Χριστίνα Παναγοπούλου - Μία Ψαραία του Κόσμου

Χριστίνα Παναγοπούλου

 

Την Χριστίνα Παναγοπούλου την γνωρίζετε; Οι περισσότεροι από εμάς, δυστυχώς, δεν την γνωρίζουν, και όμως, είναι ένας δικός μας άνθρωπος μιάς και κατάγεται από το Ψάρι. Είναι κόρη του Γιώργου Παν. Σταματόπουλου και της Ιωάννας Ηλ. Χρονοπούλου (από Αράπηδες). Γεννήθηκε στην Αυστραλία, διότι στη φιλόξενη χώρα έφτασαν οι γονείς της να φτιάξουν τη ζωή τους. Πράγματι, τη ζωή τους την έφτιαξαν όπως ήθελαν, την ταχτοποίησαν, ζούνε αρμονικά έχοντας αποκτήσει τρία παιδιά, τον Παναγιώτη, τη Χριστίνα και τον Σταύρο, καθώς κι εγγόνια.

Ειδικότερα για την κόρη τους τη Χριστίνα, μαθαίνουμε όμως και από άλλα μέσα επικοινωνίας, όπως για παράδειγμα την αυστραλιανή εφημερίδα, «Ο Ελληνικός Κήρυκας» (The  Greek  Herald), και η οποία φιλοξενεί συνέντευξη της. Αφορμή για τη συνέντευξη αυτή, στάθηκε η ενασχόληση της Χριστίνας με την καταγραφή της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, που την δίνει μάλιστα μέσα από ένα blog που έχει και συντηρεί για τον συγκεκριμένο σκοπό. Ας διαβάσουμε όμως τι λέει στη συνέντευξη της εφημερίδας η Χριστίνα Παναγοπούλου, σε άρθρο που υπογράφει η δημοσιογράφος Αργυρώ Βουρδούμπα και φέρει τον τίτλο: «Χριστίνα Παναγοπούλου, η food  blogger που κάνει την ελληνική κουζίνα προσβάσιμη σε όλους».

 

Το άρθρο

Στην ελληνική κουλτούρα το φαγητό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία, την πολιτισμική κληρονομιά, την οικογένεια και έν τέλει την ίδια τη ζωή. Η Χριστίνα Παναγοπούλου, γεννήθηκε στην Αδελαϊδα, πρωτεύουσα της Νότιας Αυστραλίας, από γονείς μετανάστες. Έμαθε να μαγειρεύει από τη μαμά, την πεθερά της και τα βιβλία μαγειρικής που της είχαν δωρίσει κατά καιρούς.  

«Μεγαλώνοντας, το ελληνικό στοιχείο ήταν έντονο στη ζωή μου. Πήγα σε ελληνικό σχολείο, παρακολουθούσαμε τις ακολουθίες στην τοπική ελληνορθόδοξη εκκλησία και γιορτάζαμε ονομαστικές γιορτές και γενέθλια με συγγενείς. Κάναμε μαθήματα χορών και τρώγαμε ελληνικό φαγητό. Θυμάμαι τον μπαμπά μου να ακούει παραδοσιακή μουσική, ιδιαίτερα τον τσάμικο, από το χωριό του, το Ψάρι Αρκαδίας και να διαβάζει τον Ελληνικό Κήρυκα», λέει η Χριστίνα.

Η ίδια έχει τώρα δύο παιδιά, την Χρύσα και τον Διονύση, τα οποία επιθυμεί να μυήσει στην ελληνική παράδοση και γαστρονομία όπως έκαναν οι γονείς της γι’ αυτήν. Αυτή τη φορά όμως, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων που παρέχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ένιωσα την ανάγκη να δημιουργήσω ένα διαδικτυακό ιστολόγιο συνταγών, το Pieces of Greece, ώστε να κληροδοτήσω κάτι από τις ρίζες μου, στα παιδιά μου. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κάτι το οποίο θα χρησιμοποιήσουν στην πορεία της ζωής τους», λέει η Χριστίνα, τονίζοντας ότι κάθε μάθημα παράδοσης πρέπει να είναι «διασκεδαστικό κι ελκυστικό» για τα παιδιά.

«Ίσως θα μπορούσαμε επίσης να μην γινόμαστε θύματα του ίδιου του τρόπου ζωής μας. Είμαστε τόσο απασχολημένοι που δεν πηγαίνουμε πιά στην εκκλησία και δεν δραστηριοποιούμαστε ως εθελοντές στις ελληνικές κοινότητες και συλλόγους. Αν συνεχίσουμε να ζούμε έτσι, δεν είναι απίθανο να δούμε όλα αυτά για τα οποία οι γονείς μας δούλεψαν τόσο σκληρά να καταρρέουν», λέει η Χριστίνα προτρέποντας τη δεύτερη γενιά Ελλήνων της Αυστραλίας να λειτουργήσει ως πρότυπο για τις μελλοντικές.

«Όλο και περισσότερες κοπέλες -κυρίως νιόπαντρες και νέες μητέρες- έρχονται σε επαφή μαζί μου εκφράζοντας την επιθυμία να μάθουν να μαγειρεύουν ελληνικά φαγητά. Αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα και με παρακινεί να συνεχίσω», καταλήγει η Χριστίνα Παναγοπούλου.

============

Για να διαβάσετε το αφιέρωμα της εφημερίδας The Greek Herald (Ο Ελληνικός Κήρυκας) για την Χριστίνα Παναγοπούλου, κοιτάξτε εδώ το αρχείο.

Για να διαβάσετε το Blog που έχει και δίνει ελληνικές συνταγές, κοιτάξτε εδώ το αρχείο.

Την Χριστίνα Παναγοπούλου την βρίσκεται και στο Instagram, εδώ.

============

Στις φωτογραφίες που βλέπετε, διακρίνεται η Χριστίνα μόνη της και με τα παιδιά της, καθώς επίσης και ο πατέρας της Γιώργος Παν. Σταματόπουλος να διαβάζει την εφημερίδα του.

 

 

 

 

 

Opsarion.gr