"Διασκεδαστές" της "παράδοσης" ...

Η «παράδοση» της λαϊκής μας μουσικής, αυτή η κατά σύστημα βιασμένη παράδοση, «λυγίζει» το ταπεραμέντο του «Έλληνα» που την προσκυνά ευλαβικά.

Λικνίζεται, παθιάζεται, διασκεδάζει, ευδαιμονεί. Τα σκυλάδικα της εθνικής οδού και της παραλιακής ζώνης, μεταφέρθηκαν συν τω χρόνω στα πανηγύρια του «πολιτισμού», «εκπολιτίζουν» τον αγρότη, τον υπάλληλο, τον επιστήμονα – η μπουκάλα το «τσίβας» και τα άλλα δηλητήρια, μαζί με τα ξηροκάρπια, τις κόκα κόλες, το λελουδικό και τις «σαμπάν» και τα συναφή, μερακλώνουν τον σύγχρονο «Έλληνα» που δακρύζει επίσης στο άκουσμα του ονόματος του Καραγκιόζη.

Ναι, ο Καραγκιόζης, αυτός ο κουτοπόνηρος, ο κατεργάρης, ο τεμπέλης, ο κλέφτης, ο λωποδύτης, είναι ο εθνικός μας ήρωας. Τον κατοχυρώσαμε και μέσω της ευρωπαϊκής ένωσης για να μην μας τον πάρει κανείς!  

Το παρακάτω βίντεο της χαρμολύπης, είναι ενδεικτικό της κατάπτωσης του πολιτισμού μας. Αλλά είπαμε, ο λαός, η μάζα, η αγέλη, τέτοια θεάματα θέλει και φυσικά τέτοια λαμβάνει. Και κοιμάται ήσυχα τα βράδια, ακούει βέβαια σκόρπια και για τον Σωκράτη και για άλλα άγνωστα ονόματα και κορδώνεται, νομίζει ότι είναι ένας από αυτούς!

Ευτυχώς που η Ελλάδα πέθανε γύρω στον 4ο π.χ. αιώνα και δεν έζησε την εποχή της «χαρτούρας» και της «μερακλοσύνης».

Απολαύστε το βίντεο, και … συγκινηθείτε!

 

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος

 

Σημείωση: Το βίντεο είναι δημοσιευμένο στο  websiteΚαλημέρα Αρκαδία