Βίος Αβίωτος - στην Αρκαδία ...

     Πολλά έχουν ειπωθεί για την Αρκαδία, κυρίως την αρχαία, και ασφαλώς πολλά περισσότερα έχουν γραφτεί. Ο αρχαίος Λόγος συμπληρώνοντας τον Μύθο φτάνει σε εμάς σαν φωτεινό αστέρι, Μας δείχνει τον άπειρο κόσμο και την αιωνιότητα της ζωής σε ένα ταξίδι που δεν έχει αρχή και τέλος – όλα βρίσκονται εδώ- σε άχρονη κίνηση.

    Εμείς, αποτελούμε μέρος αυτής της άχρονης κίνησης -της αιωνιότητας- της ενότητας ή αυτού που μας είναι γνωστό ως “Έν το Πάν”. Αρκάδες ή μή Αρκάδες, Έλληνες ή “βάρβαροι”, άσπροι ή μαύροι ή κίτρινοι ή κόκκινοι, είμαστε αδέλφια στον Ένα Κόσμο. Οι διαχωριστικές γραμμές που επιβλήθηκαν ανάμεσά μας με το πρόσχημα του θρησκευτικού δόγματος ή της ιδεολογίας, δεν είναι ικανές να διαρρήξουν την ανθρώπινη ενότητα όπως πρόσκαιρα διαφαίνεται ότι το πετυχαίνουν. Το σκότος αδυνατεί να κερδίσει το φως, όπως ο φωτοδότης ήλιος γκρεμίζει κάθε εμπόδιο με τις ακτίνες του που μας χαρίζουν την αγάπη του, την ζωή.

    Επάνω σε αυτές τις ακτίνες κινείται ο “Βίος Αβίωτος”, το βιβλίο των δύο σέμπρων –του αφηγητή γέροντα κυρ Παναγιώτη που πρωταγωνιστεί σ’ αυτό, και του Δάσκαλου Δημήτρη Κυριακόπουλου που αποθησαυρίζει λέξεις, συνήθειες, εμπειρίες - και πως καταφέρνουν και οι δυό τους και μας εξιστορούν την πορεία του ανθρώπου στο διάβα των αιώνων. Και οι δυό, έχουν τις ρίζες τους από το Περδικονέρι της Αρκαδίας αλλά ο λόγος τους απλώνεται πέρα από τον τόπο τους, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε κάθε γωνιά του πλανήτη, σε κάθε σημείο του που οι άνθρωποι παλεύουν με την φύση και τις συνθήκες της ζωής.

    Οι ποιητές του κόσμου, οι ζωγράφοι, οι φιλόσοφοι, αναζητώντας τον παράδεισο φοβούμενοι την ζωή μετά τα φυσικά, τον ενέταξαν στην Αρκαδία, στην “ουτοπική Αρκαδία” κι’ έπλασαν γύρω από αυτήν σπουδαία έργα. Ο γέροντας κυρ Παναγιώτης δεν ακροπατεί με το φανταστικό, ο λόγος του είναι στέρεος, αυτός δεν ψάχνει, ξέρει, έμαθε από τον ανήφορο της ζωής του, ο παράδεισος κι’ η κόλαση δεν υπάρχουν, ή αν υπάρχουν, είναι εδώ, στην κάθε μέρα και ώρα, στην κάθε στιγμή, σε όσα συνθέτουν την καθημερινότητά μας. Η ουτοπική Αρκαδία είναι συναισθηματική, προϊόν της επιθυμίας, η Αρκαδία του γέροντα Αρκά έχει μόνο δράση, κινείται πάντα στο παρόν. Αφηγείται ο γέροντας Αρκάς τη ζωή του και παράλληλα τη ζωή του Αρκά ποιμένα, του Αρκά καλλιεργητή, του Αρκά του μόχθου και της καλοσύνης – αν επεκτείνουμε την αφήγηση, είναι η ζωή των περασμένων αιώνων όλης της ανθρωπότητας. Φωτίζει με την απλότητα του λόγου του ο αφηγητής. Στο μακρύ αυτό ταξίδι της αιωνιότητας, ο γέροντας κυρ Παναγιώτης δεν είναι μόνος, έχει στο πλάι του τον σέμπρο και συγγενή του Δημήτρη Κυρ. Κυριακόπουλο, και μαζί γίνονται γκρεμιστάδες του κόσμου του πλαστού, μαζί βάζουν τα θεμέλια ενός διαφορετικού κόσμου, του υπαρκτού. Δάσκαλοι και οι δυό τους, ο πρώτος στη ζωή, ο δεύτερος στον δημόσιο βίο του, μουσικός -και σαν μουσικός, αναζητά την αρμονία των ήχων που στηρίζουν το οικοδόμημα- και Δάσκαλος, από αυτούς που δεν φιλολογούν, ούτε φιλοσοφούν, ούτε ακροπατούν.

    Μαζί πιάνουν τον κόσμο ετούτον και τον απλώνουν σαν το καθαρό φως, και χαρίζουν σε όλους εμάς μυστικά αφανέρωτα, μας δίνουν μέσα από την καρδιά τους θησαυρούς γλωσσικούς, λαογραφικούς, ιστορικούς – και αυτοί οι θησαυροί, ο σπάνιος αυτός πλούτος δεν θα είχε απολύτως καμία αξία αν δεν δίδασκε, αν δεν σφυρηλατούσε την ίδια την ζωή. Η Αρκαδία των σέμπρων γκρεμιστάδων είναι παντού, περνά το τοπικά όρια και γίνεται παγκόσμια, η αφήγηση του γέροντα κυρ Παναγιώτη δείχνει την ανθρώπινη πορεία σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η φτώχεια, η πείνα, η βία, ο πόλεμος, ο εμφύλιος, η δουλειά, η λύπη, η χαρά, το όνειρο, ο θρίαμβος του ανθρώπου – όλα αυτά είναι μέρος της Ζωής, και η ζηλευτή τέχνη του Δάσκαλου Δημήτρη Κυρ. Κυριακόπουλου τακτοποιεί την αταξία, αποδυναμώνει το χάος, και τοποθετώντας στο κέντρο τον γέροντα κυρ Παναγιώτη με την νοητική του καθαρότητα, μας δίνει, μας χαρίζει απλόχερα τον πλούτο της Ζωής.

    Ο “Βίος Αβίωτος”, το βιβλίο του Δημήτρη Κυρ. Κυριακόπουλου με τον αφηγηματικό λόγο του γέροντα κυρ Παναγιώτη, είναι ευαγγέλιο ζωής, Ας το διαβάσουμε με τις αισθήσεις μας, με μυαλό ανοιχτό και ήσυχο, είναι ένα πολύτιμο κόσμημα φτιαγμένο με ιδρώτα και μεγαλείο ψυχής.

    Από τα 32 αριθμημένα κεφάλαια του βιβλίου, στην μικρή αναφορά μας γι’ αυτό, δίνουμε τον πρόλογο του συγγραφέα και τα δύο πρώτα κεφάλαια. Είναι αρκετά πιστεύουμε για αρχή, για όσους αγαπούν την στέρεη πραγματικότητα. Αν ο αναγνώστης θελήσει να προχωρήσει στην ανάγνωση, να φτάσει στο τέλος της διαδρομής, ή στην αρχή της, ας μιλήσει με τον ίδιο τον δημιουργό του θαυμαστού έργου, τον Δημήτρη Κυρ. Κυριακόπουλο.

Email: dimitrioskyriakopoulos at gmail dot com

Τλφ: 697 3058068

------

Βίος Αβίωτος - παρουσίαση του βιβλίου από τον Ηλία Γιαννικόπουλο - σε μορφή pdf

Βίος Αβίωτος – το βιβλίο του Δημήτρη Κυρ. Κυριακόπουλου - σε μορφή pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος