25η Μαρτίου 2018 - Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων & άλλα τινά...

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, η 25η  Μαρτίου μάς βρήκε στό χωριό. Οι πρώτες καμπάνες χτύπησαν στις 7.30 π.μ. με τον παπά Κώστα να ξεκινάει από νωρίς τη δοξολογία για τον εορτασμό τής Εθνικής επετείου τού εθνικό-απελευθερωτικού αγώνα τού 1821.

Στήν εκκλησία εκτός από μερικούς κατοίκους τού χωριού, ήταν, όπως πάντα, και ο Βασίλης Λιακόπουλος -πρώην πάρεδρος- που με δική του πρωτοβουλία ελλείψει άλλου, εκτελεί και χρέη σάν παπαδοπαίδι κατά την διάρκεια τής θείας λειτουργίας, αφής στιγμής ο γιός τού παπά Κώστα, αφιλοκερδώς εκτελεί χρέη ψάλτη.

Αργότερα, αφού ολοκληρώθηκε η Θεία Λειτουργία και ύστερα από παρότρυνση του Βασίλη Λιακόπουλου φτιάχτηκε δάφνινο στεφάνι με σκοπό να  κατατεθεί  στό μνημείο τών πεσόντων Ψαραίων, στό Ηρώο πού βρίσκεται επί της πλατείας τού χωριού. Ο παπά Κώστας, ο ιερέας μας, έψαλλε τρισάγιο υπέρ τών νεκρών, τή Υπερμάχω Στρατηγώ, και στό τέλος τον εθνικό ύμνο μαζί με εμάς τούς παρευρισκόμενους. Τέλος το στεφάνι στό μνημείο τών πεσόντων κατά τούς πολέμους Ψαραίων, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της Αδελφότητος Γιάννης Δ. Καλκανάς.

Αργότερα, την ίδια ημέρα, με προσωπική πρωτοβουλία τών παρακάτω, πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός της δεξαμενής τού νερού στό χωριό. Η εργασία αυτή τού καθαρισμού είναι επίπονη, αφού χρειάστηκε, τόσο ο Νίκος Μπράβος, όσο και ο Γιάννης Δ. Καλκανάς, να εισέλθουν εντός αυτής και με μεράκι άρχισαν να την καθαρίζουν, ώστε όλοι εμείς να έχουμε φρέσκο και καθαρό νερό να πίνουμε όχι μόνο τούς μοναχικούς μήνες στο Ψάρι, αλλά, κυρίως και κατά τούς καλοκαιρινούς μήνες πού το χωριό σφύζει από ζωή. Αξίζει όμως να δώσουμε τα εύσημα σε αυτούς τούς πατριώτες πού πάσχισαν για το κοινό καλό και είναι οι κάτωθι:

Νίκος Μπράβος (ο είς έκ των φυλάκων τού χωριού μας)
Γιάννης Δ. Καλκανάς (αντιπρόεδρος τής Αδελφότητος)
Βασίλης Ι. Καλκανάς (γιός τού αντιπρόεδρου τής Αδελφότητος)
Γιάννης Αν. Καλκανάς (ο έχων την επίβλεψη τού έργου)
Βασίλης Γ. Λιακόπουλος (πάντοτε παρών)

          Θα είναι άδικο όμως, αν δεν ευχαριστήσουμε δημόσια και τον γιό τού παπά Κώστα, πού είτε το χωριό έχει κόσμο, είτε όχι, ξέχωρα άν η εκκλησία είναι άδεια ή γεμάτη, δίνει πάντοτε το παρόν πιάνοντας το ψαλτήρι και γίνεται πολύτιμος βοηθός στην περάτωση τής θείας λειτουργίας. Ίσως, η εκκλησιαστική επιτροπή θα πρέπει να φροντίσει στο μέτρο τών δυνατοτήτων της, ώστε ο νεαρός ψάλτης -αν και δεν ζητά- να λάβει ένα αντίδωρο ευχαριστίας για όσα προσφέρει στόν Αγιάννη μας και κατ’ επέκταση σε όλους εμάς.

Άς δούμε όμως τρία βίντεο και έξη φωτογραφίες από την 25η Μαρτίου 2018 στο Ψάρι.

Πρώτο βίντεο    

Δεύτερο βίντεο   

Τρίτο βίντεο

Φωτογραφίες

Εκκλησία (1)  

Εκκλησία (2)  

Εκκλησία (3)   

Πλατεία μνημείο πεσόντων (1)  

Πλατεία (2)  

Πλατεία (3) 

 

 

 

 

 

 

Γιώργος Θ. Κωνσταντόπουλος