Ο Τάσος Ιωάννη Πανουσόπουλος καλπάζει στους ουρανούς

Το καλοκαίρι του 1973, στο Ψάρι, ο Τάσος κι ο Βασίλης, πήγαν στη Λακαμάδα να φέρουν την φοράδα και τ’ άλογο που έβοσκαν ξένοιαστα. Σαν έφτασαν στη Λακαμάδα και τους έβαλαν τα καπίστρια τους, άρχισαν να τρέχουν ασυλλόγιστα ανάμεσα στις ξερολιθιές. Πάνω και κάτω, ολούθε καλπάζοντας κόντρα στο λιοπύρι και στις μυρωδιές των καλαμιών.

Την ίδια ώρα, ο Καλαμάτας, περνούσε από το Αραθερίση και πήγαινε με το μουλάρι -τη γκιόσα- σε δουλειές στα πεδινά χωριά της Ηραίας. Σαν είδε όμως από μακριά τι έκαναν στ’ άλογα τα παιδιά, σταμάτησε και φώναξε δυνατά, τόσο, που κουνήθηκαν τα βουνά: γαμώ το καντήλι σας, να δείτε τι θα πάθετε όταν θάρθω το βράδυ.

Ο Τάσος κι ο Βασίλης, πάγωσαν πάνω στις ραχοκοκαλιές των ιδρωμένων αλόγων. Σκιάχτηκαν στα φανερά, γιατί στα κρυφά τραντάζονταν από τα γέλια. Έμειναν ασάλευτοι μέχρι να μη μπορεί ο Καλαμάτας να δεί τη Λακαμάδα, και τότε, καλπάζοντας με ξέφρενο ρυθμό έφτασαν στη πλατεία του χωριού. Από εκεί, γύρισαν πάλι πίσω, στο πουρνάρι της Ρούγας, και πήραν το κατηφορικό μονοπάτι για τη Μπουσμπούνα. Να πιούνε νερό να χορτάσουν τ’ άλογα, να πιούνε κι αυτοί.

Πήγαν στο σπίτι κι άφησαν τα ζωντανά ήσυχα στον κήπο του σπιτιού.

Από τότε, από το 1973 μέχρι σήμερα, πέρασαν πολλά χρόνια, η ζωή άλλαξε, ο Τάσος κι ο Βασίλης μεγάλωσαν, τ’ άλογα γέρασαν και χάθηκαν, ο Καλαμάτας ζει. Κοντά στα 96 χρόνια πιά.

Ο γέρο Καλαμάτας, από σήμερα το πρωί, θωρεί τον γιό του, τον Τάσο, να καλπάζει στα ψηλά βουνά της αιωνιότητας. Στους απέραντους κάμπους και στα γλυκά ποτάμια. Γιατί ο Τάσος, στο διάβα της ζωής του όλης, τη Φύση επέλεξε για το σπίτι του, τη δουλειά του, τη ζωή του. Στη Φύση κοντά έμεινε μέχρι το τέλος της ζωή του, μέχρι τον τελευταίο καλπασμό.

Από σήμερα το πρωί, την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020, ο Τάσος καλπάζει στους ουρανούς, ποτίζει τ’ άλογο του από τα ιερά νερά, ξεπεζεύει στις ξερολιθιές των Μακάρων Νήσων. Άλλοι επιλέγουν να μπούνε στη βάρκα και να περάσουν στην «αντιπέρα όχθη», ο Τάσος, ανέβηκε στη ράχη του αλόγου και τράβηξε για το επέκεινα.

Καλό ταξίδι Τάσο …

Η κηδεία του Τάσου Ιωάννου Πανουσόπουλου, θα γίνει την Πέμπτη στις 19 Μαρτίου 2020 στο Ψάρι, στον γενέθλιο τόπο του. Λόγω των έκτακτων καταστάσεων που ζει η χώρα μας, επιθυμία της οικογενειάς του, είναι να πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο. Και αργότερα, όταν οι συνθήκες θα το επιτρέψουν, θα καλέσουν τους φίλους και τους συγγενείς να τιμήσουν την μνήμη του.

Ο Τάσος, γεννήθηκε το 1958 στο Ψάρι και έχει μία κόρη, την Αθανασία.

Τόσο εγώ, αλλά και η Σελίδα που εκπροσωπώ, απευθύνουμε θερμά συλλυπητήρια, στην κόρη του Αθανασία, στους γονείς του Γιάννη και Αρετή, στ’ αδέλφια του Ρένα και Σωτήρη, Μαρία και Νίκο, Παναγιώτη και Γιώτα, Νίκο και Έβη, στα ανήψια του και σε όλους τους οικείους συγγενείς του.

 

 

Βασίλης