Το πρόβλημα του νερού στο Ψάρι & το παράδειγμα της Σάμου το 600 π.χ.

 

Ο τύραννος της Σάμου τον 6ο π.Χ. αιώνα, ο Πολυκράτης, κάλεσε τον Ευπαλίνο από τα Μέγαρα -μηχανικό γνωστό στον καιρό του- και του ανέθεσε να κατασκευάσει ένα υπόγειο υδραγωγείο για να υδρεύεται η πρωτεύουσα της νήσου, το Πυθαγόρειο. Το ήθελε υπόγειο από τον φόβο των επιδρομών των εισβολέων που θα έκοβαν την παροχή νερού σε περίπτωση πολιορκίας. Με βάση τα μέσα που είχε στη διάθεσή του ο Ευπαλίνος, το έργο αυτό δεν μπορούσε να γίνει. Ωστόσο, ο μεγάλος μηχανικός της αρχαιότητας, με απλά όργανα μέτρησης και με πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς, αποφάσισε την ταυτόχρονη διάνοιξη μιάς σήραγγας και από τις δυό πλευρές του βουνού. Το έργο είχε μήκος ενός χιλιομέτρου και τρυπούσε ένα βουνό.

Το Ευπαλίνειο Όρυγμα, όπως λέγεται το μεγάλο αυτό έργο της αρχαιότητας και θαύμα της μηχανικής, ολοκληρώθηκε σε 10 χρόνια μιάς και οι εργάτες έσκαβαν την σήραγγα με βαριοπούλες και καλέμια. Από τα χιλιάδες χρόνια που πέρασαν από τον 6ο π.Χ. αιώνα, μέχρι και σήμερα, το Ευπαλίνειο Όρυγμα στέκει ατόφιο, στέρεο, και αν πάτε σε αυτό, αν το επισκεφτείτε, μπορείτε ακόμα και σήμερα ν’ ακούσετε το νερό να κυλά στο δίκτυο. Αν δεν έχετε επισκεφτεί το μεγάλο αυτό έργο της αρχαιότητας, αξίζει μόνο γι’ αυτό να πάτε στη Σάμο!

2600 χρόνια μετά, στην Αρκαδία και συγκεκριμένα στο Ψάρι, στο χωριό μας, ένα σάπιο και καρκινογόνο υδραγωγείο 60 ετών, με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει η μηχανική, δεν μπορεί ν’ αντικατασταθεί, ώστε, αφενός να μην χάνετε το νερό από την παλαιότητα του σαθρού δικτύου και αφενός έστω και αυτό το λίγο που βγάζει η πηγή στο Βιζίτσι, να είναι ασφαλές, όχι μόνο για την υγεία μας μα και από τους επιδρομείς που κατά καιρούς σπάνε φρεάτια, σωλήνες, κτλ. Ο Πολυκράτης είχε κατά νου τους εισβολείς από την Ανατολή κυρίως (Πέρσες κι άλλα καλόπαιδα), εμείς έχουμε αυτούς που κυκλοφορούν στο βουνό και έτσι, χωρίς λόγο, σπάνε, καταστρέφουν, ένα ήδη καταστραμμένο δίκτυο.

Οι Αρχές του τόπου, δημοτικές και περιφερειακές μας εμπαίζουν για ένα έργο που δεν θα χρειασθεί 10 χρόνια όπως αυτό στη Σάμο αλλά μία-δυό εβδομάδες! Όπως μάθαμε λοιπόν από επίσημα χείλη, το έργο του υδραγωγείου μας είναι έτοιμο προς εκτέλεση, ώριμο, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Αλλά δεν γίνεται. Το γιατί δεν γίνεται εφόσον δεν υπάρχει κάτι να το εμποδίσει (υπάρχουν οι μελέτες, τα χρήματα, η δημοπρασία έχει εργολάβο, κτλ.), είναι ένα ζήτημα στο οποίο δυστυχώς δεν έχουμε απαντήσεις. Οι αρμόδιες αρχές που έχουν, σιωπούν, αδρανούν.

Γνωστό είναι -μάλιστα ο Κορνήλιος Καστοριάδης έθεσε το ζήτημα στη σωστή του βάση: η Ελλάδα πέθανε όταν ήπιε το κώνειο ο Σωκράτης-, ότι, το κράτος αυτό που μας θέλει υπηκόους του αλλά είμαστε πολίτες του, θέλει να παίζει σε βάρος μας πολιτικά παιχνίδια, ασκεί δηλαδή μικροπολιτική στο κάθετί, γιατί όχι και στην αλλαγή ενός υδραγωγείου.

Είδαμε με λύπη μας, όλα αυτά τα χρόνια την άσκηση της περιφερειακής και δημοτικής πολιτικής, που κατά βάση, στηρίχτηκε σε ένα πεπαλαιωμένο σύστημα αρχών, αυτό του «δούναι και λαβείν», Δυστυχώς, δεν μας έχουν αντιμετωπίσει ποτέ σαν πολίτες αλλά σαν υπηκόους.

Εσείς αξιότιμε κύριε Κούλη, ως Δήμαρχος Γορτυνίας και καθόλα αρμόδιος για να δώσετε λύση στο ομιχλώδες ζήτημα του υδραγωγείου μας, γιατί δεν κάνετε την υπέρβαση; Ποια είναι αυτή; Μα, να μας αντιμετωπίσετε σαν πολίτες της ελληνικής Πολιτείας, σαν ανθρώπους του  21ου αιώνα, ανθρώπους που έχουμε ανάγκη να πίνουμε καθαρό νερό από ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης. Και να μας παραδώστε όσο συντομότερα μπορείτε το δίκτυο αυτό. Τι αλήθεια σας εμποδίζει να δώσετε εντολή στον εργολάβο να ξεκινήσει -αύριο κιόλας- και να σκάβει το αυλάκι;

Ειλικρινά, δεν θέλουμε να πιστέψουμε, μας είναι δύσκολο, ότι κι εσείς θ’ ακολουθήσετε την χρόνια αρρώστια της μικροπολιτικής, όπως οι προγενέστεροι από εσάς. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπορείτε, έχετε την πολιτική βούληση να λύνετε προβλήματα και όχι να τ’ αφήνετε για τους επόμενους, όπως ακριβώς συνέβη ώς τώρα.

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος

Σημείωση: Δεν έχουμε δει ακόμα τα έγγραφα του Κοινοτάρχη μας, που να δείχνουν τις επίσημες ενέργειες που έχει κάνει από το 2019 που ανέλαβε πρόεδρος, για το θέμα αυτό του νερού.