Αγώνες - Πανηγύρι & άλλες εκδηλώσεις Αδελφότητας Ψαραίων

Τα σπίτια στο χωριό άνοιξαν σχεδόν όλα για να υποδεχθούν τους Ψαραίους και τους φίλους τους. Αφορμή ο Αγιάννης μας, ο δικός μας Διγενής, που κρατά μέσα του μνήμες αιώνων.

Οι καθιερωμένες εκδηλώσεις υπό την εποπτεία της Αδελφότητας εξελίχθηκαν ομαλά όπως κάθε χρόνο. Πεζοπορία στην Γκούρα, παραδοσιακό πανηγύρι, κουλούρες στην δημοπρασία, αγώνες ανώμαλου δρόμου, ψαραίικη συγκέντρωση (των απανταχού Ψαραίων), και όλα αυτά κάτω από το ασκητικό βλέμμα του Ιωάννη του Βαπτιστή, του Πρόδρομου, του δικού μας άγιου, που δεν παρέλειψε να κάνει το πέρασμά του σε όλο το χωριό με τον κόσμο να τον συνοδεύει και να χαίρεται μαζί του.

Αρκετοί είναι οι Ψαραίοι που έρχονται αυθημερόν από την Αθήνα για έναν χαιρετισμό στον Αγιάννη μας. Πάνε στην εκκλησία για ένα κερί και επιστρέφουν αμέσως στην Αθήνα. Σε πολλούς οι υποχρεώσεις της ζωής δεν επιτρέπουν περαιτέρω παραμονή.

Ο Αγιάννης μας δεν κάνει διακρίσεις στους Ψαραίους, δεν τους χωρίζει σε κατηγορίες, τους βλέπει όλους με την ίδια ματιά, σε όλους εύχεται καλά ταξίδια, όλους τους θέλει υγιείς και αισιόδοξους. Ο άρχοντας του χωριού μας, ο πραγματικός προεστός, ο μύστης.

Στο όνομά του, ο κόσμος πίνει και γλεντά, χορεύει και χαίρεται. Κάτω από την σκιά του, εκεί δίπλα στα αιώνια πουρνάρια, κοντά στους νεκρούς μας - στους ανθρώπους μας που χόρεψαν πριν από εμάς, στην συνέχεια μας, με τους νέους ανθρώπους, στον αέναο κύκλο της ζωής.

Στις 28 & 29 Αυγούστου, μια μαζική μυσταγωγία λαμβάνει μέρος στον χρόνο και στον τόπο, δίχως προσπάθεια, δίχως δεύτερη σκέψη. Δεν συμβαίνει κάτι σπουδαίο – κανείς από εμάς δεν είναι σπουδαίος (αν ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο είναι ασφαλώς σε πλάνη), απλά συμβαίνει να βιώνουμε την Κοινότητα, να κοινωνούμε τις σχέσεις μας. Η απλότητα αυτή είναι χαρά.

Μέσα σε όλη αυτή τη χαρά, η Αδελφότητα απέμεινε αναμνηστικά βραβεία στους νικητές των αγώνων (υλοποιεί πρόταση του πατριώτη μας Γιάννη Κουσιουρή, ο οποίος και χρηματοδοτεί τους νικητές των αγώνων), και έκανε τιμητική αναφορά στον συμμετέχοντα στην Ολυμπιάδα του Ρίο, συμπατριώτη μας Παναγιώτη Γ. Γκιώνη (στο άθλημα του πινγκ πογκ).

Τιμητικές πλακέτες έδωσε,  στον Νίκο Χ. Ζαφειρόπουλο για την προσφορά του στο χωριό, στον Γιάννη Κουσιουρή για την φιλοπατρία του και τους αγώνες δρόμου που καθιερώθηκαν με την χορηγία του, στην κυρία Ντίνα Μυλωνά – Μαυραειδοπούλου για την πολύτιμη και επί σειρά ετών βοήθεια της στις εκδηλώσεις του χωριού, στην κυρία Ευγενία Γεωργίου Αναστασοπούλου για τον πατέρα της που ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Αδελφότητας (1936) και τέλος στην σελίδα   opsarion.gr   για την ενημέρωση[i] των όπου γης Ψαραίων.

Ο πρώην πρόεδρος της Αδελφότητας Γιάννης Διον. Γκιώνης, ο οποίος έχει αναλάβει εκ μέρους της Αδελφότητας την συγγραφή ενός αναμνηστικού βιβλίου για τα 80 χρόνια που συμπληρώνει φέτος, κάλεσε τους πατριώτες να του δώσουν υλικό προς δημοσίευση (φωτογραφίες παλιές κ.α.).

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ. Τα έξη (6) αρχεία είναι σε μορφή   PDF.

1.      Πεζοπορία στην Γκούρα στις 27/8/2016

2.      Δείπνο στον ξενώνα που πρόσφερε η Αδελφότητα 27/8/2016

3.      Πανηγύρι 28/8/2016

4.      Ανήμερα του Αγιάννη, περιφορά εικόνας – κουλούρες 29/8/2016

5.      Αγώνες δρόμου

6.      Απονομή βραβείων & πλακετών

Σε λίγες ημέρες θα ανεβάσουμε πολλές φωτογραφίες[ii] στην Ενότητα «φωτογραφίες» ώστε όποιος επιθυμεί να μπορεί να τις «κατεβάσει». Κτήτωρ όλων των φωτογραφιών από τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις στο χωριό μας πλήν εκείνων των αγώνων, είναι η κυρία Μαρίνα Στασινοπούλου (σύζυγος Βασιλείου) την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

Μας τίμησε με την συνεχή παρουσία του (σε όλες τις εκδηλώσεις) και ο ιερέας του χωριού μας παπά Κώστας από του Σέρβου. Εκφράζοντας μάλιστα την θέληση πολλών πατριωτών, ανακοίνωσε από άμβωνος ότι από του χρόνου η περιφορά του Αγιάννη μας θα γίνεται την παραμονή της εορτής του αμέσως μετά τον εσπερινό.

Αθόρυβα σχεδόν, ο Νίκος Μπράβος από την Μαλάσοβα, βοήθησε με ποικίλους τρόπους την Αδελφότητα – προσφορές, προσωπική εργασία - καθώς και η σύζυγός του. Μας τίμησαν για ακόμα μία φορά.

Αξίζει επίσης να πούμε λίγα λόγια για τους συντελεστές όλων των εκδηλώσεων, δηλαδή για το Δ.Σ. της Αδελφότητας Ψαραίων, που σπαταλώντας χρόνο και κούραση (πολύ μεγάλη), φρόντισε για την άρτια οργάνωση. Κοντά σε αυτήν την προσπάθεια πολλοί Ψαραίοι στάθηκαν πολύτιμοι αρωγοί κάνοντας κάθε είδους εργασία ώστε να μην μας λείψει απολύτως τίποτα.

Το έχουμε γράψει πάλι σε παρελθόντα χρόνο, η Αδελφότητα είμαστε όλοι εμείς. Που μπορούμε να κριτικάρουμε τα καλώς ή κακώς κείμενα, να βοηθάμε, να συμπαραστεκόμαστε, να εκθέτουμε τις απόψεις μας ή τις προτάσεις μας. Αλλά και να συμμετέχουμε! Και η Αδελφότητα κάνει λάθη, όπως και όλοι εμείς. Και όλοι τα διορθώνουμε και προχωρούμε, δεν στεκόμαστε στα ίδια και στα ίδια, δεν είμαστε μίζεροι, απαισιόδοξοι, απόντες. Επί της ουσίας, ο σκοπός της έννοιας της Αδελφότητας, δηλαδή η ενότητα, επετεύχθη για 80η συνεχή χρονιά. Σε αυτήν την ενότητα, μερίδιο έχουμε όλοι μας.

Η πορεία της Αδελφότητας μέσα στον χρόνο, ακόμα και σε δύσκολους καιρούς - ανώμαλους πολιτικά - πολέμους, κατοχές, εμφυλίους, δικτατορίες, στάθηκε πάντα στο ύψος της. Για τον λόγο αυτό κι έχει προοπτική. Η εμπειρία (το παρελθόν) μας διδάσκει ότι η ενότητα μονάχα είναι εκείνη που φέρνει αποτελέσματα. Έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό στο Ψάρι και τις διαχωριστικές γραμμές τις γκρεμίζουμε. Το «εγώ» και την «έλξη της γοητείας» τα αφαιρούμε, τα αφήνουμε πίσω, γιατί το παρόν ζητά ενότητα.

Υπήρξαν και λίγοι πατριώτες που για δικούς τους λόγους (πένθη, λόγοι υγείας, κάποιες ίσως διαφωνίες) δεν συμμετείχαν στο τριήμερο των εκδηλώσεων. Όμως, κι αυτοί οι πατριώτες, έχουν στο χωριό ένα σπίτι, ίσως έναν κηπάκο, μια βεράντα ή μια αυλή, και απολαμβάνουν όπως κι όλοι εμείς την ποιότητα ζωής που προσφέρει το χωριό μας. Και αυτοί οι πατριώτες συνεπώς ήταν παρόντες.

Στο προσκλητήριο του Αγιάννη μας τον Αύγουστο του 2016, άπαντες παρόντες[iii].

 

 

 

 

 

Opsarion.gr

 


[i] Βασικοί συντελεστές της ενημέρωσης των πατριωτών, είστε όλοι εσείς που φροντίζετε και ενημερώνετε τον διαχειριστή της.
[ii] Είναι πάρα πολλές οι φωτογραφίες που μας παρέδωσε η κυρία Μαρίνα Στασινοπούλου, και είναι αρκετά χρονοβόρο και κοπιώδες να δημοσιευθούν όλες σε ένα άρθρο.
[iii] Συγχωρείστε στον γράφοντα τυχόν παραλείψεις και λάθη. Λόγω πένθους δεν είχε ενεργή συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις.