Το οστεοφυλάκιο στο Ψάρι ...

Το κοιμητήριο στο Ψάρι, μετρά ζωή ενάμιση σχεδόν αιώνα. Αρχικά ήταν πολύ μικρό και σιγά – σιγά επεκτάθηκε ακολουθώντας τις ανάγκες της μικρής κοινωνίας του. Τα χωράφια πάνω στα οποία οριοθετήθηκε, ανήκαν σε Ψαραίους που τα δώρισαν στην Κοινότητα για τον σκοπό αυτό.

Το οστεοφυλάκιο του κοιμητηρίου έγινε πολλά χρόνια αργότερα. Μέχρι τότε, λειτουργούσε εκείνο που βρισκόταν πίσω από τι ιερό της εκκλησίας, στα ανατολικά. Για την ακρίβεια, ήταν χωνευτήρι οστών, δηλαδή, η κάθε οικογένεια, έριχνε σε αυτό τα οστά του αγαπημένου της προσώπου όταν γινόταν η εκσκαφή.

Το οστεοφυλάκιο του κοιμητηρίου, διέθετε και χωνευτήρι. Με τον καιρό όμως, και δίχως την υποτυπώδη συντήρηση, σχεδόν διαλύθηκε. Υπήρχε το κτίσμα, αλλά σε άθλια κατάσταση τόσο εντός όσο και εκτός του. Σαν αποτέλεσμα, ο κόσμος έπαψε να τοποθετεί πλέον τα οστά των οικείων του.

Ο προηγούμενος πάρεδρος Βασίλης Λιακόπουλος, είχε κάνει κάποιες ενέργειες, είχε βρει μερικούς δωρητές, αλλά τελικά η προσπάθεια να ανακατασκευασθεί το οστεοφυλάκιο, δεν απέδωσε.

Διοικητικά, το κοιμητήριο ανήκει στην Κοινότητα, από το 1998 και μετά με τους Νόμους «Καποδίστρια και Καλλικράτη» ανήκει στον Δήμο. Αρκετοί πιστεύουν ότι ανήκει στην εκκλησία. Αυτό είναι λάθος. Αυτό σημαίνει, ότι, ο φορέας που είναι υπεύθυνος γι’ αυτό, είναι ο Δήμος[i]. Για την συντήρησή του κτλ.

Την πλήρη ανακατασκευή του ανέλαβε ιδίοις εξόδοις η Αδελφότητα. Και ολοκλήρωσε τις εργασίες του πριν λίγο καιρό. Ένα οστεοφυλάκιο πεντακάθαρο, φωτισμένο, με το χωνευτήρι του λειτουργικό, το παρέδωσε στο χωριό. Και έπειτα από δεκάδες χρόνια, έχουμε και πάλι ένα αξιοπρεπές οστεοφυλάκιο. Με χρήματα δικά μας (γιατί η Αδελφότητα εμείς όλοι οι ανώνυμοι και επώνυμοι Ψαραίοι είμαστε, που ο καθένας μας συνεισφέρουμε λίγα η πολλά), το Δ.Σ. της παρούσης Αδελφότητας αξιοποίησε στο έπακρο και με τον καλύτερο τρόπο αποθεματικά του ταμείου της.

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος

 



[i] Ο Δήμος σήμερα, ζητά επιτακτικά από τον πάρεδρο του χωριού να του δώσει κατάλογο με τα ονόματα των τάφων για να βάλει τέλη. Είναι σωστή η πολιτική του Δήμου: σου βάζω τέλη, αλλά υποχρεούμαι να συντηρώ το κοιμητήριο σου, να το καθαρίζω ανά τακτά διαστήματα, να το έχω πάντοτε σε άριστη κατάσταση. Και να διαθέτω οστεοφυλάκιο ή να ανακατασκευάζω το υπάρχον. Ο Δήμος όμως είναι απών και από το κοιμητήριο μας. Ποτέ δεν διέθεσε ούτε μισό ευρώ γι’ αυτό. Πάντοτε, εμείς πληρώναμε. Αν όμως θέλει να βάλει τέλη, ας μας δώσει όλα τα έξοδα που κάναμε από το 1998 μέχρι και σήμερα, ας μας αποζημιώσει (μέσω της Αδελφότητας) για την ανακατασκευή του οστεοφυλακίου που είχε ένα σημαντικό κόστος, και μετά, φυσικά, ας βάλει τέλη. Καθαρές δουλειές και όχι ληστρική πολιτική.