Ημερολόγιο Αδελφότητας

Θ’ αρχίσει πολύ σύντομα από την Αδελφότητα Ψαραίων η διανομή κατ’ οίκον του ετήσιου ημερολόγιου 2020. Τούτη η συνήθεια που συνεχίζει και συντηρεί η Αδελφότητα, ξεκίνησε πριν από πολλές δεκαετίες, τότε, που στη Αθήνα ειδικότερα κατοικούσαν οι περισσότεροι πατριώτες και δεν υπήρχαν -όπως σήμερα- άφθονα μέσα επικοινωνίας.

          Κλιμάκια μελών των εκάστοτε διοικητικών συμβουλίων, χώριζαν τη Αθήνα σε τομείς, ανάλογα με το που κατοικούσαν, ώστε η μεταφορά τους να είχε μεγαλύτερη ταχύτητα και να επισκέπτονταν όσο το δυνατόν περισσότερα ψαρέϊκα σπίτια. Με τον τρόπο αυτό, ένα κλιμάκιο έπαιρνε τον τομέα της δυτικής Αθήνας, ένα δεύτερο την βορειοανατολική Αθήνα και το κέντρο της, ένα τρίτο τα νότια προάστεια. Κάπως έτσι δηλαδή, με επιμονή και υπομονή επισκέπτονταν τα περισσότερα σπίτια στο μέτρο πάντοτε του δυνατού. Η συνήθεια αυτή ήταν κοπιώδης, σήμερα ίσως περισσότερο μιάς και η Αθήνα έγινε δαιδαλώδης μεγαλούπολη και μη φιλική στις μεταφορές της.

          Θυμάμαι από πιτσιρικάς τη μάνα μου, που έλεγε: αυτές τις ημέρες θα πρέπει να φανεί και η Αδελφότητα με το ημερολόγιο, να κάνουμε λίγη οικονομία να ενισχύσουμε κι εμείς το έργο της. Η Αδελφότητα, δεν έρχεται στα σπίτια μας για οικονομική ενίσχυση, έρχεται για να μην χάνει την επαφή με τους πατριώτες. Μπορεί σήμερα τα μέσα επικοινωνίας να έχουν βελτιωθεί και να έχουν γίνει εύκολα, με ένα τηλέφωνο, ένα  email, ένα μήνυμα στο messenger ή στο viber και στο skype, και στο facebook φυσικά. Όμως, η προσωπική επαφή είναι αυτή που κάνει τις σχέσεις μας πιο στέρεες, πιο δυνατές. Και αν, από το περίσσευμα ή το υστέρημά μας, ενισχύσουμε το έργο της, πάλι για εμάς το κάνουμε, για το χωριό μας, για τον γενέθλιο τόπο μας ή αυτόν της καταγωγής μας.

          Το να είσαι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αδελφότητας, σημαίνει ότι αφιερώνεις από τον πολύτιμο χρόνο σου και εργάζεσαι για την κοινότητα, το «κοινόν των Ψαραίων». Ας δεχτούμε λοιπόν την Αδελφότητα με χαρά στα σπίτια μας σαν χτυπήσει το κουδούνι μας, ένα καλό λόγο να τους πούμε και να τους κεράσουμε ένα καφέ, ένα νερό, ό,τι έχουμε στο σπίτι μας. Ακόμα και παράπονα να τους πούμε αν έχουμε, μα όλα με την καλή μας διάθεση και φιλοξενία. Δεν ζητά η Αδελφότητα πολλά πράγματα από εμάς, αν κάτι επιδιώκει, όχι μόνο τώρα μα από την ίδρυσή της, είναι και η δική μας συμμετοχή στις εκδηλώσεις της, στις εκδηλώσεις που μας αφορούν όλους.

 

Ας την καρτερήσουμε λοιπόν …

 

 

 

 

Opsarion.gr