Γιάννης Διον. Γκιώνης & Διονύσης Ιωάν. Γκιώννης - ένα βιβλίο για την Αδελφότητα Ψαραίων

Το σπίτι στο χωριό, αυτό πού γεννήθηκες, μεγάλωσες και έζησες, το σπίτι του παππού ή της γιαγιάς, το σπίτι της μάνας ή τού πατέρα, το ίδιο σπίτι πού έπαιξες σ’ αυτό σαν παιδί, το χωριάτικο σπίτι ή το κονάκι, το σπίτι αυτό που δεν υπάρχει σήμερα στην πραγματικότητα αλλά είναι αποτυπωμένο στο κέντρο της καρδιάς και του μυαλού, αυτό το ταπεινό σπίτι είναι η ιστορία σου.

          Στο μεγάλο δωμάτιο, στο πάτωμα ή καλοκαιρινό, γύρω-γύρω από τους χοντρούς τοίχους υπήρχαν κρεβάτια, ο γιούκος με τις μπατανίες σε μια γωνιά, στην μισάντρα κρεμασμένα τα ρούχα της οικογένειας, οι δυό μπαλκονόπορτες πού οδηγούσαν στο μπαλκόνι, ένα μεγάλο τραπέζι στη μέση τού δωματίου ή στον τοίχο απέναντι από την μισάντρα, πολλές φορές ένα κασόνι με τα γεννήματα όταν αυτά δεν χωρούσαν στο κελέρι, καρέκλες, ένας καθρέφτης στον τοίχο αντικριστά της μισάντρας, και φωτογραφίες. Πολλές φωτογραφίες από τα μέλη της οικογένειας, μέσα από τις οποίες περνούσαν όχι μόνο όσοι γεννήθηκαν στο σπίτι, αλλά οι νυφάδες και οι γαμπροί, τα εγγόνια και τα δισέγγονα. Όσο η φαμίλια μεγάλωνε τόσο ο κάτασπρος τοίχος καλυπτόταν από εικόνες.

          Ένας ανθρώπινος πλούτος ομόρφυνε όχι μόνο τον ασβεστωμένο τοίχο, γέμιζε με χαρά και νοσταλγία κάθε γωνιά του σπιτιού: το χειμωνιάτικο με την φωτιά, το κελέρι με τα τρόφιμα, την σούδα ή ακόμα και την σκάλα ή και το κατώι.

          Αυτός ο φωτογραφικός θησαυρός, η ζωντανή πορεία της κάθε οικογένειας μέσα στον αδηφάγο χρόνο, διαλύθηκε, πέρασε στη λήθη. Οι φωτογραφίες σκόρπισαν εδώ κι’ εκεί, χάθηκε η δύναμη της ενότητας.

          Τον ανεκτίμητο αυτό θησαυρό, έπειτα από προσπάθεια τριών-τεσσάρων χρόνων, τον βγάζει στην επιφάνεια η αγάπη και το μεράκι πατέρα και γιού, η υπομονή και η μεθοδικότητα του Γιάννη Διον. Γκιώνη και του Διονύση Ιωάν. Γκιώνη. Από κοινού πατέρας και γιός, άρχισαν να ρωτάνε τους πατριώτες αν έχουν παλιές φωτογραφίες, όχι μόνο τις οικογενειακές, όχι, ό,τι και αν αυτές απεικόνιζαν που να είχαν σχέση με το χωριό και την ζωή του.

          Όλη αυτή η πολύχρονη προσπάθεια των δύο συγγραφέων και συλλογέων, ολοκληρώθηκε σε έναν τόμο πολύχρωμο και ασπρόμαυρο 560 σελίδων που φέρει τον τίτλο: «Αδελφότητα Ψαραίων Ηραίας – μία 80χρονη πορεία με λόγια και εικόνες».

          Τον Γιάννη τον Γκιώνη τον ξέρουμε, η αγάπη του για το χωριό μας είναι αγάπη ζωής, τώρα μαθαίνουμε και την αγάπη του γιού, του Διονύση Γκιώνη. Πατέρας και γιός, εισχώρησαν στο παρελθόν, στον κόσμο των συναισθημάτων και ανέσυραν την πολύχρονη διαδρομή από το χθές στο σήμερα. Τους ευχαριστούμε.

          Οι συγγραφείς, παραχωρούν τα πνευματικά δικαιώματα του έργου τους στην Αδελφότητα Ψαραίων, που στην 80χρονη πορεία της αφιερώνεται το καταπληκτικό αυτό έργο.

          Η παρουσίαση του βιβλίου-φωτογραφικού λευκώματος, θα γίνει στις 17 Ιουνίου 2018, την Κυριακή στις 11.00 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνας Μερκούρη, δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Φανουρίου.

Ας είμαστε όλοι εκεί.

 

Φωτογραφία εξώφυλλου 

 

 

 

 

 

Opsarion.gr