Ο χαμένος θησαυρός ...

Η Αρκαδία, και συγκεκριμένα η Τρίπολη, αυτές τις ημέρες ζει στον πυρετό του χρυσού! Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ένας κύριος 65 χρονών, κάτοικος πόλης της Πελοποννήσου αλλά όχι της Τρίπολης, έχοντας πληροφορίες, κτλ., υπέδειξε στις αρχές το ακριβές σημείο όπου βρίσκετε ο θησαυρός των Οθωμανών καταχτητών (από αναφορά του Δημάρχου Τρίπολης κ. Παυλή).

Το σημείο όπου θα γίνει η ανασκαφή είναι στην πλατεία Άρεως, εκεί δηλαδή που έστεκε το παλιό σεράγι, πριν καταστραφεί εκ θεμελίων από τους πολεμιστές του Κολοκοτρώνη και λοιπών αγωνιστών, όταν έπεσε η Τριπολιτσά.

Τον θησαυρό – όποιος κι αν είναι – θα μοιραστούν ο 65χρονος που υπέδειξε το σημείο ύπαρξης του και ο Δήμος της Τρίπολης αφού αφαιρεθούν οι νόμιμοι φόροι. Έτσι μας ενημερώνει το ρεπορτάζ.

40 χρόνια πήρε στον Δήμο Τρίπολης να ομονοήσουν οι τοπικοί άρχοντες και να τελειώσει η πλακόστρωση της πλατείας Άρεως. Και τώρα, σε μια στιγμή (μερικές μέρες ανασκαφής, στιγμές είναι μπροστά στην αιωνιότητα), τα σκαπτικά μηχανήματα θα αλώσουν την πλατεία, πρόσωπα γεμάτα αγωνία θα στέκουν από πάνω τους, οι αρχές της πόλης, πλήθος κόσμου – και τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα στην ανασκαφή, μήπως και ξεφύγει της προσοχής των κάποια τούρκικη λίρα, ή ακόμα και κανένα φλουρί κωσταντινάτο!

Μετά την άλωση της Τριπολιτσάς, ο έχων το γενικό πρόσταγμα Κολοκοτρώνης, μετά την λεηλασία που ακολούθησε, έλαβε το μεγαλύτερο μέρος από τα λάφυρα και για τον λόγο αυτό του έδωσαν το παρατσούκλι «ο Λαφύρας». Μετά από αυτόν μικροποσά έλαβαν οι περισσότεροι από τους αρχηγούς – όσοι πρόλαβαν δηλαδή.

Είναι προφανές – σύμφωνα και με την θέση του άγνωστου 65χρονου, ότι, οι Έλληνες, όταν έπεσε η πόλη, δεν βρήκαν τον θησαυρό του πασά, αλλά το ιλιγγιώδες ποσό των λαφύρων που συγκέντρωσαν ήταν ψίχουλα σε σχέση με αυτό που όλοι με αγωνία περιμένουμε.

Ας δούμε όμως τι λέει ο αιχμάλωτος της Τριπολιτσάς,  Κιαμήλμπεης της Κορίνθου, που γνώριζε άριστα ελληνικά, σε έναν λόγο του, φιλελληνικού πνεύματος, όπως μας τον μεταφέρει ο Κοσομούλης μέσα από την τρίτομη «Ιστορία της Τριπολιτσάς», του ιστορικού Τάσου Αθ. Γριτσόπουλου: «Άρχοντες και καπεταναίοι, η Τουρκιά δεν χάνεται με την άλωσιν μόνο της Τριπολιτσάς και ημών την αιχμαλωσίαν. Ο Θεός ηθέλησε να σας βοηθήση να επετύχετε. Σας συμβουλεύω όμως ως φίλος Τούρκος, να παύσετε από τας διχονοίας σας, να γνωρίσετε ένα αρχηγόν να σας κυβερνά. Πιστεύετε να σας ειπώ, ότι όλοι σας εις τον οδάν μου ήλθετε ερωτώντας με περί πλούτου και χρυσίου. Δεν δύναμαι να αρνηθώ ότι έχω εις Κόρινθον αρκετόν, μα εις ποίον να τον εμπιστευθώ, αφού σείς οι ίδιοι δεν θέλετε να εμπιστεύεσθε ένας τον άλλον …… σας συμβουλεύω το ογληγορώτερον να γνωρίσετε αρχήν, ώστε η βοήθειά μου να πιάση τόπον».

Δεν θα σταθούμε όμως στον ρεαλιστικό λόγο του Κιαμήλμπεη, αλλά σε ένα σημείο του μονάχα: «Πιστεύετε να σας ειπώ, ότι όλοι σας εις τον οδάν μου ήλθετε ερωτώντας με περί πλούτου και χρυσίου». Είναι προφανές ότι ο Κιαμήλπμεης δέχθηκε «πιέσεις» για να ομολογήσει θησαυρό στην Τριπολιτσά. Δεν γνωρίζουμε αν ήξερε και αν στην συνέχεια είπε κάτι περισσότερο. Το τι απέγινε ο δικός του θησαυρός: «Δεν δύναμαι να αρνηθώ ότι έχω εις Κόρινθον αρκετόν», πάλι δεν το ξέρουμε.

Ελπίζουμε, τα σχέδια, οι πληροφορίες, κάποιος έγκυρος χάρτης ίσως, δώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στην ανασκαφή, και έπειτα από αιώνες να δουν το φως τάλαντα χρυσά, κωνσταντινάτα και λοιπά χρυσά νομίσματα. Όπως και να το κάνουμε, ο χρυσός πάντοτε εις τους αιώνες μας έφερνε πιο κοντά! Πόσο μάλλον σήμερα στον καιρό των μνημονίων!

Ότι και αν γίνει στην ανασκαφή, να μην ξεχάσουν οι δημοτικοί άρχοντες να επαναφέρουν την όμορφη πλατεία στην πρωτύτερη μορφή της. Γιατί στην Ελλάδα ζούμε, και πολλά έχουν δει τα μάτια μας!

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος

Αναζήτηση

Online Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 17 επισκέπτες και κανένα μέλος

Το Ψάρι στο Facebook