Τελευταία νέα από το Ψάρι ...

Τελευταία νέα από το Ψάρι

Πέρασαν οι ημέρες με τις καλές δροσιές, τα μπουμπουνητά, τις συννεφιές και σήμερα ένας υπέρλαμπρος ήλιος μας χαρίζει τη χαρά του με τις ζεστές ακτίνες του. Μαζί μ’ αυτόν κι ένα αεράκι βορινό, κάνει τον ουράνιο θόλο καθαρό σαν το νεράκι των πηγών που σκάει με ορμή από τα έγκατα της γης. Μία λέξη κλείνει μέσα της την ενιαία εικόνα του πάνω και του κάτω, Ομορφιά. Όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου η μάνα φύση, ο υπέρτατος δηλαδή θεός, δίχως διαχωρισμούς, δίνει ζωή, χαρίζει αρμονία, απλότητα.

        Αυτά τα μικρά και καθημερινά πράγματα, από συνήθεια και μόνο πόσες φορές τα προσπερνάμε, είναι παντού γύρω μας μα δεν τα βλέπουμε. Γιατί; Διότι συνήθως έχουμε το μυαλό μας απασχολημένο με άχρηστα πράγματα, δεν το αφήνουμε ήσυχο να δεί, ν’ αντικρύσει κυκλώπεια, δηλαδή σφαιρικά, αυτό το φιλόξενο μέρος που λέγεται Ψάρι, Ελλάδα, Γη, Ηλιακό Σύστημα, Γαλαξίας, Σύμπαν, Μέγας Αρχιτέκτονας του Σύμπαντος και των Συμπάντων, δηλαδή Θεός. Όλα αυτά είναι Ένα, το Πάν, μα εμείς, συγκρουσιακές οντότητες από την διαμόρφωσή μας, όλο αυτό το Κόσμημα όχι μόνο δεν το βλέπουμε αλλά διαρκώς το βεβηλώνουμε με τις σκέψεις και τις πράξεις μας.

        Τα τελευταία λοιπόν νέα από το Ψάρι μας λένε ότι, το παρόν και μόνο αυτό έχει αξία, αυτό και μόνο είναι η Ζωή, όλα τα υπόλοιπα, τα παρελθόντα και τα μελλούμενα είναι καθαρά προϊόντα της σκέψης και μόνο και επιφέρουν μόνο συγκρούσεις. Ανάμεσά μας λοιπόν, πολλοί άνθρωποι επιδιώκουν τις συγκρούσεις διότι μόνο με αυτές τρέφονται, αν κάποτε καταφέρουν και τις αφαιρέσουν από τη ζωή τους, τότε, θα νιώσουν γυμνοί, η ζωή τους δεν θα έχει νόημα. Έτσι νομίζουν δηλαδή, αλλά οι άνθρωποι, οι περισσότεροι, τρομάζουν να πετάξουν στα σκουπίδια όλα αυτά που τους έχουν διαμορφώσει σαν χαρακτήρες και να μείνουν πραγματικά ελεύθεροι.

        Τα νέα λοιπόν από το Ψάρι είναι καλά, ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο του, όποιος αναζητά την αρμονία, την βρίσκει, όποιος αναζητά τη σύγκρουση με τον εαυτό του, πάλι τη βρίσκει, τι αλήθεια πιο εύκολο πράγμα από αυτό. Ο καθείς λοιπόν εφ’ ώ ετάχθη.

        Κι εγώ τώρα, θ’ ανέβω στην κουζίνα να καθαρίσω τα φρέσκα φασολάκια για το μεσημεριανό γεύμα μου. Από αυτό, θα φάνε το μερτικό τους και τα γατιά, διότι, όπως μου έχει πει και μία καλή φίλη μου, τα γατιά τρώνε ότι και σύ. Κάθε μέρα μαθαίνουμε …

        Σήμερα λοιπόν το μενού έχει φασολάκια κοκκινιστά με σαλάτα.

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος