Αναβάθμιση στον Δημόσιο Τομέα - άρθρο του Γιάννη Ν. Αναστασόπουλου

Ανάπτυξη δίχως αξιόπιστη και λειτουργική Δημόσια Διοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει. 

Στη χώρα μας όμως, όπου κατά γενική παραδοχή το διοικητικό σύστημα δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, η αναζήτηση των συντεταγμένων για τη βελτίωση της λειτουργίας του Δημόσιου Τομέα αποτελεί μια διαρκή κι επίπονη διαδικασία, που δεν έχει επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Από προσωπική εμπειρία δε, μπορώ να πω με σιγουριά ότι έτσι όπως λειτουργεί το Δημόσιο σήμερα, τα αξιόλογα στελέχη που θέλουν να προσφέρουν (και υπάρχουν εκατοντάδες) παγιδεύονται και ασφυκτιούν από τους αργούς ρυθμούς και τον κυκεώνα των συναρμοδιοτήτων, των επικαλύψεων, της ευνοιοκρατίας,  των πελατειακών σχέσεων και των (ξεπερασμένων) διοικητικών και αναχρονιστικών διαδικασιών.

Και μπορεί η καινοτομία, η απλοποίηση των διαδικασιών, οι νέες τεχνολογίες να αποτελούν τα θετικά πρόσημα των καιρών μας, ωστόσο ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η διαχρονική αξία που προσωποποιεί τη Δημόσια Διοίκηση στις συναλλαγές με τους πολίτες. Γι’ αυτό, αξίζει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην αναβάθμιση  του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο  η οποία να πρέπει να εδράζεται στις αρχές της Αριστείας, της Ανεξαρτησίας,  και της Αξιοκρατίας -  έννοιες συναρτημένες με τη δημοκρατική αρχή του κράτους Δικαίου  και την αρχή της ισότητας που αποτελούν το κλειδί της κοινωνικής συνοχής.

Η ανάδειξη και επιβράβευση των άξιων και ικανών δημιουργεί πάντα ευνοϊκό περιβάλλον για την παρακίνηση και παρότρυνση των υπολοίπων σε μια ομάδα. Ως μάνατζερ που διοικούμε επιχειρήσεις το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό. Το ίδιο πρέπει να εφαρμοστεί και στον Δημόσιο Τομέα, ο οποίος διαθέτει πολλούς ικανούς ανθρώπους. Σε εκείνους τους άξιους και ικανούς, λοιπόν, αξίζει η αναγνώριση και η διάκριση· αξίζει να γνωρίζει ο κόσμος και την άλλη (την καλή) όψη του νομίσματος. Κι αυτό δεν είναι μόνο δουλειά του Κράτους. Άλλωστε το Κράτος δεν είναι μια νεφελώδης και δυσπροσδιόριστη  έννοια. Αφορά τόσο τους δημοσίους λειτουργούς (εκλεγμένους ή μη), όσο και την κοινωνία στο σύνολό της.

Οι μικρές αλλαγές που κάνει καθένας μας είναι ικανές να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα στο σύνολό τους. Με λίγα λόγια, η δυνατότητα μια καλύτερης ή χειρότερης ημέρας εξαρτάται από την ανάληψη των ατομικών και συλλογικών μας ευθυνών.  Ας τις αναλάβουμε, με αρετή και τόλμη!

 

 

 

 

Γιάννης Αναστασόπουλος

Σύμβουλος Διοίκησης

Πηγή: Αξιότης

Αναζήτηση

Online Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 21 επισκέπτες και κανένα μέλος

Το Ψάρι στο Facebook