Τα 20χρονα της Σελίδας μας ...

Στην εποχή των γενεθλίων!

Η Σελίδα μας, έκλεισε 20 χρόνια ζωής στο διαδίκτυο. Επίσημα, δημιουργήθηκε το 1995, ανεπίσημα, ένα χρόνο νωρίτερα σε πειραματικό στάδιο.

Στο διάστημα αυτό των 20 χρόνων συνεχούς λειτουργίας της, εμφάνισε διάφορα ονόματα μέχρι να καταλήξει στο   www.opsarion.gr

Στα αρχικά της βήματα, μαζί με δυό φίλους παλεύαμε να μάθουμε τι ακριβώς ήταν το  web!  Μάλιστα τότε, επειδή ο γράφων δεν είχε πρόχειρη φωτογραφία του χωριού, είχαμε βάλει μία φωτογραφία από την χιονισμένη Ζήρεια!

Μπορούμε να πούμε ότι ήταν η πρώτη σελίδα χωριού της Πελοποννήσου, και ίσως από τις 5 πρώτες σελίδες στην Ελλάδα. Καλά ήταν.

Τα χρόνια πέρασαν, μέσα από την Σελίδα μας πέρασαν πολλά άρθρα για το χωριό μας και για την ευρύτερη περιοχή της Ηραίας και της Γορτυνίας. Κάθε φορά που ανανεώναμε την Σελίδα, αφήναμε πίσω τα παλιά άρθρα και πηγαίναμε στα καινούρια. Αυτή, ήταν μία πρακτική λανθασμένη, διότι έτσι χάσαμε πολύτιμο υλικό. Όμως, ο λόγος που γινόταν αυτό, ήταν μονάχα ένας, δεν υπήρχε χρόνος από τον ιδιοκτήτη και διαχειριστή της Σελίδας – και η Σελίδα απαιτεί και χρόνο και φυσικά χρήμα.

Πιστεύουμε ότι, μέχρι σήμερα, κάναμε καλή χρήση της δυνατότητας να παρουσιάσουμε το χωριό μας στον Κόσμο από μια άλλη οπτική γωνία. Σίγουρα κάναμε και λάθη, ούτε θεοί είμαστε μα ούτε σκοπεύουμε να γίνουμε.

Κατά καιρούς, πολλούς ενόχλησε η γραφή μας. Πιστεύουμε καλώς ενόχλησε. Στον Κόσμο μας δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα. Και δεν ήταν και δεν είναι στις προθέσεις μας να ωραιοποιούμε τα πράγματα και να παραπληροφορούμε τον επισκέπτη μας. Κατά συνέπεια, αποκτήσαμε κι εχθρούς. Λογικό κι αυτό.

Αρκετοί πατριώτες ενδεχομένως να πιστεύουν ότι η Σελίδα μας είναι πανάκεια για το χωριό μας. Όμως όχι. Η Σελίδα είναι ιδιωτική, και στο μέτρο του δυνατού, ενημερώνει τους απανταχού πατριώτες για ότι νομίζει και κρίνει ότι είναι ενδιαφέρον. Λίγες φορές (πάλι καλά) έχουμε ακούσει παράπονα του τύπου: «γιατί δεν έγραψες για τον τάδε γάμο;», ή για κάτι άλλο.

Μερικοί πατριώτες, με διάθεση μάλλον ειρωνική (δικαίωμά τους είναι) αποκαλούν τον γράφοντα δημοσιογράφο, και θα πρέπει να ενημερώνει ανελλιπώς για κάθε τι που συμβαίνει ή που δεν συμβαίνει. Όμως όχι, ο γράφων δεν είναι δημοσιογράφος. Άλλη δουλειά κάνει, και μάλιστα σκληρή. Και στον ελεύθερο χρόνο του – και όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, ενημερώνει την Σελίδα, με όσα ο ίδιος γνωρίζει και με όσα οι πατριώτες τον πληροφορούν.

Ο γράφων, δεν είναι υποχρεωμένος πάλι, «ούτε να κλείσει την σελίδα, ή να την παραδώσει σε ικανότερους για να την διαχειριστούν (όπως ειπώθηκε αφελώς θέλω να πιστεύω), εφόσον ο ίδιος δεν μπορεί να την ενημερώνει για τα συμβάντα του χωριού»! Εξάλλου, ο κάθε πατριώτης είναι ελεύθερος να κατασκευάσει μία σελίδα, να την ονομάσει όπως θέλει και να γράφει για το χωριό. Δεν τον εμποδίζει κανείς. Όμως, είναι άδικο πιστεύω να έχουν μερικοί πατριώτες απαιτήσεις από τον γράφοντα, που στον απόλυτα ελεύθερο χρόνο του ασχολείται και με το χωριό μας, αλλά δεν ασχολείται με τον τρόπο που αυτοί επιθυμούν.

Η αρχική πρόθεσή μας, να ενημερώνουμε τους πατριώτες στον Κόσμο, εξακολουθεί να ισχύει. Όπως μπορούμε, όταν μπορούμε, και όταν έχουμε νέα, είτε από ίδια άποψη είτε από πληροφορίες πατριωτών μας.

Ίσχυε και ισχύει η πολιτική μας να δίνουμε βήμα στον κάθε Ψαραίο που θέλει να εκφρασθεί μέσα από την Σελίδα μας.

Στα πλαίσια αυτά, των δικών μας γενεθλίων και σε συνδυασμό με τα γενέθλια της Αδελφότητας Ψαραίων για το 80 χρόνια συνεχούς παρουσίας της, το καλοκαίρι του 2016, θα παρουσιάσουμε στο Ψάρι την δική μας ιστορική εκδοχή, συμμετέχοντας με τον δικό μας τρόπο στην γιορτή της Αδελφότητας, στην γιορτή δηλαδή του χωριού μας.

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος