Μεγάλες ταχύτητες ίντερνετ στο Ψάρι ...

Ρώτησαν κάποτε το Φώς: Το φοβάσαι το σκοτάδι; Και το Φώς απάντησε: Τι είναι αυτό; Πράγματι, το Φώς αγνοεί το σκοτάδι.

Κάποτε ο πλανήτης μας ήταν θεοσκότεινος. Και συν τω χρόνω και την άγνοια, δημιουργήθηκαν δοξασίες, παραμύθια τρομακτικά, ξωτικά και άλλα τινά που φόβιζαν τους ανθρώπους. Όλους; Όχι βέβαια. Σε αυτό το σκηνικό του σκότους και του φόβου υπήρχαν και οι κλέφτες, αυτά τα αιώνια πονηρά παιδιά που έκαμαν τις μπαμπεσιές τους την νύχτα. Αλλά σιγά- σιγά, ο πλανήτης φωτίστηκε, ο πολιτισμός προχώρησε, η ζωή άλλαξε και βελτιώθηκε, γεννήθηκε η τεχνολογία – από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπινου μυαλού. Και μέσα σε αυτά το ίντερνετ κατέχει ξεχωριστή θέση.

Το ίντερνετ στην Ελλάδα όμως ήταν αργό, ίσα που κυλούσε στα αρχικά του βήματα. Αλλά κι αυτό προχώρησε, εξελίχθηκε, και φτάσαμε σήμερα στις οπτικές ίνες. Τι είναι πάλι αυτές; Θα αναρωτηθεί κάποιος αδαής σαν κι εμένα. Είναι οι ανακλάσεις φωτός λένε οι ειδικοί. Και αυτοί μας εξηγούν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο αν θέλουμε να τους διαβάσουμε.

Από καιρού είχε ανακοινωθεί από την πλευρά της δημοτικής αρχής της Γορτυνίας ότι μέσα σε δυό περίπου χρόνια όλα τα χωριά θα αποκτήσουν πρόσβαση στο γρήγορο ίντερνετ μέσω των οπτικών ινών. Και πράγματι, πληρώθηκε ο χρόνος και τα χωριά μας καλωδιώνονται.

Προ ημερών ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των οπτικών ινών και στο χωριό μας, στο Ψάρι. Οπότε, είναι θέμα χρόνου (πολύ σύντομου πιστεύω) να τεθεί σε λειτουργία η νέα τεχνολογία με τις απίστευτες ταχύτητες. Αυτό σημαίνει ότι, θα κάθεσαι στο χωριό, γύρω από το τζάκι, ή έξω στο μπαλκόνι σου, ή ακόμα στο πουρνάρι της Ρούγας και θα δικτυώνεσαι, θα αποκτάς επαφή με τον κόσμο.

Αρκετοί ίσως θεωρήσουν το μέτρο αυτό μη χρήσιμο. Τι να το κάνεις το ίντερνετ σε ένα άδειο από ανθρώπους χωριό; Κι όμως, το πολύτιμο αυτό εργαλείο είναι απαραίτητο ακόμα και στα άδεια χωριά! Μα και οι επισκέπτες του χωριού μας, τις λίγες ημέρες του χειμώνα ή τις περισσότερες του καλοκαιριού, το χρειάζονται. Είτε για λόγους ψυχαγωγικούς είτε ακόμα και για λόγους επαγγελματικούς – να δουλέψουν αν θέλουν και από το χωριό.

Πιθανολογώ, χωρίς να είμαι ειδικός, το τονίζω αυτό, πως το καλοκαίρι το χωριό μας θα μας παρέχει εκτός από τον φρεσκότατα βουνίσιο αέρα του, και αυτήν την δυνατότητα, της γρήγορης σύνδεσης στο διαδίκτυο.  

 

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος