Η Αδελφότητα Ψαραίων στο διάβα του χρόνου ...

Την Κυριακή 6/11/2016, στις 12.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Αδελφότητας Ψαραίων για τα 80 χρόνια συνεχούς παρουσίας της στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Αρκαδίας και ειδικότερα της Γορτυνίας.

Το 1936, μερικοί Ψαραίοι μπροστάρηδες, αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες των πατριωτών για επικοινωνία, για σύσφιξη των σχέσεων τους στην μακρινή τότε Αθήνα, προχώρησαν στην ίδρυση συλλόγου με την επωνυμία: «Αδελφότης Ψαραίων».

Η επαφή τους με το χωριό, την γενέθλια γη τους, το Ψάρι, δεν άργησε να φέρει το πρώτο σπουδαίο έργο, το πηγάδι. Με χρήματα που συγκέντρωσαν οι Ψαραίοι της Αδελφότητας τότε, κατασκευάστηκε στο χωριό μας εκείνο το έργο τέχνης με τον μαρμάρινο λαιμό του, το πηγάδι, που ήταν η ανάσα του χωριού στα προπολεμικά χρόνια. Μάλιστα, για την μεταφορά του μαρμάρου από την Ζάτουνα (που είχε φτάσει με κάποιο φορτηγό) μέχρι το χωριό, 20 και πλέον Ψαραίοι χρειάστηκε να το μεταφέρουν με ξύλα πάνω στους ώμους τους μέσα από δύσβατα μονοπάτια διότι δεν υπήρχε δρόμος από την Ζάτουνα για τα χωριά της Ηραίας όπως εμείς σήμερα τον ξέρουμε.

Την πρώτη διοίκηση της Αδελφότητας διαδέχθηκε η δεύτερη, η τρίτη, κτλ., μέχρι την εποχή μας. Όλες οι διοικήσεις με τον ένα ή άλλον τρόπο, κατάφεραν και σφυρηλάτησαν αυτές τις σχέσεις ζωής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ενδεχομένως, στο διάβα των χρόνων κάποιοι να έκαναν και λάθη – αλλοίμονο όμως αν σταθούμε στα μικρά και δεν δούμε την ουσία της 80χρονης πορείας ενός συλλόγου που πέρασε μέσα από θύελλες – κατοχή, πείνα, εμφύλιο, χούντα – και κατόρθωσε και κράτησε όρθιους τους πατριώτες, ενωμένους και αγαπημένους.

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι η δυσκολότερη μορφή σχέσεων, είτε αυτές ονομάζονται συγγενικές, είτε πατριωτικές, κτλ.. Όμως, η Αδελφότητα ιδρύθηκε για να ενώνει και όχι για να χωρίζει. Και έχουμε χρέος να αναγνωρίσουμε σε αυτήν ότι μέχρι σήμερα έχει πετύχει του σκοπού της. Ασφαλώς, αν θελήσει κανείς να βρει ψεγάδια στην οποιαδήποτε διοίκηση, ίσως εύκολα να το κάνει. Και λοιπόν; Εσείς στην οικογένειά σας δεν έχετε προστριβές; Δεν μαλώνετε; Δε υπάρχουν αντίθετες απόψεις;

Η Αδελφότητα Ψαραίων, είναι η δική μας προέκταση, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Στην εκάστοτε διοίκηση κάθε φορά βρίσκονται τα «είδωλά μας», οι αντανακλάσεις μας. Οπότε, αν θελήσουμε την κακόπιστη κριτική, ας αρχίζουμε από εμάς τους ίδιους.

Οι Ψαραίοι του σήμερα τίμησαν στο έπακρο το κάλεσμα της Αδελφότητας για τα 80 χρόνια ζωής της. Και περίπου 300 άτομα κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν και έκαναν ένα γύρισμα στον χρόνο. Στην διαδρομή αυτή, πέρασαν από την Αδελφότητα όλοι σχεδόν οι Ψαραίοι, παππούδες, πατεράδες, θείοι, συγγενείς, φίλοι, κοντογείτονες, όλοι. Δηλαδή πάλι εμείς, η συνέχεια τους.

Εμείς λοιπόν, αφήνοντας στην άκρη τα μικρά, ας δούμε την προοπτική που έχει αυτός ο σύλλογος. 80 χρόνια στην πλάτη του, φανερώνουν ότι έχει την εμπειρία, ότι έχει την δυνατότητα να ζήσει το παρόν σχεδιάζοντας το μέλλον.

Την εκδήλωση τίμησαν πέραν των Ψαραίων και πλήθος φίλων και επισήμων φορέων της ευρύτερης περιοχής της Ηραίας και Γορτυνίας, επίσης ο εκδότης της εφημερίδας «Γορτυνία» Κώστας Καλύβας, ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και πολλοί άλλοι.

Ήταν μια εκδήλωση που δεν χάθηκε σε λόγους ανούσιους, οι ομιλητές δεν κούρασαν τον κόσμο – και όλοι στάθηκαν με ευλάβεια μπορώ να πω, στο ιστορικό περιβάλλον των πιονέρων Ψαραίων του 1936.

Ανακοινώθηκε επίσης από τον πρόεδρο της Αδελφότητας, το βιβλίο που ετοιμάζει για τα 80 χρόνια της ιστορίας της, ο Γιάννης Δ. Γκιώνης ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος