Ειδήσεις από το Ψάρι - εκδηλώσεις

Ολοκληρώθηκαν οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Ψάρι, που ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου με την κινηματογραφική προβολή του αριστουργήματος «οι βοσκοί της συμφοράς» και τελείωσαν με τον εορτασμό του Αγιάννη του Πρόδρομου στις 29 Αυγούστου. Νωρίτερα από τον Αγιάννη, πραγματοποιήθηκε πεζοπορική διαδρομή στη βρύση Κρεφτώχου, οι αγώνες δρόμου -προσφορά του Γιάννη Δ. Κουσιουρή- βραδυνό αντάμωμα στο Κυλικείο, το παραδοσιακό πανηγύρι την παραμονή με ορχήστρα λαϊκών οργανοπαιχτών, η θεία λειτουργία ανήμερα του Αγιαννιού, δημοπρασίες παραδοσιακών κουλούρων, και το βράδυ, πάλι αντάμωμα με γίδα βραστή - με τις ευλογίες του παπά!

          Στις 26 Αυγούστου, ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση των δύο μπασκετών, προσφορά του Δημήτρη Παρ. Σταματόπουλου. Για την αντικατάσταση δούλεψαν με ζήλο οι πατριώτες Βασίλης Κ. Στασινόπουλος, Κώστας Σταματόπουλος και Σταμάτης  Σταματόπουλος. Οι ίδιοι πατριώτες, έθεσαν επί του ξενώνα την ταμπέλα: «Πολιτιστικό Κέντρο Ψαρίου»

          Πριν απ’ όλα αυτά, ο νέος πλέον κοινοτάρχης στο Ψάρι, Κώστας Μαρ. Πανουσόπουλος (ορκίστηκε στις 27 Αυγούστου), με δικά του έξοδα καθάρισε το χωριό από τη μία του άκρη ως την άλλη, και ίσως για πρώτη φορά και σε τέτοια έκταση (απ’ ό,τι θυμόμαστε), το χωριό ήταν τόσο καθαρό από τις αρχές του Αυγούστου. Εδώ, να σταθούμε λίγο και να σημειώσουμε πως, όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι του χωριού μας, στο μέτρο του δυνατού ο καθένας τους, κατέθεσαν πολύτιμη προσφορά στο χωριό με τις υπηρεσίες τους. Ακόμα και ο τελευταίος πρόεδρος, που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν κατάφερε να βρίσκεται για μεγάλα διαστήματα στο χωριό, ακόμα και αυτός, έδειξε την αγάπη του γι’ αυτό με ποικίλους τρόπους.

          Αρκετοί πατριώτες εργάστηκαν με ζέση για τον καλλωπισμό του χωριού μας και για να κυλήσουν όλα ομαλά, εφόσον τα περισσότερα σπίτια γέμισαν από κόσμο, και πολλές παιδικές φωνές κατά τις απογευματινές ώρες, γέμιζαν με τις παρουσίες τους τον χώρο με τις κούνιες πίσω από το κυλικείο. Έγιναν μάλιστα, δίχως προγραμματισμό, και μερικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες μεταξύ μικρών και «μεγάλων», με μεγάλο πάθος για τη νίκη. Δεν έλειψαν μάλιστα και τα σκληρά τάκλιν, όμως, ο διαιτητής των αγώνων, ο Γιάννης Αρ. Στρίκος (επίσημος διαιτητής ΕΠΣΑ και Γ’ & Δ’ εθνικής κατηγορίας), με την εμπειρία του και το κύρος του, εξουδετέρωνε τα πάθη. Βέβαια, μερικές φορές μερολήπτησε υπέρ της μιάς ομάδας, αλλά ποιος διαιτητής δεν τα κάνει αυτά τα κόλπα; 

          Για ακόμα μία φορά, ψυχή στο πανηγύρι και στην ετοιμασία της βραστής γίδας, ήταν η ακούραστη Ντίνα Μυλωνά – Μαυραειδοπούλου. Αθόρυβα, και άλλοι πατριώτες, όχι μόνο μέλη του Δ.Σ. της Αδελφότητας, βοήθησαν με κάθε τρόπο στις γιορτές του χωριού μας. Παρών φυσικά, μαζί με τη σύζυγό του και ο Νικήτας Μπράβος από την Μαλάσοβα. Δεν παραλείπουμε φυσικά την Μαρίνα Βασ. Στασινοπούλου, που κάλυψε κάθε ανάγκη που παρουσιαζόταν αγόγγυστα και με το χαμόγελο στα χείλη.

          Σε όλη αυτή την προσφορά των πατριωτών, ας μην παραλείψουμε τα μέλη του Δ.Σ. της Αδελφότητας που απουσίαζαν για λόγους σημαντικούς, και ας τους ευχηθούμε, του χρόνου να είναι μαζί μας. Γνωρίζουμε, η ψυχή και η καρδιά τους, όλες αυτές τις ημέρες, βρισκόταν στο Ψάρι. Τα αγαπάμε πολύ.

          Ανήμερα του Αγιαννιού και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας -λίγο πριν χτυπήσει η δεύτερη καμπάνα-, εισήλθε στον ναό ο νέος Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης (με καταγωγή από Λαγκάδια) και κατευθύνθηκε προς τους ψάλτες. Κατά γενική ομολογία, η μελωδική φωνή του (προφανώς είναι άριστος γνώστης της βυζαντινής μουσικής και των κανόνων της), έδωσε ένα εντελώς διαφορετικό χρώμα στη θεία λειτουργία. Ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη η παρουσία του Δημάρχου -και μάλιστα στο ψαλτήρι- για όλους τους παρευρισκόμενους.

          Ο ατίθασος παπά Κώστας, ακολουθώντας με ευλάβεια το τυπικό, αρνήθηκε να κοινωνήσει δυό μικρά παιδιά, που έφτασαν στην αγία Πύλη καθυστερημένα κατά τρία-τέσσερα νανοδευτερόλεπτα! Η ενέργεια αυτή του εφημέριου μας, είχε αρνητικό αντίκτυπο στο εκκλησίασμα.   

          Να προσθέσουμε για τον νέο Κοινοτάρχη μας, πως, αν και δεν ήταν υποχρεωμένος, ανέλαβε ουσιαστικά καθήκοντα από τις αρχές του Αυγούστου ελλείψει άλλου. Καθάρισε το χωριό από χόρτα και σκουπίδια, καλλώπισε τον Αγιάννη στη γιορτή του με λουλούδια, έδειξε τη διάθεσή του για προσφορά. Ας του σταθούμε όλοι μας συμπαραστάτες, είτε τον ψηφίσαμε είτε όχι. Εξάλλου οι εκλογές τελειώνουν όταν ανοίγει η εκάστοτε κάλπη.  

          Τέλος, ευχαριστούμε την Αδελφότητα Ψαραίων, όχι μόνο που συνεχίζει την γιορτή του Αγιάννη, αλλά διευρύνει χρόνο με το χρόνο τις εκδηλώσεις προς τιμή Του. Το έχουμε τονίσει και άλλοτε, η Αδελφότητα, είμαστε όλοι εμείς, κατά συνέπεια, είναι καλό για το χωριό μας να στεκόμαστε στο πλάι της και όχι απέναντί της. Μπορεί, στο διάβα του χρόνου, και αυτή να έχει υποπέσει ενδεχομένως σε μερικές, ελάχιστες θέλουμε να πιστεύουμε, λανθασμένες κινήσεις. Και λοιπόν; Ποιοι από εμάς δεν κάνουμε λάθη; Αν βέβαια, πιστεύει κάποιος ότι έχει πορευθεί στη ζωή του δίχως λάθη, αυτός ναι, ας λιθοβολήσει την Αδελφότητα, όλους εμάς, γιατί όχι, που βρισκόμαστε πάντοτε κοντά της με τον ένα ή άλλο τρόπο.  

          Στο χωριό μας, δεν υπάρχει χώρος επαρκής για τα «ΕΓΩ», και έχουμε καταφέρει, το πιστεύουμε αυτό, και κυριαρχεί το «ΕΜΕΙΣ». Είμαστε ένα καλό χωριό, ενωμένο ακόμα και μέσα από τις αδυναμίες του, κατά συνέπεια, είμαστε ένα ευτυχισμένο χωριό.  

          Το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί, είναι προσφορά προς τη σελίδα μας γι’ όλους εσάς, της Μαρίνας Βασ. Στασινοπούλου, του Γιώργου Θ. Κωνσταντόπουλου, του Γιάννη Ιωάν. Καλκανά και της Μάρθας Αθ. Ισαακίδη. Τους ευχαριστούμε πολύ.

          Ας είμαστε όλοι και όλες καλά, και να βρεθούμε πάλι του χρόνου στις γιορτές του χωριού μας.

================

Τα βίντεο, που είναι και πολλά (μικρά και μεγάλα), θα δημοσιευθούν ξεχωριστά από την Κυριακή το βράδυ και μετά, 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό των εκδηλώσεων.

 

Προβολή της ταινίας «οι βοσκοί της συμφοράς» - φωτογραφίες Γιάννη Ιω. Καλκανά & Μάρθας Αθ. Ισαακίδη – αρχείο  PDF

Πεζοπορία στη βρύση Κρεφτώχου – φωτογραφίες Γιώργου Θ. Κωνσταντόπουλου – αρχείο  PDF

Γενικές φωτογραφίες εκδηλώσεων – Μαρίνας Στασινοπούλου – αρχείο  PDF

Αγώνες δρόμου – φωτογραφίες της Μαρίνας Στασινοπούλου – αρχείο  PDF

 

 

 

 

 

 

Opsarion.gr