Ψαραίοι δρομείς μεγάλων αποστάσεων ...

Με αφορμή τον κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας στις 8 Νοεμβρίου 2015, η πόλη φόρεσε τα γιορτινά της και εκτός από τον «AuthenticMarathon» όπως τον ονομάζουν οι διοργανωτές, φιλοξένησε αγώνες δρόμου των 5 χιλ, των 10 χιλ, ακόμα και για παιδιά στα 1000 μέτρα.

Στους αγώνες αυτούς των 10 χιλ, και του Μαραθώνιου των 42.195 μ. αρχικά δύο Ψαραίοι μας γνωστοποίησαν την συμμετοχή τους, αλλά εντοπίσαμε ακόμα έναν στους δρόμους της Αθήνας που έτρεχε προς τον τερματισμό.

Αρχικά, ο Γιάννης Γεωργίου Γκιώνης στα 10 χιλ, και ο Κωστής Αναστασίου Αναστασόπουλος στον κλασικό Μαραθώνιο. Προστέθηκε στην παρέα των Ψαραίων δρομέων και ο Κώστας Παναγιώτη Σταματόπουλος στα 10 χιλ.

Ο Γιάννης Γ. Γκιώνης, έμπειρος δρομέας μεγάλων αποστάσεων, τα τελευταία χρόνια συνηθίζει να τρέχει στα 10 χιλ. Φέρνει πολύ καλούς χρόνους (γύρω στο 50,00 λεπτά) και οι Ψαραίοι γνώρισαν και αυτή τη δραστηριότητά του τα δύο τελευταία χρόνια που συμμετείχε στους αγώνες του χωριού. Παλαιότερα ο Γιάννης ασχολιόταν για πολλά χρόνια με τις καταδύσεις (ψαροντούφεκο), άθλημα δύσκολο κι επικίνδυνο. Πως στράφηκες Γιάννη στους αγώνες; Τον ρώτησα. «κατοικώ δίπλα στο Πεδίο του Άρεως και κάθε μέρα σχεδόν έβγαινα για περπάτημα. Με περνούσαν φίλοι που έτρεχαν και μου έλεγαν, τρέξε κι εσύ Γιάννη! Και κάπως έτσι άρχισα να τρέχω».

Εσύ Κώστα, πρώτη φορά τρέχεις στα 10 χιλ; «Όχι, μου αρέσει ο αγώνας αυτός και τον τρέχω χρόνια. Το 2012 είχα πάρει κι εγώ μέρος στον Μαραθώνιο της Αθήνας, αλλά μετά συνέχισα πάλι στα 10 χιλ». Και ο Κώστας φέρνει καλούς χρόνους (γύρω στα 50,00 λεπτά),

Εσύ Κωστή, πως και διάλεξες τον Μαραθώνιο; «Ασχολούμαι με το τρίαθλο – κολύμπι, ποδήλατο κούρσας, τρέξιμο, με άλλα σπόρ επίσης όπως παραπέντε, σκι, κτλ, και είπα να δοκιμάσω και στον Μαραθώνιο. Έτρεξα προ μηνός περίπου στον ημιμαραθώνιο στις Σπέτσες (25 χιλ.) και πήγα καλά. Τότε σκέφτηκα, γιατί όχι και στην κλασική διαδρομή της Αθήνας». Και ο Κωστής τερμάτισε σε 5 ώρες περίπου.

Οι Αμερικάνοι, λένε για τους αγώνες και για την ζωή γενικότερα: ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος δεν είναι τίποτα! Ευτυχώς, εμείς δεν είμαστε Αμερικάνοι, δεν μετράμε τα πάντα στη ζωή με χρόνο και χρήμα. Και οι αθλητές μας, ήσαν νικητές επειδή συμμετείχαν στους αγώνες αυτούς, και τερμάτισαν. Απόλαυσαν τις διαδρομές τους, άφησαν το μυαλό τους άδειο από σκέψεις, ένιωσαν ελεύθεροι. Κι έζησαν έντονα το παρόν, την κάθε στιγμή που τους έδωσε κούραση, ιδρώτα, χαρά, λύτρωση.

Γιάννη, Κώστα, Κωστή …

Τρέξατε για εσάς … και για εμάς! Σας ευχαριστούμε από καρδιάς.

 

Ας δούμε όμως τους πατριώτες μας να τρέχουν[i]. Ακολουθεί φωτορεπορτάζ   

Γιάννης Γ. Γκιώνης – αρχείο  pdf

Κώστας Π. Σταματόπουλος – αρχείο  pdf

Κωστής Αν. Αναστασόπουλος  -αρχείο   pdf

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος



[i] Για τον Κώστα Π. Σταματόπουλο, δεν υπάρχουν φωτογραφίες από τους αγώνες της 8ης Νομεβρίου 2015, παρά μία που τράβηξε η Dominique Guionis. Ο Κώστας δεν είχε κάποια άλλη φωτογραφία να μας δώσει από τον αγώνα του. Όσες ανεβάσαμε τις πήραμε από την σελίδα του στο  Facebook  κατόπιν υποδείξεως του και της σύμφωνης γνώμης του.