Τα ανοιξιάτικα προβλήματα τού χωριού μας ...

Στο χωριό μας άρχισε και πάλι η ανοιξιάτικη κινητικότητα. Γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες από πατριώτες που θα περάσουν μεγάλο μέρος της καλοκαιρινής περιόδου σε αυτό, και έχουν ήδη αρχίσει οι καθαρισμοί των κήπων, των ιδιόκτητων αλλά και δημόσιων χώρων. Οι ιδιόκτητοι χώροι αφορούν τους ιδιοκτήτες τους και οι δημόσιοι μας αφορούν όλους.

          Υπεύθυνος για τους δημόσιους χώρους είναι ο Δήμος μας. Είναι όμως αδύνατο σχεδόν -έτσι πιστεύω-, να καθαρίσει ο Δήμος τόσα πολλά χωριά με τις δυνάμεις πού έχει. Έτσι, βρίσκονται πατριώτες πού προθυμοποιούνται, και εθελοντικά, αναλαμβάνουν και καθαρίζουν και καλλωπίζουν τους κοινόχρηστους χώρους. Και δεν είναι μόνο ότι προσφέρουν εθελοντική υπηρεσία για το κοινό καλό, αλλά επιπρόσθετα, ξοδεύουν και από τις δικές τους οικονομίες εφόσον απαιτούνται και καύσιμα για τον σκοπό της καθαριότητας.

          Εμείς, πού εισπράττουμε την εθελοντική προσφορά των πατριωτών μας, αφού δεν μπορούμε -ο καθένας μας για τους λόγους του- να συνεισφέρουμε στο κοινό καλό, τουλάχιστον, ας ενισχύουμε την προσφορά τους ψυχολογικά, με έναν καλό λόγο. Δεν νομίζω ότι αυτοί οι πατριώτες ζητάνε τίποτα παραπάνω από τον καλό λόγο.

          Τα κυβερνητικά προγράμματα «Καποδίστριας, Καλλικράτης, αύριο ίσως ο Κλεισθένης πού ακούγεται, στο μέλλον ίσως ένας Εμπεδοκλής ή ένας Απολλώνιος Τυανεύς», διέλυσαν τις μικρές κοινότητες ή θα διαλύσουν ότι θα έχει απομείνει από αυτές. Ο μόνος τρόπος να υπάρχουμε πλέον, είναι η αυτοσυντήρησή μας, ότι κάνουμε δηλαδή, με τις δικές μας δυνάμεις.

          Στα πλαίσια αυτά, εκτός από εμάς, μπορούν να συνεισφέρουν με ουσιαστικό τρόπο τόσο η Αδελφότητα όσο και η εκκλησία μας. Έχουν πόρους δικούς μας, και το να δώσουν ελάχιστα χρηματικά ποσά από το ταμείο τους για την ενίσχυση της εθελοντικής εργασίας που ωφελεί πάλι εμάς (το χωριό μας), πιστεύω ότι είναι μέσα στις υποχρεώσεις τους. 

          Ένα άλλο θέμα πού έχει καταντήσει σαν το γεφύρι της Άρτας, είναι οι ρίζες των λεύκων που κάθε χρόνο μεγαλώνουν και φράζουν το εξωτερικό δίκτυο 4 μέτρα από την πηγή. Από τότε πού υπάρχει το δίκτυο, μεγάλος αριθμών πατριωτών πήγε στις πηγές, εργάστηκε με φιλοτιμία και απελευθέρωσε το νερό προς την κεντρική δεξαμενή μας. Για να έχουμε. Κατά τον ίδιο τρόπο με τους προηγούμενους, βούλωσαν οι σωλήνες και αυτή την φορά και το νερό δεν έπεφτε στην δεξαμενή. Έτρεξαν οργανωμένα στην πηγή και αυτή τη φορά πατριώτες, και η συλλογική προσπάθεια απέδωσε καρπούς.

          Η δύναμη τού νερού, έσπασε για ακόμα μία φορά σωλήνα τού εξωτερικού δικτύου έξω από την οικία τού Θανάση Ισαακίδη. Ενημερώθηκε άμεσα η αντιδημαρχία που εδρεύει στου Παλούμπα από συμπατριώτες μας. Δυστυχώς όμως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αδιαφορεί συστηματικά για το χωριό μας και τα προβλήματα πού προκύπτουν. Ας είναι καλά και ας απολαμβάνει την νιρβάνα του από το όμορφο χωριό.

          Σοβαρό πρόβλημα όμως υπάρχει και με τον φωτισμό, εφόσον οι δύσκολες χειμερινές συνθήκες έκαψαν το μεγαλύτερο μέρος των λαμπτήρων στις κολώνες της ΔΕΗ. Επειδή η αδιαφορία τού αντιδημάρχου μας είναι συνεχής, ας φροντίσουμε μόνοι μας να λύσουμε το θέμα αυτό. Πώς;. Αγοράζοντας ένα κοντάρι για να αλλάζουμε μόνοι μας τις λάμπες πού θα αγοράζουμε έξ ιδίων πόρων. Ακόμα και εδώ, η Αδελφότητα και η εκκλησία, μπορούν να βοηθήσουν με τρόπο ουσιαστικό, να διαθέσουν πόρους για την αγορά τουλάχιστον τού κονταριού.

          Κλείνοντας το σημείωμα τούτο, πού δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσετε διαβάζοντας το, θέλω να θέσω ένα ερώτημα. Υπάρχει κάποιος Ψαραίος κάτοικος, μόνιμος ή έκ περιτροπής που να έχει κλειδιά της δεξαμενής για μία ανάγκη; Και θέτω το ερώτημα αυτό, διότι προ ημερών πού το νερό είχε εξαφανισθεί, κανείς από τους κατοίκους τού χωριού δεν είχε κλειδιά της δεξαμενής. Αλήθεια, δεν θα έπρεπε να είχε (ή να έχει) κάποιος κλειδιά για οποιαδήποτε ανάγκη προκύπτει;

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος

Σημείωση: Δεν αναφέρω ονόματα πατριωτών διότι πιθανόν να ξεχάσω κάποιον και να τον αδικήσω. Όσοι όμως πατριώτες βρίσκονται την περίοδο αυτή στο χωριό, και είναι αρκετοί, ή πηγαίνουν τα σαββατοκύριακα, ενδιαφέρθηκαν και κινητοποιήθηκαν όλοι για το κοινό καλό. Κοντά σε αυτούς και ο μη Ψαραίος Νίκος Μπράβος που έθεσε μάλιστα στην διάθεση τού χωριού και το αυτοκίνητό του και όχι μόνο. Πολύτιμη και διαρκής η προσφορά τού Νίκου Μπράβου προς το χωριό μας.

Αναζήτηση

Online Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 16 επισκέπτες και κανένα μέλος

Το Ψάρι στο Facebook