολλοί. Δεν φταίει δηλαδή μόνο η σημερινή οικονομική και κοινωνική κρίση.

Στις αρχές της σαιζόν, λίγο πριν την λειτουργία τους, συγκέντρωσε η πρόεδρος της Δημ. Επιχείρησης κυρία Μαρίνα Διαμαντοπούλου όλους τους έχοντες ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, να καταθέσουν τις απόψεις τους, να προτείνουν ιδέες, να κοιτάξουν το δύσκολο μέλλον. Η συγκέντρωση εκείνη διαλύθηκε γρήγορα ύστερα από ανόητες κόντρες ξενοδόχων. Για λόγους αστείους δηλαδή.

Η Δημ. Επιχείρηση που κάποτε άνθιζε, σήμερα δεν βγάζει ούτε τα έξοδά της. Είναι ζημιογόνος. Δεν μπορεί κανείς να ρίξει ευθύνες για την παρακμή των Λουτρών στον Δήμο Γορτυνίας. Ειδικά σήμερα.

Όμως ο θησαυρός αυτός δεν μπορεί να χαθεί. Ας κάνει έναν φάκελο ο Δήμος, σε συνεργασία με τον τοπικό πάρεδρο (αν αυτός ενδιαφέρεται, αν όχι, ας προχωρήσει ο Δήμος μόνος του) και ας τον προωθήσει σε ιδιώτες. Σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Πελοποννήσου (Grecotel,  Aldemar, CostaNavarino, κ.α.). Οι μεγάλες αυτές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για ποικίλες μορφές τουρισμού. Και μπορούν από μόνες τους να λειτουργήσουν τα Λουτρά, να φέρουν κόσμο χειμώνα – καλοκαίρι, να δώσουν στους πελάτες τους ακόμα ένα υψηλού επιπέδου προϊόν, και μάλιστα δοκιμασμένο από την αρχαιότητα.

Τα Ιαματικά Λουτρά, κάκιστα έχουν την φήμη ότι είναι μόνο για ηλικιωμένους. Και κακώς φυσικά που λειτουργούν μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην Μακεδονία και αλλού, η ανάδειξη Ιαματικών πηγών έχει θεαματικά αποτελέσματα.

Ο δεύτερος κρυμμένος θησαυρός των Λουτρών της Ηραίας είναι ο Κώστας Γαβράς. Που έλκει την καταγωγή του από αυτά, και δεν παύει να το δηλώνει με περηφάνια. Ας τον καλέσει ο Δήμος. Και να του πει: «σε ξέρουμε και μας ξέρεις, είμαστε ένα. Θέλουμε την βοήθειά σου» Κάπως έτσι τέλος πάντων. Με την κινηματογραφική του μηχανή ο Κώστας Γαβράς, μπορεί να κάνει ένα ντοκιμαντέρ, και να δείχνει τι ακριβώς είναι τα Λουτρά της Ηραίας. Με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Και να προβληθεί η δουλειά αυτή παντού στον κόσμο. Με την δική του σφραγίδα.

Σίγουρα δεν είμαι ειδικός σε όλα αυτά. Αλλά βλέπω τον κατήφορο των Λουτρών. Κι έτσι, πολύ πρόχειρα, είπα μια γνώμη. Ας μου την επιτρέψετε.

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος