Έργα στο Ψάρι επί δημαρχίας Σταύρου Χριστόπουλου

Έλαβα μία επιστολή (μέσω email) και μέσα από αυτήν ο αποστολέας της με χαρακτηρίζει μη αντικειμενικό εφόσον δεν έχω αναφερθεί στο έργο του πρώην Δημάρχου Ηραίας κυρίου Σταύρου Χριστόπουλου.  Με δυό λόγια, μου ζητά έμμεσα να γυρίσω πίσω τον χρόνο κατά εννιά (9) χρόνια και να αναφερθώ στο 12ετές έργο της Δημαρχίας του κυρίου Χριστόπουλου.

          Αν και δεν γνωρίζω ποιοι πραγματικά λόγοι ώθησαν τον καλό Ηραιάτη στην συγγραφή της συγκεκριμένης επιστολής, μιάς και όπως γνωρίζουμε όλοι μας, έχει αποσυρθεί από την δημοτική πολιτική ο πρώην Δήμαρχος, έν τούτοις, δεν χάνουμε τίποτε να θυμηθούμε (αν μπορούμε έπειτα από τόσα χρόνια) τι έγινε στην 12ετία 1998-2010.

Επειδή είναι αδύνατο για μένα να μιλήσω συνολικά για την Ηραία, θα προσπαθήσω να επικεντρωθώ στο τί έγινε την περίοδο αυτή στο Ψάρι.

Το 1998, ο πρώην Κοινοτάρχης μας κύριος Νίκος Χ. Ζαφειρόπουλος, ενεργώντας με τιμιότητα, παρέδωσε στον νεοσύστατο Δήμο Ηραίας 6 εκατομμύρια δρχ. αποθεματικά του ταμείου. Τα χρήματα αυτά, δεν κατέστη δυνατόν να απορροφηθούν σε κοινοτικά έργα και επεστράφησαν στο Δημόσιο Ταμείο. Άλλα χωριά καταχρέωσαν τον νεοσύστατο Δήμο Ηραίας και αυτά τα χρήματα τα πληρώσαμε όλοι μας σαν φορολογούμενοι πολίτες.

Το πρώτο σημαντικό έργο του Δήμου για το Ψάρι (κατά την γνώμη πάντα του γράφοντος) ήταν ο αγροτικός δρόμος που χαράχθηκε από του Λυκούρεση προς την πηγή Βιζίτσι, όπου και το υδραγωγείο μας. Μέχρι τότε, η πρόσβαση στην πηγή Βιζίτσι γινόταν από ημιονικούς δρόμους, δηλαδή έδιναν μεγάλο αγώνα οι πατριώτες Ψαραίοι που έψαχναν σπιθαμή προς σπιθαμή να διορθώσουν συνεχόμενες βλάβες του παμπάλαιου δικτύου ύδρευσης. Μάλιστα τότε, κατά την διάνοιξη του δρόμου με μπουλντόζες, μαζί με μία καλή φίλη από του Παλούμπα, κάναμε πεζοπορία από του Λυκούρεση μέχρι τις πηγές Βιζίτσι – Χαλικόβρυση και εν συνεχεία μέχρι το Μαζαράκη και την θέση Κοκκάλια.

Ένα δεύτερο σημαντικό έργο στο Ψάρι, ήταν οι διανοίξεις των δύο αγροτικών δρόμων, του λεγόμενου Περιφερειακού και εκείνου που ξεκινά από του Καρακάξη και φτάνει ως τις Σέϊ Τούρκες (Στούρκα). Ο αγροτικός δρόμος προς την πηγή Κρεφτώχου είχε ήδη ανοιχθεί μερικά χρόνια πριν τον ερχομό του Νόμου Καποδίστρια. Τα τελευταία χρόνια της δημαρχίας του κυρίου Χριστόπουλου ανοίχθηκε ακόμα ένας αγροτικός δρόμος, αυτός που ξεκινά από τον Ξενώνα και καταλήγει στο Παλιό Χωριό.

Θα πρέπει εδώ να σημειώσω, ότι ο Δήμος Ηραίας ήταν ο μόνος Δήμος στην Ελλάδα που εξάντλησε σχεδόν όλα τα κοινοτικά (ευρωπαϊκά) κονδύλια περί αγροτικών δρόμων. Κανείς άλλος Δήμος στην Ελληνική Επικράτεια δεν δούλεψε συστηματικά στα συγκεκριμένα κονδύλια όσο ο δικός μας Δήμος.

Σοβαρή υποστήριξη με πολλούς τρόπους πρόσφερε ο Δήμος και στην Αδελφότητα Ψαραίων για επί μέρους έργα στον Ξενώνα.

Η ασφαλτόστρωση του δρόμου Ψάρι – Λυκούρεση, ήταν έργο της Περιφέρειας, και αυτό από ευρωπαϊκά προγράμματα, όμως μερίδιο στο έργο αυτό είχε και ο Δήμος Ηραίας.

Σημαντικό, ίσως το σημαντικότερο όλων, είναι το έργο αλλαγής εσωτερικού δικτύου ύδρευσης που ολοκληρώθηκε αν δεν απατώμαι το 2009, λίγους μήνες πριν την έλευση του Καλλικράτη (Δήμος Γορτυνίας). Η μελέτη του συγκεκριμένου έργου αστόχησε μερικώς (εφόσον το νερό λιγόστεψε σε μερικά σπίτια), όμως κοιτάζοντας συνολικά το έργο αυτό των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στο παλιό Δήμο Ηραίας που εξάντλησε κάθε δυνατότητα που είχε για το σημαντικό αυτό έργο.

Σε αυτά μπορούν να προστεθούν και άλλα μικρότερα έργα που δεν θυμάμαι τώρα που γράφω το συγκεκριμένο άρθρο. Εδώ, θα πρέπει να τοποθετήσω το παράπονο αρκετών πατριωτών που λένε: «μα στα άλλα χωριά έγιναν περισσότερα έργα». Φυσικά και έγιναν, αλλά μας διαφεύγει η πραγματικότητα. Και ποια είναι αυτή; Όταν τα άλλα χωριά στις απογραφές τους παρουσιάζουν τριπλάσιο και πενταπλάσιο αριθμό από το δικό μας χωριό, όταν σε αυτά ψηφίζουν 300, 400, 500, 700 ψηφοφόροι και στο δικό μας μόνο 50, και αυτοί με το ζόρι, ας μην έχουμε παράπονα. Αν θέλουμε να διορθώσουμε τα πράγματα προς όφελός μας, το 2021 (έτος απογραφής) ας δώσουμε το παρόν στο Ψάρι 500 άτομα, ας μεταφέρουμε τα εκλογικά μας δικαιώματα σε αυτό για να έχει ο εκλογικός κατάλογος άλλα 500 ονόματα, και μετά, μετά μπορούμε να διαχειριστούμε με άλλη δυναμική την προκοπή του χωριού μας.

Δεν ξέρω αν με τα παραπάνω κάλυψα την άστοχη ανησυχία του καλού Ηραιάτη. Την θεωρώ άστοχη διότι αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν αφενός, και αφετέρου διότι ο κύριος Χριστόπουλος έχει αποσυρθεί από τα δημοτικά δρώμενα της Ηραίας και της Γορτυνίας.

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος