Συνταγή για πρασόπιτα ...

Πρασόπιτα χωρίς φύλλο

 

Συνταγή για 12 κανονικές μερίδες (κομμάτια)

Τα υλικά μας:

1/. 4 μεγάλα πράσα

2/. 4 αντίστοιχα φρέσκα κρεμμύδια

3/. 1 ματσάκι άνηθος (αν το γράφω σωστά)

4/. 150-200 γραμμάρια αλεύρι

5/. 2 αυγά

6. Πιπέρι

7/. 400 γραμμάρια κατσικίσιο τυρί

Η διαδικασία

Κόβουμε με προσοχή τις ρίζες των πράσων και των φρέσκων κρεμμυδιών και τα πλένουμε καλά.

Αμέσως μετά, ένα-ένα, τα κόβουμε σε πάρα πολύ μικρά κομμάτια και αφού τελειώσουμε, όλα μαζί, τα τοποθετούμε στη φωτιά, σε μεγάλη κατσαρόλα -όχι χύτρα- μέχρι να πάρουν μία καλή βράση. Τα σουρώνουμε για να μείνει μόνο το μείγμα. Στο σουρωτήρι στη συνέχεια, τα πατάμε όσο μπορούμε ώστε να στραγγίξει το νερό τους. Βγάζουμε από το σουρωτήρι το στεγνό από νερά μείγμα και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί.

Αμέσως μετά, παίρνουμε τον άνηθο, τον πλένουμε καλά και τον κόβουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Τον τοποθετούμε, κομμένο πιά, κι αυτόν στο ταψί με τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια. Όλα μαζί τα ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα στο μείγμα ελάχιστο αλεύρι για να στεγνώσει εντελώς αυτό από εναπομείναντα νερά.

Στη συνέχεια, κόβουμε την κατσικίσια φέτα μας σε πολύ μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε κι αυτά στο μείγμα. Ρίχνουμε επίσης λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα μας.

Παίρνουμε ένα άλλο ταψί, μικρότερο από το προηγούμενο και το αλείφουμε με λίγο λάδι. Όχι σπορέλαια και ηλιέλαια, καλό λάδι. Αμέσως μετά, σε ένα μπώλ, ρίχνουμε νερό και το αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά. Φτιάχνουμε τον χυλό μας. Από αυτόν, παίρνουμε μικρή ποσότητα και την απλώνουμε στο λαδωμένο ταψί μας.

Στη συνέχεια, από το μεγάλο ταψί με το μείγμα μας, σιγά-σιγά, αδειάζουμε όλο του το περιεχόμενο στο μικρό ταψί, το απλώνουμε με προσοχή παντού, καλύπτουμε όλες τις γωνίες αν είναι σε σχήμα παραλληλόγραμμο ή τετράγωνο, προσέχουμε η στρώση του να είναι ομοιόμορφη και αμέσως μετά, πάλι με προσοχή, απλώνουμε τον εναπομείναντα χυλό έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνια της πίτας μας. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο μας, τόσο όσο να καθίσουν τα υγρά όσο γίνεται από την επιφάνια του.

Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και το τοποθετούμε με το αλουμινόχαρτο στην κουζίνα μας, μία θέση πριν τον πάτο της. Την ανοίγουμε στους 150 βαθμούς C. Και ανοίγουμε επίσης τον αέρα της. Για λίγο, ανοίγουμε την κουζίνα και βγάζουμε έξω το ταψί και ρίχνουμε στην πίτα τα δύο αυγά[1] αφού προηγουμένως τα έχουμε χτυπήσει καλά. Τοποθετούμε το ταψί πάλι στον φούρνο, γυρίζουμε τους βαθμούς στους 200 C. και την αφήνουμε.

Αργότερα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει από πάνω. Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο, τόσο, όσο να μπορέσουμε εύκολα να την τεμαχίσουμε καλά.

Το τελευταίο κομμάτι, μην το φάτε, στείλτε το με κούριερ στην διεύθυνσή μου ………. για να ελέγξω πόσοι καλοί μαθητές και καλές μαθήτριες είστε!

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος

 



[1] Αν τα αυγά δεν σας αρέσουν, δεν τα χρησιμοποιείτε καθόλου. Ή πάλι, μπορείτε να τα ρίξετε τελευταία στο ταψί, πάνω από τον χυλό, αφού όμως πρώτα βγάλετε το ταψί από το ψυγείο και πριν το βάλετε στον φούρνο.