22 - 23 Αυγούστου στου Κοκκορά με τον Παν. Μαυρέλια

Το χωριό Κοκκοράς, στην Γορτυνία, γιορτάζει στις 23 Αυγούστου την Παναγία. Η εκκλησία της Παναγιάς, βρίσκεται στο ομώνυμο κεφαλάρι λίγο έξω από το χωριό.

Στα παλιά χρόνια, οι Ρωμαίοι, στα ίδια νερά, είχαν φτιάξει λουτρά και αναζωογονούσαν το σώμα τους. Εκεί δίπλα περνούσε και η περίφημη 5η Μυκηναϊκή Οδός (ο εθνικός δρόμος της εποχής) που ένωνε τις Μυκήνες με την αρχαία Ολυμπία.

Η ζωή συνεχίζει από τους αρχαίους χρόνους να προοδεύει στα μέρη αυτά, αφού οι κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν να καλλιεργούν την γη, να τρυγάνε τα αμπέλια τους με το εξαιρετικό κρασί, να συλλέγουν τον αραβόσιτο και την ρίγανη, να έχουν τα μικρά κοπάδια τους, και να διάγουν βίο ειδυλλιακό.

Ο Κοκκοράς, αναφέρεται και στους χρόνους του ύστερου Μεσαίωνα σαν χωριό ακμάζον. Στις Οθωμανικές απογραφές του 1461, στα Οθωμανικά Κατάστιχα, καταγράφεται σαν ένα από τα εννιά (9) χωριά της Αρκαδίας (Επαρχίας Καρύταινας ή Λεονταρίου) με κατοίκους Ρωμιούς. Αναλυτικά στοιχεία δείτε εδώ.

Η Παναγιά για τους Κοκκοραίους, είναι η ζωή τους ολάκερη. Και τιμούν την Χάρη της όπως αυτοί γνωρίζουν καλύτερα.

Την παραμονή, στις 22 Αυγούστου, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα πραγματοποιηθεί το παραδοσιακό πανηγύρι, το βράδυ, στην πλατεία του χωριού με το τοπικό συγκρότημα του άρχοντα της Γορτυνίας, του Παναγιώτη Μαυρέλια. Μάλιστα, θα τιμηθεί ο εξαίρετος δεξιοτέχνης του κλαρίνου από τον σύλλογο, για την πολύχρονη θητεία του στην δημοτική παράδοση.

Την Κυριακή στις 23 Αυγούστου, ανήμερα της Παναγιάς, στο ομώνυμο κεφαλάρι, θα τελεστεί λειτουργία και στην συνέχεια θα σερβιριστεί βραστό, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο δίπλα στην πηγή και κάτω από τα πλατάνια.

 

Η αφίσα της εκδήλωσης από τον σύλλογο εδώ.

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος