Οι τηλεδιασκέψεις μας ...

Αφορμή για το παρών σημείωμα, στάθηκε ένας πατριώτης που με πήρε τηλέφωνο και με ρώτησε γιατί τελικά δεν πραγματοποιήθηκε η αναγγελθείσα ζωντανή παρουσίαση από την σελίδα του «Facebook», όπως είχε ανακοινωθεί προ ημερών.

Πράγματι, δεν έγινε τελικά, αναβλήθηκε για το μέλλον ίσως, η έν λόγω ζωντανή μετάδοση, για έναν και μόνο λόγο, που αναφέρθηκε ήδη στη σελίδα του χωριού μας, ότι δηλαδή, δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Ίσως όμως μερικοί από εσάς να πείτε πως δεν είδατε καν την αναγγελία της ζωντανής μετάδοσης. Πιθανόν να έχετε δίκιο και να μην διαφήμισα ή προώθησα όπως έπρεπε το όλο εγχείρημα. Υπόσχομαι, την επόμενη φορά (αν υπάρξει φυσικά) να διαφημιστεί και προωθηθεί ανάλογα η ζωντανή, ας την πούμε ιντερνετική παρουσίαση.

Βέβαια, δεν θα είχε απολύτως κανένα νόημα να γίνει η εκπομπή αυτή και να μιλάω μόνος μου. Έτσι, σκέφτηκα να συνομιλήσω στον αέρα, με τον Κοινοτάρχη του χωριού μας, όμως, ούτε αυτός έδειξε ενδιαφέρον. Σε όλο αυτό το σκηνικό, εσείς θα μπορούσατε ν’ ακούσετε και να δείτε ζωντανά, σε πραγματικό χρόνο, τον Κοινοτάρχη μας, αλλά κι εμένα, και μάλιστα να καταθέτατε γραπτώς (υπό την μορφή μηνυμάτων ή σχολίων) τις ερωτήσεις σας ή τις θέσεις σας, και, ο Κοινοτάρχης μας εύκολα θα μπορούσε να απαντήσει σε κάθε ερώτημα ή σχόλιο σας. Τέλος πάντων, αυτή θα ήταν κατά κάποιο τρόπο η εικόνα της ζωντανής μετάδοσης.

Γνωρίζετε ασφαλώς, ότι όλα αυτά είναι πάρα πολύ εύκολα πράγματα στον καιρό μας και, όπως δείχνουν οι επιταχυνόμενες συνθήκες ζωής με τις εκρηκτικές αλλαγές, είναι και το μέλλον, ή τουλάχιστον, ένας δημοφιλής τρόπος της επικοινωνίας.

Μέσα από το Μέσο αυτό, όχι απαραίτητα της σελίδας μας, αλλά γενικότερα το διαδικτυακό, μέσω δηλαδή τηλεδιασκέψεων που υπάρχουν σε πολλές πλατφόρμες (Skype, Zoom, Gοogle, κτλ.), τόσο ο Κοινοτάρχης μας, αλλά ακόμα και η Αδελφότητα, θα μπορούν εύκολα και απλά να συνομιλούν στον αέρα με τους όπου γης Ψαραίους, να ανταλλάσσονται απόψεις, να γεννιούνται ιδέες, να υπάρχουν ακόμα και διαφωνίες (γιατί όχι; ), να υπάρχει γενικότερα μία συνέχεια και όχι στατικότητα, που έχει εμφανιστεί κυρίως λόγω της καραντίνας (μερικής ή γενικής).

Κάλλιστα, τόσο ο Κοινοτάρχης και άλλο τόσο η Αδελφότητα, πολύ εύκολα μπορούν να ανακοινώνουν τέτοιου είδους επαφές, να μας καλούν να συμμετέχουμε σε αυτές, για το θέμα που μας ενώνει όλους, το Ψάρι. Αυτό δεν είναι ο συνδετικός κρίκος μας;

Για παράδειγμα, δεν πραγματοποιήθηκε από την Αδελφότητα η καθιερωμένη και βάσει του καταστατικού της ετήσια Γενική Συνέλευση. Καλώς φυσικά δεν πραγματοποιήθηκε διότι και αυτού του είδους οι εκδηλώσεις απαγορεύτηκαν από τις αρχές για λόγους πρόληψης. Θα μπορούσε βέβαια η Αδελφότητα να έβγαζε μία μικρή ανακοίνωση για την μη πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης, αλλά από αμέλεια και μόνο δεν το έκανε. Ίσως και να μην ήταν απαραίτητη μιάς και όλοι μας γνωρίζουμε λίγο ή πολύ τις ισχύουσες απαγορεύσεις από τις αρχές.

Τι θα μπορούσε όμως πραγματικά να κάνει η Αδελφότητα; Πιστεύω πως δεν το σκέφτηκε, αλλιώς θα το έκανε. Δηλαδή, μία μεγάλη τηλεδιάσκεψη, μέσα από το «Skype» ας πούμε (δέχεται 50 άτομα παράλληλα) ή από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα, Κατά την τηλεδιάσκεψη αυτή, θα καλούσε όσους/ες είχαν εκδηλώσει επιθυμία να παραβρεθούν σε αυτήν και να συνομιλήσουν ή να ακούσουν τις θέσεις της. Κατά τον ίδιο απλό τρόπο, και ο Κοινοτάρχης μας μπορούσε και φυσικά μπορεί να κάνει το ίδιο. Το μόνο που απαιτείται για μία τηλεδιάσκεψη, μικρή η μεγάλη, είναι μόνο η θέληση γι’ αυτήν. Κατά πόσο θέλουν οι Φορείς μας, να μην χάσουν την επαφή με όλους εμάς, κατ’ επέκταση με το χωριό μας.

Αλλάζει η ζωή μας, και έχουμε υποχρέωση να συμμετέχουμε στο καινούργιο. Βέβαια, το καινούργιο πολλές φορές φοβίζει τον άνθρωπο, πόσο μάλλον οι επαναστάσεις. Αυτή δε, η τεχνολογική επανάσταση που ζούμε, έχει και κάτι ακόμα που ξεχωρίζει απ’ όλες τις προηγούμενες που είχαν μάλιστα ημερομηνία λήξης. Αυτή, δεν τελειώνει ποτέ!

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος