Επιστολή προς τον Δήμαρχο Γορτυνίας για το θέμα του νερού στο Ψάρι

Αξιότιμε κύριε Κούλη

 

Μία αρκαδική εφημερίδα δημοσίευσε προ ημερών ερώτημα του τέως Αντιπεριφερειάρχη κυρίου Γιαννακούρα προς το περιφερειακό συμβούλιο, όπου μεταξύ των άλλων, ρωτά γιατί, αν και ώριμο έργο, δεν προχώρησε η αντικατάσταση υδραγωγείου Ψαρίου Ηραίας 60.000,00 ευρώ.

Η Αδελφότητα Ψαραίων με ανακοίνωσή της στις 23 Ιανουαρίου 2019 αναφέρει επί λέξει: «Μετά από αίτημα ετών και χάρη στην αγωνιστικότητα και στο φιλότιμο που διακατέχει τον Αντιπεριφερειάρχη μας Αρκαδίας κο Ευάγγελο Γιαννακούρα, ολοκληρώθηκε η μελέτη ύδρευσης αντικατάστασης του εξωτερικού δικτύου Ψαρίου από την πηγή Βιζίτσι μέσω του δρόμου έως τη δεξαμενή στο Ψάρι. Το σκάψιμο το έχει αναλάβει η Περιφέρεια και το υπόλοιπο έργο ο Δήμος. Έχει υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Γορτυνίας. Όπως μας διαβεβαίωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης κος Ευάγγελος Γιαννακούρας και ο Δήμαρχός μας κος Γιάννης Γιαννόπουλος, το έργο θα ξεκινήσει άμεσα. Το Δ.Σ. της Αδελφότητας τους ευχαριστεί έκ προτέρων και τους εύχεται κάθε επιτυχία».

Πάλι η Αδελφότητα Ψαραίων δια του προέδρου της, στις 18 Φεβρουαρίου 2019 μας ενημέρωσε: «Για τη δέσμευση του Αντιπεριφερειάρχη κου Ευάγγελου Γιαννακούρα και του Δημάρχου κου Γιάννη Γιαννόπουλου, ότι έργο αντικατάστασης του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης από τη πηγή έως τη δεξαμενή ξεκινά εντός ολίγων ημερών. Αμέριστη βοήθεια για αυτό δόθηκε από τον Αντιδήμαρχο κο Γιάννη Τσιούλο και τον Δημ. Σύμβουλο κο Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο».

Εμείς, στις 30 Μαρτίου 2019, και ύστερα από σχετική πληροφόρηση που είχαμε από το προεδρείο της Αδελφότητας Ψαραίων, γράφαμε: «Η αλλαγή του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης, όπως δείχνουν τα πράγματα έστω και με αργούς ρυθμούς, προχωρά. Ίσως και την εβδομάδα που μας έρχεται να αρχίσουν οι εργασίες από την πηγή μας Βιζίτσι μέσω του αγροτικού δρόμου προς Λυκούρεση και από εκεί μέσω του Περιφερειακού δρόμου προς Ψάρι. Από τη θέση Κιβούρια η καινούργια σωλήνωση θα συναντήσει στη θέση Βορό διασχίζοντας τον αγροτικό δρόμο, το ήδη υπάρχον δίκτυο».

Στις 29 Αυγούστου 2019, ο νεοεκλεγείς Κοινοτάρχης μας, είπε κάτι εντελώς διαφορετικό από την Αδελφότητα: «Μέχρι τώρα, υπήρξε μία κακοδιαχείριση στο θέμα του νερού, πιστεύω όμως, ότι μέχρι του χρόνου και πριν του Αγιαννιού (2020), το θέμα του νερού θα έχει τακτοποιηθεί. Είναι ένα δύσκολο θέμα αλλά πιστεύω ότι θα το έχουμε λύσει».

Ο τέως Αντιπεριφερειάρχης κύριος Γιαννακούρας, σε απάντηση που μας έδωσε και δημοσιεύουμε, υποστήριξε ότι, με δικές του και μόνο ενέργειες, κατάφερε και έβγαλε στο όνομα του Ψαρίου Ηραίας 60 χιλιάδες ευρώ, πιο συγκεκριμένα όμως γράφει: «Πρώτον και κύριο καμία υποχρέωση δεν έχει η Περιφέρεια να δίνει χρήματα για τις υδρεύσεις χωριών, γιατί δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων της. Οι υδρεύσεις είναι καθαρά αρμοδιότητα των δήμων. Αποκλειστικά και μόνο λόγω της δικής μου ευαισθησίας για τα μικρά χωριά της Αρκαδίας, σε ένα εκ των οποίων διαμένω τον περισσότερο χρόνο και του ενδιαφέροντός μου για τα προβλήματα και τις ανάγκες τους, έψαξα και βρήκα χρήματα, διότι, όπως καταλαβαίνεις δεν υπάρχει κωδικός στην Περιφέρεια για τέτοιου είδους έργα. Εισηγήθηκα το έργο και ψηφίστηκαν 60 χιλιάδες ευρώ, που ανήκουν ακόμα στο χωριό σας.Αυτό έγινε αποκλειστικά και μόνο από εμένα. Ο Δήμος ανέλαβε τα υλικά και εμείς την εργασία. Τα δημόσια έργα πρέπει να σε ενημερώσω και ειδικά, όταν υπάρχει τέτοια ιδιαιτερότητα, καθυστερούν πολύ με αποτέλεσμα να μην προλάβω να υλοποιήσω το εν λόγω έργο, κάτι που και εμένα με στενοχώρησε. Για αυτό συνεχίζω να ασχολούμαι το συγκεκριμένο έργο».

Εσείς κύριε Δήμαρχε, από την πλευρά σας, σαν Δήμος, μπορείτε να μας πληροφορήσετε, σε ποιο ακριβώς στάδιο βρίσκεται το θέμα αλλαγής υδραγωγείου του χωριού μας; Βλέπετε, διαπιστώνουμε ότι μας πάνε από τον «Άννα στον Καϊάφα», η μία Αρχή μετατοπίζει το πρόβλημα στην έτερη Αρχή. Μάλιστα ο κύριος Γιαννακούρας, μας κατηγόρησε -αδίκως φυσικά-, ότι αφήνουμε στο απυρόβλητο την νέα περιφερειακή και δημοτική Αρχή. Αναφέρει συγκεκριμένα απευθυνόμενος προς εμένα: «Αυτό κατόρθωσα εγώ ο μέτριος πολιτικός, όπως με αποκαλείς, με τις μικρές μου δυνάμεις. Εδώ και 1,5 χρόνο που ανέλαβαν οι μέγιστοι πολιτικοί, τους οποίους και αφήνεις στο απυρόβλητο δεν έκαναν κάτι σε ένα έργο πανέτοιμο». Και συνέχισε λέγοντας μου: «Να σου επαναλάβω πως το έργο είναι έτοιμο από κάθε πλευρά και όσον αφορά τις πιστώσεις και όσον αφορά την προγραμματική σύμβαση με τον δήμο αλλά και με όποια άλλη αδειοδότηση απαιτείται».

Κύριε Δήμαρχε, σύμφωνα με όσα καταθέτει ο κύριος Γιαννακούρας, το έργο θα έπρεπε ήδη να είχε παραδοθεί προ πολλού. Όμως, κάτι τέτοιο φυσικά δεν έγινε ποτέ. Ο Κοινοτάρχης μας, έχοντας ίσως υπερβάλλοντα ενθουσιασμό, μας είχε πει, όπως διαβάσατε παραπάνω, ότι το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο του 2020, το έργο θα ήταν έτοιμο.

Εμείς, οι Ψαραίοι, ποιόν απ’ όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς πρέπει να πιστέψουμε; Την δημοτική Αρχή, την περιφερειακή Αρχή; Την Αδελφότητα Ψαραίων που μάλιστα ευχαρίστησε δημόσια σαν συντελεστές του έργου την προηγούμενη δημοτική και περιφερειακή Αρχή; Τον Κοινοτάρχη μας, που έξ όσων γνωρίζουμε διάκειται προς την παράταξή σας; Ειλικρινά, αναζητάμε την αλήθεια, διότι έχουμε κάθε δικαίωμα να την γνωρίζουμε μιάς και πίνουμε αμίαντο, Αν’ αυτής, ο κάθε εμπλεκόμενος Φορέας, μας καταθέτει την δική του υποκειμενική αλήθεια, δηλαδή την μη αλήθεια.

Εσάς κύριε Δήμαρχε, ποια είναι η θέση σας για όσα δυσάρεστα συμβαίνουν στο χωριό μας εξ αιτίας της άρνησης της Πολιτείας να αλλάξει το σάπιο και καρκινογόνο δίκτυο ύδρευσής μας; Έχετε, πέραν αυτών να προσθέσετε κάτι καινούργιο; Κάτι που να διασφαλίζει ότι το έργο -και μάλιστα σύντομα- θα πραγματοποιηθεί, μιάς και είναι ώριμο, όπως υποστηρίζει ο κύριος Γιαννακούρας;

 

 

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος