Το βιβλίο "Ψάρι Ηραίας Γορτυνίας" σε ψηφιακή μορφή

Ψάρι Ηραίας Γορτυνίας – το βιβλίο του Νίκου Χ. Ζαφειρόπουλου

Ο Νίκος Χ. Ζαφειρόπουλος γεννήθηκε στο Ψάρι το 1934. Στον καιρό της μεγάλης μετανάστευσης έφυγε για την Αυστραλία. Έμεινε για εφτά περίπου χρόνια και επέστρεψε στην πατρίδα όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο. Στην συνέχεια αποφάσισε να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία στο χωριό. Στο μεσοδιάστημα αυτό, ασχολήθηκε επίσης και με την δημοτική μουσική. Μέλος δημώδους ορχήστρας, αρχικά του Παναγιώτη Μαυρέλια και άλλων μουσικών, τραγούδησε με αυτές, σε γιορτές και πανηγύρια.

Για τέσσερις τετραετίες εκλεγόταν συνεχώς πρόεδρος της Κοινότητας στο Ψάρι – και του έμεινε το προσωνύμιο «ο πρόεδρος των προέδρων». Πρόσωπο αγαπητό στο χωριό μας, βοήθησε όσο μπόρεσε στην πρόοδο του από την θέση του προέδρου, αλλά και μετά, που οι μεταγενέστεροι Νόμοι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατάργησαν τον θεσμό της Κοινότητας που λειτούργησε από το 1925 έως και το 1998.

Αγαπώντας την τοπική παράδοση ο Νίκος Χ. Ζαφειρόπουλος, καταπιάστηκε με την συλλογή της. Συγκέντρωσε ιστορίες, γνωμικά, εκφάνσεις της ζωής στο Ψάρι, δημώδη τραγούδια. Συνέλλεξε επίσης το γενεαλογικό δέντρο των Ψαραίων.

Αποφάσισε, όλο αυτό το υλικό που επί χρόνια συγκέντρωνε, να το εκδώσει σε βιβλίο το 1998. Και έπραξε σοφά, διότι έσωσε με τον τρόπο αυτόν στοιχεία για το Ψάρι που θα χανόντουσαν στον χρόνο. Το βιβλίο του, μοναδικό για το Ψάρι, έτυχε της στήριξης των Ψαραίων και πήγε σε κάθε σπίτι. Εξαντλήθηκε.

Η ζωή προχωρά, οι νέες τεχνολογίες αγαπούν το βιβλίο. Και μπορούν να το δώσουν όπως ακριβώς έχει σε καινούρια μορφή, την ηλεκτρονική. Με τον τρόπο αυτό, η γνώση διαδίδεται ταχύτερα και στέκεται ελεύθερη από εμπόδια κυρίως τεχνικά.

Η Σελίδα μας, και με την σύμφωνη γνώμη του συγγραφέα, αποφάσισε, χάριν της καλής ενημέρωσης των Ψαραίων και όχι μόνο, να ψηφιοποιήσει το βιβλίο του και να το αναρτήσει στην Ενότητα «Λαογραφία», ώστε να μπορεί ο επισκέπτης, να ταξιδεύει μέσα από τις σελίδες του. Να βλέπει τις συνθήκες ζωής που υπήρχαν παλαιότερα στο Ψάρι.

 

Το βιβλίο «Ψάρι Ηραίας Γορτυνίας» του Νίκου Χ. Ζαφειρόπουλου σε ηλεκτρονική μορφή.

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος

 

Σημείωση: Απαιτείται γρήγορη σύνδεση στο δίκτυο διότι το αρχείο είναι μεγάλο. Αν δεν την έχετε, θα πρέπει να περιμένετε λίγο να φορτώσει το αρχείο.