Φωνή βοώντος έν τή ερήμω κύριε Δήμαρχε Γορτυνίας

Μετά το πέρας του εσπερινού στις 28 Αυγούστου στον Άη Γιάννη τον Πρόδρομο, στο Ψάρι, ο παρευρισκόμενος δεσπότης μας, μεταξύ των άλλων, ανάλυσε ένα όραμα του προφήτη Ζαχαρία, όπου σε αυτό του μίλησε ο ίδιος ο θεός. Βέβαια, το όραμα του Ζαχαρία δεν είναι σε καμία πηγή καταγεγραμμένο -όπως είπε ο δεσπότης μας-, αλλά αυτός ήξερε το όραμα και τι ακριβώς του είπε ο θεός και μας το εξήγησε! Ακούγαμε λοιπόν εκστασιασμένοι μία ανάλυση από κάτι που δεν υπάρχει!

Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, ήταν γιός του Ζαχαρία, ο οποίος επίσης ήταν ένας έκ των τριών προφητών που προφήτεψαν αυτόν ώς προφήτη. Οι άλλοι δύο ήσαν ο Ησαΐας και ο Μαλαχίας. Μεταξύ λοιπόν των πολλών, ο Ησαΐας είπε: Εγώ φωνή βοώντος έν τή ερήμω. Ευθύνατε την οδόν Κυρίου. Την ίδια ακριβώς φράση επανέλαβε αργότερα ο Ιωάννης ο Πρόδρομος σε ερώτημα για το ποιος είναι, που του απηύθυνε η Ιουδαϊκή νομενκλατούρα (Φαρισαίοι και λοιποί). Πιο συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε από αυτούς ποιος είναι, απάντησε: Εγώ είμαι η φωνή ενός, ο οποίος φωνάζει δυνατά στην έρημο, ισιάξατε τον δρόμο του Κυρίου, όπως είπε ο προφήτης Ησαΐας.  

Αυτά τα ερμηνευμένα από το κατά Ιωάννη ευαγγέλιο, είναι από την μητρόπολη Σιδηροκάστρου, για να μη νομίσει κανείς ότι ο γράφων είναι ειδικός επί της Ιουδαϊκής Μυθολογίας.

Στον καιρό μας, όταν λέμε «φωνή βοώντος έν τή ερήμω», της δίνουμε άλλο νόημα, για κάποιον που χάνει τα λόγια του εφόσον αυτά είναι σα να λέγονται είτε σε κουφούς είτε στην έρημο, εκεί δηλαδή που δεν υπάρχει κανείς για ν’ ακούσει.

Όταν λοιπόν γράφω για το νερό στο Ψάρι και τον καρκίνο που πίνουμε, ακούω να μου λένε: χάνεις τα λόγια σου, ποιος θα σε ακούσει; Ας τα χάνω, απαντώ, θα συνεχίσω να γράφω και που ξέρει κανείς, κάποιος, κάποτε, μπορεί ν’ ακούσει και στην ερημία της Γορτυνίας. Όλα είναι δυνατά, ν’ ακούσουν ακόμα και οι κουφοί. Κουφός εδώ, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δείχνει να είναι ο Δήμαρχος Γορτυνίας, ο κύριος Κούλης.  

Ο βιγλάτορας στο Ψάρι κύριε Δήμαρχε, ο Άη Γιάννης ο πρόδρομος, φωνάζει μαζί μας για το νερό: φωνή βοώντος έν τή ερήμω! Αλλά κι εσείς, ως άλλος μάλλον μέτριος πολιτικός, δεν ακούτε. Είναι φαρισαϊσμός όλο αυτό το παιχνίδι που γίνεται σε βάρος ενός χωριού, η κάθε αρμόδια αρχή μετατοπίζει τις ευθύνες της στην άλλη για να μην γίνεται ποτέ τίποτε. Γιατί; Μα διότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση, τόσο απλά. Αν θέλατε κύριε Δήμαρχε, το υδραγωγείο στο Ψάρι θα είχε ήδη αλλαχτεί, θα ήταν σύγχρονο και μη καρκινογόνο. Αλλά μάλλον, δεν θέλετε να είστε Δήμαρχος για όλους τους Γορτύνιους παρά μόνο για την τουριστική Γορτυνία. Στη βιτρίνα οι ουρανοξύστες και πίσω το χάος, ο καρκίνος!

 

 

Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω κύριε Δήμαρχε της Γορτυνίας.

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος