Αντίδωρο Ιστορίας ... του Δημήτρη Μαυραειδόπουλου

Το βιβλίο «Αντίδωρο Ιστορίας» έχει σκοπό να προσφέρει αντίδωρο και όχι μετάληψη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στον πρόλογο ο συγγραφέας του Δημήτρης Αναστ. Μαυραειδόπουλος.

Ο συγγραφέας παρουσιάζει συνοπτικά την ελληνική ιστορία από την Ρωμαϊκή κατάκτηση και μετά (168 π.χ.), φτάνοντας μέχρι το σήμερα. Αναφέρεται στην ελληνική λαογραφία με τις παραλογές της και τα τραγούδια της, μας δίνει με γλαφυρό τρόπο τις λεπτομέρειες της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και τελειώνει με επιστολές προς τον καθημερινό τύπο, καταθέτοντας τις θέσεις του για την επικαιρότητα – οικονομική, πολιτική, ιστορική.

Το πρωτόλειο έργο του συγγραφέα, διακρίνεται από πάθος για την Ελλάδα. Αναφέρεται στα δεινά της φυλής από την κακή πολιτική, και φτάνει στα μνημόνια όπου και καταθέτει την δική του άποψη. Αναλύει ενδελεχώς το χρονικό της χρεοκοπίας του κράτους.

Δεν παραλείπει, και συνδέει την ομηρική εποχή με την εποχή μας, αναφερόμενος στην γλώσσα, την θρησκεία, τις αξίες, τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφάνσεις του δοκιμαζόμενου λαού μας.

Είναι ένα βιβλίο για όλους μας. Μας το δίνει με την καρδιά του και την ψυχή του ο συμπατριώτης μας Δημήτρης Αναστ. Μαυραειδόπουλος.

Κατά την γνώμη μου, παράλειψη είναι η απουσία βιβλιογραφίας. Αυτή όμως δεν αναιρεί την αξία του βιβλίου.

Τον συγγραφέα τον βρίσκετε και στο Ιστολόγιο του http://pan-arcadios.blogspot.com όπου αναρτά κυρίως επιστολές που δημοσιεύθηκαν στον έντυπο τύπο.

Καλοτάξιδο ας είναι το Αντίδωρο Ιστορίας.

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος