Η φλυαρία ενός προέδρου κι' εμείς ... - ο καλλωπισμός στο Ψάρι

Για λίγες ημέρες βρέθηκα στο χωριό και βίωσα την απόλυτη επαφή με τη φύση και την ησυχία της, ή μάλλον, με τους δικούς της ήχους. Όμως, οι ήχοι της φύσης είναι αρμονικοί, η φωνή του κόκορα, το γαύγισμα του σκύλου, το νιαούρισμα της γάτας, το πέταγμα του χελιδονιού, η πνοή του ανέμου, το θρόισμα των φύλλων – ακόμα και οι φωνές οι δικές μας στις συζητήσεις μας, όλα αυτά κινούνται στο μέτρο της απλότητας, της ταύτισης με το περιβάλλον.

Όλη αυτή η αρμονία που κατακλύζει το χωριό μας, μονάχα από εμάς τους ίδιους μπορεί να σπάσει, όταν μεταφέρουμε στις κουβέντες μας τις ψυχολογικές διακυμάνσεις μας, διότι αυτές είναι που γεννούν τις συγκρούσεις. Όταν δεν φλυαρούμε στις κουβέντες μας και δεν προτάσσουμε σε αυτές τον εγωισμό μας, οι συγκρούσεις εξαφανίζονται, και, τότε, προβάλλει η ποιότητα στις σχέσεις μας.

Μία τέτοια φλυαρία, άκουσα αυτές τις ημέρες σε χωριό της περιοχής μας, που πήγα με την παρέα μου για καφεδάκι. Άθελά μου (μας) έγινα ωτακουστής όσων λέγονταν σε διπλανό τραπέζι από άγνωστη παρέα. Σε αυτήν, φλυαρούσε διαρκώς ένας από την άγνωστη παρέα, λέγοντας: «τώρα που θα αναλάβω πρόεδρος, έχω να κυνηγήσω πολύ κόσμο που στάθηκε απέναντί μου στις εκλογές. Θα δουλέψω μονάχα για τους ψηφοφόρους μου, γι’ αυτούς που με στήριξαν και με έβγαλαν πρόεδρο!».

Οι κάτοικοι του χωριού αυτού (σκέφτηκα) που επέλεξαν τον συγκεκριμένο πρόεδρο, λάθεψαν. Μπορεί οι εκλογικές αναμετρήσεις να γεννούν αντιπαραθέσεις, όμως, αυτές νομίζω πως τελειώνουν την ώρα που η κάλπη βγάζει τον πρόεδρο. Εξάλλου οι εκλογές για τον λόγο αυτό γίνονται, για να επιλέξει ο πολίτης τον ικανότερο (δεν είναι απόλυτο αυτό) για να διοικήσει το χωριό, να δώσει λύσεις στα προβλήματα, να πορευθεί το χωριό έν ειρήνη, να γίνουν κοινωφελή έργα, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής. Όταν όμως η εκλογική αναμέτρηση συνεχίζεται και μετά τις εκλογές, ίσως μέχρι τις επόμενες, τότε, πραγματικά, το πρόβλημα μεταλλάσσεται σε αρρώστια.

Ακούγοντας τα λόγια του καινούργιου και άγνωστου πρόεδρου, αυτόματα, το μυαλό μου έτρεξε στο δικό μας χωριό, στο Ψάρι. Αστραπιαία, πέρασε η σκέψη: λές την ίδια αντίληψη να έχει και ο δικός μας πρόεδρος;

Όμως όχι, ο δικός μας ο πρόεδρος έχει διαφορετική νοοτροπία, γνωρίζει πολύ καλά, ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις σταματούν το βράδυ της Κυριακής με το άνοιγμα της κάλπης. Και δεν φτάνει μόνο αυτό, χωρίς να είναι από κανένα υποχρεωμένος, έχει αρχίσει την δουλειά του, άτυπα, πολύ πριν αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του. Έτσι, η σημερινή εικόνα του χωριού μας είναι πολύ καλή, καλύτερη από προηγούμενα χρόνια, οι δρόμοι καθαροί από χορτάρια, οι αγροτικοί δρόμοι έχουν αρχίσει και συντηρούνται πάλι, οι βρύσες-μνημεία του χωριού μας νιώθουν την ανθρώπινη φροντίδα, και εύκολα μάλλον, διακρίνεις την αλλαγή προς το καλύτερο που έρχεται. Εκείνο ίσως που δεν φαίνεται την παρούσα στιγμή, είναι ένα πλάνο σε βάθος τετραετίας. Όμως, όπως μας είπε ο καινούργιος μας Κοινοτάρχης σε τηλεφωνική συνομιλία μας, το πλάνο αυτό είναι σχεδόν έτοιμο και θα κατατεθεί στην νέα Δημοτική Αρχή την ίδια μέρα που θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα, δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Σε αυτό ασφαλώς το πλάνο, πρώτη προτεραιότητα είναι η πολυπόθητη αλλαγή του εξωτερικού από αμίαντο δικτύου ύδρευσης, έργο που είναι έτοιμο από κάθε άποψη να προχωρήσει και χρειάζεται μόνο η εντολή του δημάρχου.

Ο καλλωπισμός του χωριού μας είναι ήδη ορατός. Και όσο προχωρούν οι μέρες που θα γεμίσει από κόσμο, η συνολική εικόνα ασφαλώς που θα αντικρύζουν οι παραθεριστές, θα είναι ειδυλλιακή, ουτοπική. Δεν χρειάζεται να ανατρέξει κανείς σε έργα φιλοσόφων ή ζωγράφων για να ανακαλύψει την ιδεατή Αρκαδία. Αυτή, ή μάλλον ένα μικρό μέρος της, είναι ορατό στο Ψάρι. Για να ζήσεις όμως όλη αυτή τη μαγεία που εκπέμπει το χωριό μας, δεν πρέπει να φλυαρείς, όπως ο εκείνος ο άγνωστος και έν δυνάμει «πρόεδρος».

Αρωγοί στην προσπάθεια του νέου Κοινοτάρχη μας, νομίζω πως πρέπει να σταθούμε όλοι μας, είτε ψηφίζουμε στο χωριό είτε όχι. Και μαζί με εμάς και ο «χαμένος» από την εκλογική αναμέτρηση συμπατριώτης μας. Τουλάχιστον για τον γράφοντα, η έννοια «χαμένος-κερδισμένος» από μία εκλογική αναμέτρηση, είναι καθαρά τεχνική, πλαστή μπορώ να πω, και συντηρείται μόνο από εκείνους που θέλουν ή επιδιώκουν την διαιώνιση της διαφορετικότητας.

Η ενότητα δίνει δύναμη, η χωριστικότητα μας καθιστά αδύναμους.

================

Στη συνέχεια, δημοσιεύουμε οκτώ (8) βίντεο από τον πρόσφατο καλλωπισμό του χωριού με την φροντίδα και την επίβλεψη του Κώστα Μ. Πανουσόπουλου. Τα βίντεο τράβηξε ο ίδιος και μας τα έδωσε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Βίντεο Κρεφτώχου

Βίντεο Κουριαλού 1

Βίντεο Κουριαλού 2

Βίντεο Μπουσμπούνα

Βίντεο Παλιό Χωριό

Βίντεο Οικισμού (εντός)

Βίντεο Περιφερειακού δρόμου

Βίντεο Ισιώματα

 

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος