Πλήρες ενημερωτικό δελτίο από τις εκδηλώσεις στο Ψάρι

Η αρχική σκέψη, με όσα έγιναν στο Ψάρι τις τελευταίες ημέρες, μου έλεγε να γράψω με το συναίσθημα. Όμως, όπως γνωρίζετε, το συναίσθημα αφήνει πολλά κενά, δεν είναι καθόλου αντικειμενικό, εμπεριέχει εγωισμό, παραλείψεις, και στο τέλος ίσως και να αδικεί. Δεν το θέλησα, παρ’ ότι είναι πολύ δύσκολο να μην αδικήσεις κάποιον κατά την καταγραφή των γεγονότων.

Όλη αυτή η οργανωτική προσπάθεια από την πλευρά της Αδελφότητας είναι πολύ κοπιώδης. Γιατί θέλει να ευχαριστήσει τον κόσμο που τιμά με την προσέλευσή του τη γιορτή του Αγιάννη του Πρόδρομου και ο μόνος τρόπος να το κάνει είναι να εργαστεί σκληρά. Και αυτό κάνει.

Έχετε προσέξει ποτέ τα μυρμήγκια που δουλεύουν; Που μεταφέρουν πράγματα πολύ μεγαλύτερα από τον όγκο τους; Αυτό ακριβώς κάνει η Αδελφότητα – από την ίδρυσή της το 1936 ως και σήμερα – και θα εξακολουθεί να κάνει – εργάζεται σαν τα μυρμήγκια, με μέθοδο, και σηκώνει βάρος πολύ μεγάλο για να περνάμε εμείς καλά. Και παράλληλα με το εκάστοτε Δ.Σ. εργάζονται και σύζυγοι των μελών, φίλοι, συγγενείς. Μια πολυπληθής ομάδα, δρα, όπως τα μυρμήγκια, με τάξη, και φέρνει σε πέρας πάντα με επιτυχία τους στόχους της, την δική μας δηλαδή ευχαρίστηση.

Είναι εντυπωσιακό, το πως η Αδελφότητα, εμείς, όλοι μαζί, έχουμε κρατήσει αυτές τις εκδηλώσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ένας από τους τρόπους που το επιτυγχάνουμε, είναι ότι δρούμε αφαιρετικά, δηλαδή, τα μικρά, οι τυχόν μικρο-παραλείψεις, όλα όσα μπορούν να μας χαλάσουν την διάθεση, τ’ αφήνουμε πίσω, δεν τα κάνουμε προβλήματα και σοφά πράττουμε.

Ουσιαστικά, ολόκληρη η προεργασία, η προετοιμασία που προηγείται, απαιτεί την διεκπεραίωση εργασιών σκληρών, επίπονων, όχι ευχάριστων. Ο καθαρισμός όλων των χώρων στους οποίους πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις, δεν είναι ευχάριστη δουλειά, αγγαρεία είναι – και την έκαναν αγόγγυστα, η τοποθέτηση του φωτισμού πάλι είναι κόπος, η καλή οργάνωση των αγώνων δρόμου, η προετοιμασία για την κατάβαση της Γκούρας, το εκπληκτικό σέρβις, η ποικιλία των γλυκών, το εξαιρετικό ψήσιμο των κρεατικών (για εσάς που είσαστε ακόμα κρεατοφάγοι!), οι χειροποίητες τυρόπιτες, η ζηλευτή τέχνη της βραστής γίδας και του τραχανά, η μεταφορά τραπεζιών και καθισμάτων, οι πάσης φύσεως προμήθειες – και πόσα ακόμα που μου διαφεύγουν, απαιτούν χρόνο, δηλαδή αυπνία, απαιτούν κόπο, ιδρώτα.

Η οικονομία στο νερό επίσης, έδειξε την καλή διάθεση όλων μας. Η μερική διακοπή του, είναι μια πρακτική που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες, και βοηθά στο «να έχουμε».

            Δεν θέλω να αναφέρω ονόματα από την πολυπληθή ομάδα που βοήθησε τα μέγιστα – και τον κάθε ένα ή μία που συμμετείχε στην ομάδα αυτή – διότι θα ξεχάσω λίγους ή πολλούς, και θα τους αδικήσω. Την δημοσίευση όλων αυτών των ανθρώπων που πρόσφεραν ψυχή και σώμα, θα τους αναφέρει οπωσδήποτε η Αδελφότητα σε ανακοίνωσή της. Ας δούμε όμως μέσα από τον φακό των ψηφιακών μηχανών ένα μικρό μέρος όλου αυτού του πραγματικού πανηγυριού, αυτής της χαράς των ημερών, που βασικός συντελεστής ήταν η Αδελφότητα. Και ας την ευχαριστήσουμε.

            Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον Γιάννη Δ. Κουσιουρή επίσης, διότι η δική του ιδέα και η κατ’ έτος από μέρους του χρηματοδότηση των αγώνων, πρόσθεσε σε μέγιστο βαθμό ένα καινούριο πολιτιστικό εργαλείο. Και αυτόν τον ευχαριστούμε. Και δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι, ήδη, αντιγράφουν τους αγώνες αυτούς κοντινοί μας Όμιλοι και καλώς πράττουν.

 

1/ Κατάβαση Γκούρας – Φωτορεπορτάζ – pdf  

2/ Αγώνες δρόμου –  Φωτορεπορτάζ – pdf  

3/ Απονομές επαίνων και μεταλλίων – Φωτορεπορτάζ – pdf

4/ Παραμονή του Αγιάννη - περιφορά της εικόνας  - Φωτορεπορτάζ – pdf 

5/ Ανήμερα του Αγιάννη – κουλούρες – Φωτορεπορτάζ – pdf 

6/ Παραμονή & Ανήμερα του Αγιάννη πανηγύρι μετά τη νηστεία – Φωτορεπορτάζ – pdf 

 

Και του χρόνου, να είμαστε καλά και να βρεθούμε πάλι όλοι μαζί. Και αν διαπιστώσετε λάθη και ελλείψεις, συγχωρήστε μας. Αν θέλετε να δημοσιεύσουμε φωτογραφίες που δεν υπάρχουν σε όλο αυτό το Φωτορεπορτάζ, δεν έχετε παρά να μας στείλετε Email  στο  "v.k.anastasopoulos at gmail dot com"  και θα κάνουμε ακόμα μία δημοσίευση συγκεντρώνοντας υλικό εκ νέου. Σε λίγες ημέρες επίσης, από την Αθήνα, θα ανεβάσουμε 6-8 βίντεο.

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος

 

Σημείωση:
1/ Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι της Μαρίνας Στασινοπούλου, και την ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά της. Μερικές επίσης φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Π. Σταματόπουλου που τον ευχαριστούμε θερμά. Οι υπόλοιπες είναι δικές μας.
2/ Το δυνατό τσίπουρο ανήμερα του Αγιαννιού το βράδυ, ήταν προσφορά του Κώστα Σταματόπουλου.